Kada i gde se dešava potrošnja energije - Kompanija "Evolvea" nudi rešenja za industrijska postrojenja preko Smart platforme


Nakon društvenih promena izazvanih dramatičnim rastom cena energije, kao i svesti o konačnosti do sada poznatih energetskih izvora, sve više je reči o energetskoj industriji. Kada je poslovanje, pre svega velikih preduzeća, počelo da usporava, pojavio se imperativ za smanjenje troškova, a cena energije, energetska efikasnost i uticaji na životnu sredinu postaju sve bitniji menadžmentu i rukovodiocima kompanija. Upravo iz tog razloga, tim inženjera kompanije "Evolvea" ovoj problematici je posvetio dosta pažnje, pa je razvio široku paletu energetskih rešenja u vidu Smart platforme, koja su primenjiva u mnogobrojnim industrijskim sektorima.

Evolvea Smart platforma nudi rešenja koja omogućavaju centralizovano upravljanje unutrašnjim i spoljašnjim sistemima bilo kog industrijskog postrojenja. Omogućeno je centralno i/ili distribuirano upravljanje preko SaaS servisa. Uz pomoć "Evolveinog" nadzora na daljinu, omogućeno je pružanje detaljnog znanja o tome gde i kada se dešava potrošnja. Upotreba ovih informacija od velikog je značaja za optimizaciju potrošnje. Uz pomoć identifikacije najviših vrednosti potrošnje u bilo kom industrijskom objektu, rukovodiocima kompanija omogućeno je da blagovremeno reaguju i prate dalju potrošnju unutar svog objekta.

Vizija održive energije


Tradicionalni poslovni primeri prikazuju gotovo linearnu korelaciju između rasta poslovanja i produktivnosti, i potrošnje prirodnih resursa. Bez obzira da li je u pitanju industrija, poslovne ili servisne organizacije, raskidanje ove veze smatra se ključem inovacije, održivog rasta poslovanja sa trenutnim finansijskim koristima.

Postoji nekoliko načina da se pozabavite ovim pitanjem, bez obzira da li je u pitanju dobijanje materijala ili resursa, ili unutrašnja analiza oblasti unapređenja efikasnosti i produktivnosti, bez postizanja viših nivoa potrošnje i povezanih troškova. Sistem upravljanja energijom objekata (Building Energy Management System - BEMS) primenjen je sa ciljem značajnog smanjenja potrošnje i prekidanja veze između rasta poslovanja i potrošnje. Ono što je danas drugačije jeste pojava pametnijih tehnoloških platformi koje:

- postižu više nivoe efektivnosti u upravljanju potrošnjom, do mikro nivoa
- veoma su isplative i nenametljive
- pružaju veliku količinu informacija o tome gde se mogu postići uštede
- nude detaljne informacije za reviziju, pomažući organizacijama da postignu usklađenost i iskoriste benefite vezane za zelene, ekološke mere
- same po sebi predstavljaju zelene tehnologije, zahvaljujući niskoj potrošnji energije i nepostojanju kablova

Evolvea BEMS i poslovni model projektovani su da isporuče trenutne finansijske koristi sa veoma agresivnim periodom povraćaja investicije, koji ih čini samofinansirajućim, istovremeno isporučujući trenutnu vrednost svakoj organizaciji. Cilj su objekti sa energetskom potrošnjom blizu nule (NZEB).

Energetska rešenja Smart platforme


Sistem upravljanja energijom objekata kompanije "Evolvea" omogućava granulirano nadgledanje objekta od početka procesa ili sa osnove objekta nadalje, kako potrošnje i identifikacije otpada, tako i automatske intervencije i intervencije sa distance koje osiguravaju da se potrošnja zadrži na apsolutnom minimumu.

U suštini, kompanija kreira vizuelizaciju potrošnje u realnom vremenu na ključnim tačkama u čitavom objektu, u svakom trenutku. Izmerene vrednosti, sjedinjene sa ostalim informacijama iz datog konteksta dovode do automatskog isključivanja viška potrošnje, koja se u svakom slučaju dešava u svim prostorima, svakodnevno. Automatske analize trendova izvode se i koriste za upravljanje potrošnjom energije automatski i poluautomatski.

Evolvea BEMS omogućava:

- Smanjenje troškova: smanjenje godišnjih troškova potrošnje i više od 50%
- Smanjenje emisija ugljenika: smanjenje otiska ugljenika vaše organizacije pomaže izgradnji "zelenog" imidža, samim tim generišući dobre poslovne mogućnosti, sa izuzetnim finansijskim podsticajima
- Smanjenje rizika: smanjenje potrošnje energije pomaže smanjenju rizika od promena cene energije i nestašica
- Regulatorni zahtevi koji za cilj imaju smanjenje emisije ugljenika i upotrebe energije zahtevaju sakupljanje preciznih energetskih podataka i efektivan sistem upravljanja

Direktna i indirektna ušteda

Zahvaljujući pojavi tehnoloških primera, Internet of Things i Big Data Management (Upravljanje velikim podacima), omogućavanje mikro nadgledanja i upravljanja potrošnjom energije postalo je tehnološki i ekonomski izvodljivo. Same uštede mogu dovesti do pojave perioda povraćaja investicije ispod dve godine, što trenutno doprinosi vrednosti organizacija u kojima su primenjene. Modeli poslovanja su zasnovani na precizno prognoziranoj potrošnji energije, koja se sa druge strane zasniva na parametrima iz širokog spektra stvarnih projekata.

BEMS - aplikacije za nadgledanje potrošnje vode, gasa i struje

Nadgledanje potrošnje vode, gasa i struje na mikro nivou, beležeći trendove i uključujući ostale informacije iz datog konteksta, kao što su vremenske prilike, omogućeno je uz pomoć BEMS aplikacije. Značajniji porasti se oglašavaju upozorenjem, budući da oni mogu biti pokazatelji curenja ili anomalija. Uz Evolveine BEMS aplikacije, moguće je kreiranje mreže logičkih zona koje su podržane slikama ili dijagramskim ilustracijama, nudeći visoko intuitivno i efektivno korisničko iskustvo uz nadgledanje i upravljanje potrošnjom na lokalnom nivou.

Osvetljenje se može automatizovati na osnovu logičkih parametara kao što je prisustvo i nivo svetlosti. Svetla se mogu isključiti ili se njihov intenzitet može umanjiti na različite nivoe, u zavisnosti od zahteva. Takođe je moguća integracija uređaja i podataka trećih lica, kao i aplikacija i procesa preduzeća.

Beskontaktno merenje električne energije


Za detaljno merenje potrošnje električne enrgije, "Evolvea" primenjuje tehnologiju beskontaktnog merenja struje koja prenosi podatke o potrošnji u centar za čuvanje i obradu podataka.

Da bi se izmerila potrošnja struje pojedinačnih delova opreme potrebno ih je izvući iz proizvodnje i povezati na uređaje za merenje. Budući da se ovaj postupak ne može izvesti ili izaziva prekid poslovanja, "Evolvea" merači se mogu jednostavno montirati na uređaj, zatim se detektuje elektromagnetna sila, što ukazuje na količinu struje koja se troši.

"Evolvea" primenjuje široku lepezu merača visoke tehnologije sa visokim nivoom prilagođavanja i pruža potpuno agilno rešenje prilagodljivo svim mogućim potrebama klijenta.

Poslovna korist rešenja

FAZA 1: Nadgledanje energije i sredine

"Evolvein" sistem za nadgledanje unutrašnjeg prostora i potrošnje u objektu, i to onih delova koji su pokriveni, omogućava transparentnost potrošnje u realnom vremenu, kao i analizu trenda i upozorenja na iznenadne devijacije u odnosu na granične ili prosečne vrednosti.

Prožimajuća mreža senzora i smart merača isporučuje u granularnim detaljima uvid u realnom vremenu potrošnje u prostoru, kao i odgovarajuće mikroklimatske uslove. Ovi podaci se koriste zajedno sa ostalim informacijama u datom kontekstu i jasno otkrivaju oblasti u kojima se energija nepotrebno troši.

FAZA 2: Upravljanje energijom objekta

Na sledećem nivou ovaj sistem omogućava neprekidne intervencije u realnom vremenu, kao i intervencije sa daljine na osnovu specijalno projektovanog skupa pravila. Grejanje, klimatizacija i gubitak usled curenja, kao i ostali veliki potrošači energije, kontrolisani su u skladu sa predefinisanim parametrima. U velikom broju poslovnih nekretnina procenjuje se da 40% potrošnje električne energije odlazi na grejanje prostorija, od kojih velika većina nema potrebu za grejanjem ili su najveći deo vremena prazne.

Zašto organizacije prihvataju nepotrebne troškove koji su u vezi sa potrošnjom energije? Nedostatak svesti i resursa potrebnih za intervenciju mogao bi biti jedan od odgovora. Zahvaljujući Smart BEMS aplikaciji iz kompanije "Evolvea" primena ovakvog sistema sada predstavlja laku odluku i zajedno sa njihovim specijalistima u mogućnosti ste da izvršite konfiguraciju koja postiže maksimum u smislu jednostavnog smanjenja troškova i brzog povraćaja investicije.

(Slika broj 4) Sistem upravljanja osvetljenjem

Veliki koraci se mogu preduzeti u inteligentnom upravljanju osvetljenjem u svim prostorima bilo kog industrijskog postrojenja. Do 20% svetske potrošnje energije pripisuje se osvetljenju. Uz pomoć jednostavnih pravila koja podrazumevaju prisutnost i jačinu osvetljenja, velika količina novca može se uštedeti kroz automatsko smanjenje upotrebe osvetljenja kada je to potrebno. Jačina svetla se može umanjiti ili se ona mogu isključiti u skladu sa zahtevima, a mogu se i automatizovati na osnovu visoko sofisticiranog prediktivnog modela.

Idealna kombinacija podrazumeva upotrebu moderne, efikasne tehnologije osvetljenja kao što je LED, zajedno sa inteligentnom platformom kompanije "Evolvea". Podaci na slici broj 4 prikazuju primer industrijskog postrojenja od 10.000 m2 sa ostvarenom uštedom, uz primenu nekih od pilara "Evolvea" Smart tehnologije.

Sistem za upravljanje OIE

Mnoge organizacije koriste sisteme obnovljive energije zajedno sa tradicionalnom mrežom. Međutim, njihova produktivnost u odnosu na potrošnju je često pomerena što dovodi do učinka ispod optimuma koji ostaje neotkriven.

Sistem izvora obnovljive energije kompanije "Evolvea" omogućava najveću moguću potrošnju energije koja se stvara na licu mesta kroz postrojenja za proizvodnju obnovljive energije, smanjujući tako period povraćaja investicije, a uvećavajući trenutnu produktivnost. Pored toga, "Evolvea" projektuje i gradi sisteme za efikasnu energiju i za proizvodnju i optimizaciju obnovljive energije:

Termalni sistemi visoke efikasnosti

U pitanju je savršeno orkestrirana kombinacija solarnih postrojenja koja su projektovana da isključivo napajaju HVAC sisteme u prostoru. "Evolvea" sistem je projektovan za nenametljivu instalaciju i u novim i u već postojećim zgradama.

Fotovoltažni sistemi i solarna energija

Kao već dobro poznata tehnologija, fotovoltažni sistemi pokazuju izuzetan nivo produktivnosti i veoma kratak period povraćaja investicije.

Interna stopa prinosa (IRR) u vrednosti do 15%, zajedno sa evropskim državnim subvencijama, predstavlja veoma vredan predlog za organizacije koje su u potrazi za održivim upravljanjem poslovanja.

Slika broj 5
"Evolvea" kreira solarna postrojenja koja su u stanju da proizvedu 100 MWH i neprimetno ih integriše u sistem upravljanja energijom objekata, optimizujući njihovu produktivnost i opšte gledano doprinoseći značajnijem umanjenju energetskih troškova (Slika broj 5).

Zašto "Evolvea"?

Visoko modularna, agilna i nenametljiva tehnologija kompanije "Evolvea" izdvajaju se na tržištu sistema za upravljanje energijom objekata. Sofisticirani algoritmi realizovani na osnovu Bajesove teoreme predviđaju budući razvoj i omogućavaju precizne prognoze potrošnje, kao i preventivna delovanja.

Kompanija konstantno pomera granice ka inovativnoj tehnologiji koja je u službi očuvanja ljudi, radne i životne sredine, dok istovremeno unapređuje stil života. Sektor za istraživanje i razvoj se konstantno nalazi na prvoj liniji tehnološkog razvoja, omogućavajući okruženju da odgovori na sve veće zahteve za održanjem zdravog, bezbednijeg i unapređenog životnog standarda.

Za više informacija o Smart platformi kompanije "Evolvea" i rešenjima u industriji, posetite www.evolvea.com Ili pišite na e-mail: info@evolvea.rs.
Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.