Zoran Tadić, direktor kompanije "Neofyton" - Kupcima je sve bitnija energetska efikasnost u proizvodnji


Zoran Tadić
"Neofyton" je generalni zastupnik najvećih svetskih proizvođača mašina i opreme za industriju brizganja plastike. Zoran Tadić, generalni direktor "Neofytona", u razgovoru za poslovni portal "eKapija" kaže da su zahtevi kupaca sve više orijentisani ka ekonomičnosti proizvodnje koju obezbeđuje moderna i energetski efikasna oprema.

- Akcenat je sada sve više na većoj efikasnosti, većoj optimizaciji sistema i razvoju "pametnih mašina", kao i "pametnih fabrika – proizvodnje", i u tom smislu integraciji procesa. "Neofyton" teži da bude partner sa kupcima, da isporuči najbolje rešenje iz jednog izvora, te da pruži dodatnu vrednost integracijom svih poslovnih procesa - ističe Tadić.

U portfoliju kompanije "Neofyton" nalaze se "Engel" mašine za brizganje plastike, čija se tehnologija bazira na inovacijama i energetskoj efikasnosti. Ove mašine predstavljaju "energy saving" sisteme, omogućavaju maksimalne performanse uz minimalnu potrošnju, te svojim svojstvima odgovaraju na potrebe klijenata na tržištu u Srbiji, kao i u regionu.

eKapija: Koliko su zahtevi Vaših klijenata okrenuti ka uštedi energije i očuvanju životne sredine i na koji način odgovarate na te potrebe kupaca?

- Neki od naših kupaca ističu da su benefiti nastali investiranjem u "Engel" mašine za brizganje plastike u pogledu ekonomičnosti i unapređenja samog procesa proizvodnje veoma značajni, te da su dalje doprineli uštedama u potrošnji električne energije, materijala, kao i znatno manjem obimu škarta, a time i bržem ispunjenju zahteva njihovih korisnika.

Ulaganje u "Engel" mašine, kao i prateću opremu, iako inicijalno veće u odnosu na druge proizvođače, višestruko je isplativo, jer se putem kvaliteta i velikih ušteda investicija vraća u kratkom roku.

Zahtevi naših kupaca sa kojima se susrećemo jesu visok kvalitet komada, manji procenat škarta, manja potrošnja materijala, stabilnost i velika ponovljivost procesa, kao i optimizacija proizvodnje, pri čemu se kao rešenje nameće najmodernija, energetski efikasna oprema. Takođe, pored cene i kvaliteta opreme veoma je bitna i stručnost, kao i brza podrška "Neofyton" servisnog i prodajnog tima, čime se i postiže maksimalna ekonomičnost i najbolji rezultati proizvodnje.

eKapija: Na koji način obezbeđujete jedinstvena (tailor made) rešenja za kupce i koje postprodajne usluge nudite?

- Zastupnički program "Engel" mašine za brizganje plastike, "Eurochiller" industrijski rashladni sistemi, "Piovan" prateća oprema, "Tria" mlinovi, "Campetella IML" i standardni roboti i "Manner" tople dizne u Srbiji i regionu su energetski efikasni i pouzdani sistemi, sa visokim stepenom automatizacije, koji poseduju najviše standarde kvaliteta.

Sa razvojem tailor made rešenja, mašine i oprema se prilagođavaju proizvodu i zahtevima kupaca, pri čemu se postižu velike uštede, maksimalna stabilnost procesa i kvalitet brizganja, kao i najbolji odnos cena opreme/kvalitet proizvoda, čime se i dobija jeftiniji proizvod po komadu.

Takođe, razvojem odgovarajućih softvera za praćenje i optimizaciju procesa brizganja, u smislu zadavanja tačne sile zatvaranja, pritiska i zapremine brizganja, potrošnje materijala, kao i kontrole i praćenja odstupanja procesnih parametara, i njihove adekvatne optimizacije, omogućava se maksimalna energetska efikasnost procesa proizvodnje.

eKapija: Koje sertifikate poseduje Vaša kompanija i na koji način zastupate održiv razvoj i društveno odgovorno poslovanje?
- "Neofyton" (www.neofyton.com), generalni zastupnik najvećih svetskih proizvođača mašina i prateće opreme za preradu plastike, teži da bude partner sa kupcima, da isporuči najbolje rešenje iz jednog izvora i da pruži dodatnu vrednost integracijom svih poslovnih procesa. Prodajom najmodernije opreme, energetski efikasnih sistema, doprinosimo najvišim standardima zaštite životne sredine i obogaćujemo život lokalne zajednice implementacijom društveno odgovornog poslovanja.
"Neofyton" posluje po sistemu ISO 9001:2008, a oprema koju distribuiramo je evropskog preferencijalnog porekla. Namenjena je primarno industriji prerade plastike (brizganje, termoformiranje, ekstruzija, duvanje), dok rashladni sistemi svoju primenu mogu pronaći u prehrambenoj industriji, u štamparskim tehnologijama i drugim procesima koji zahtevaju hlađenje proizvodnih linija.
Naši partneri-dobavljači ulažu velike napore u inovacije i razvoj najmodernijih green tehnologija (rashladni uređaji sa ekološkim gasom, bez freona R407C), kao i opreme koja je specijalizovana i rađena prema specifičnim zahtevima, čime ne samo da se postižu značajne uštede u potrošnji električne energije, već doprinose i maksimalnoj efikasnosti procesa proizvodnje.
Pored veoma duge tradicije poslovanja, od 1992. u oblasti prerade plastičnih masa, "Neofyton" je moderna kompanija, sa timom mladih proaktivnih stručnjaka koja se trudi da prati najnovije tehnološke trendove i isporučuje uvek najbolja rešenja i uslugu kupcima.
S obzirom na to da poslujemo u regionu, otvorili smo predstavništvo u Zagrebu kako bi našu uslugu podigli na još veći nivo i bili još bliže našim kupcima.
Neosporno je da su ulaganja u nove tehnologije jedan od najboljih načina optimizacije procesa proizvodnje, a upravo je i naš cilj da kupcima ponudimo kompletno rešenje iz jednog izvora, kao i maksimalnu energetsku efikasnost.
eKapija: Koja oprema u industriji brizganja plastike iz Vašeg portfolija pruža najveće uštede električne energije i na kojim konceptima je zasnovana?
- Sva oprema i sistemi koji se nalaze u našem zastupničkom programu su energetski efikasni, ali najtraženiji na našem tržištu i u regionu su:
"Engel victory" - hidraulične energetski efikasne mašine za brizganje plastike, bez vođica koje odlikuje velika ušteda u potrošnji struje (do 70%) i u utrošku materijala/granulata (do 3%), znatno manji obim škarta, veća preciznost i kvalitet proizvoda, kao i velika brzina rada kojima se postiže efikasnija proizvodnja.
"Engel e-motion" - potpuno električne mašine za brizganje plastike koje odlikuje velika ušteda u potrošnji struje, maksimalna preciznost, kratki ciklusi, kao i energija kočenja koja se obnavlja i vraća direktno u sistem.
"Eurochiller ADY-NAX" (čiler sa adijabatskim hlađenjem kondenzatora) predstavlja kombinaciju funkcionalnih karakteristika standardnih modela čilera veće energetske efikasnosti koju ostvaruju zahvaljujući prethodnom adijabatskom hlađenju vazduha koji prolazi kroz kondenzator. Ovaj proces omogućava visoke performanse hlađenja i pri velikim ambijentalnim temperaturama, kada potrošnja električne energije kompresora dostiže svoj vrhunac.
"Piovan" sušare sa silika gelom doprinose boljem i energetski efikasnijem sušenju materijala, čime omogućavaju uštede u potrošnji energije za 30%. Takođe "Piovan" dozatori serije "Lybra" omogućavaju maksimalnu preciznost i kontrolu doziranja - uštede u potrošnji masterbača i aditiva do 20 %.
"Tria blue line" mlinovi - mlinovi za mlevenje plastike za sve procesne industrije-duvanje, brizganje, ekstruzija, folija itd. samom konstrukcijom i veličinom sita, specijalnim sečivima, doprinose značajnim uštedama.
"Manner" cilindrične tople dizne doprinose manjem procentu škarta, većoj uštedi materijala i preciznijem procesu brizganja.
"Campetella IML" i standardni roboti su precizni, pouzdani, sa visokim stepenom automatizacije, specijalno konstruisani za brze kretnje i kratke cikluse, sa velikim uštedama u potrošnji struje, što doprinosi ekonomičnosti same proizvodnje.
Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.