NavMenu

Gajenje tartufa u Srbiji - prilika za dobru zaradu ili bajka za lakoverne

Izvor: B92 Sreda, 26.08.2015. 08:43
Komentari
Podeli
(Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
Uzgoj tartufa, skupocene i retke pečurke, u Srbiji je moguć, tvrde stručnjaci, a retke plantaže čije se lokacije obično drže u tajnosti već daju plodove. Problem je to što, posle mnogih prevara u kojima su fantomske firme uz pomoć nekih medija prevarile na hiljade ljudi obećanjem o lakoj i brzoj zaradi, više niko ne želi da se bavi tim poslom.

Navodnjavanje nečega što izgleda kao hrastova šuma, u kojoj je posađen pokoji lešnik i bela topola, izgleda kao potpuno egzotična i besmislena stvar. Međutim, razlog zbog kojeg bi iko želeo da navodnjava šumu uošte nije drveće, nego ono što se nalazi na korenu tog drveća.

Dr Miroljub Milenković, penzionisani biolog, koji preko 25 godina proučava tartufe, stručnjak je koji je učestvovao u podizanju 15-20 plantaža tartufa, od čega je njih sedam do sada dalo rod tri vrste tartufa.

Za razliku od televizijskih prevara u kojima je ljudima obećavano da će lako doći do zarade ukoliko sarađuju sa, kako se sada zna, fantomskom firmom, doktor Milenković tvrdi da lake zarade nema. Prvi crni tartufi možda stignu posle šest godina, prvi beli najranije posle devet. Mada je poželjno obilno zalivanje, nije dozvoljena primena nijednog zaštitnog sredstva niti đubriva. Potrebno je da se plantaža drži u poludivljem stanju.

Zarada može da bude dobra, ali nije fantastična, izvesna i nikako preko noći. Najjeftniji, crni letnji tartufi koštaju svega 30 EUR po kilogramu.

- Neko će se iznenaditi da koštaju samo 30 EUR kao neki običan poljoprivredni proizvod po kilogramu, međutim, to je tako, ali 100 kilograma po hektaru puta 30 EUR ima smisla - kaže on.

Nijedan učesnik TV prevare nije nikad priveden pravdi, a neki od njih su danas zaposleni u državnoj administraciji. Posledica prevare je, kako tvrdi doktor Milenković, da danas niko ne želi da podiže plantaže u Srbiji, koja ima odličnu klimu za uzgoj tartufa. Međutim, kako doktor tvrdi, uzgoj tartufa je tako delikatna stvar da ni on niti bilo ko ozbiljan nije spreman da garantuje bilo šta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.