Melanija Pavlović, generalna direktorka "Baumit Serbia" - Planiramo rast i dalje širenje na tržišta regiona


Melanija Pavlović (foto: Lana Loncar)
"Baumit" je sinonim za inovaciju, sigurnost, partnerstvo, kvalitet i poverenje u gradnji. U Srbiji ta austrijska kompanija posluje od 2002. godine. Sedište je u Beogradu, a u Aranđelovcu imaju fabriku. Melanija Pavlović, generalna direktorka "Baumit Serbia", u intervjuu za "eKapiju" govori o energetskoj efikasnosti u građevinarstvu, novim materijalima i rešenjima za izgradnju objekata koji neće rasipati energiju.

eKapija: Da li primećujete da građani poslednjih godina više obraćaju pažnju na racionalno korišćenje energije, odnosno da su više nego ranije zainteresovani da, na primer, izoluju svoj objekat u kojem žive?

- Možemo reći da se situacija znatno menja u odnosu na period od pre deset godina, na bolje naravno. Generalno, procenat starih objekata je veći u odnosu na nove objekte. Takva situacija je i kod nas i u svetu. Procentualno je odnos 60:40 u korist starih objekata. Svaki objekat ima vek trajanja, a isto tako i materijali koji su korišćeni za njegovu izgradnju. Naši građani su prvo prihvatili PVC stolariju kao proizvod koji im rešava deo problema i omogućava uštedu energije. Većina starih objekata je imala stolariju od drveta koja vremenom gubi svoje performanse, slabo dihtuje, samim tim veliki su gubici energije. Nakon stolarije tu su i termo fasade odnosno sistemi termoizolacionih fasada koji zajedno sa adekvatnom stolarijom umnogome doprinose uštedi energije. Kod novih objekata situacija je još bolja pošto se pored kvalitetne stolarije i fasadnog sistema razmišlja i o termoblokovima i drugim materijalima koji bi mogli da doprinesu kvalitetnoj gradnji. Energija je skupa i nemamo taj luksuz da je rasipamo, to nije štednja, to bi trebalo da bude kultura življenja.

eKapija: Kako bi država mogla da stimuliše stanovništvo i privredu da se priklone investiranju u energetsku efikasnost?

- Mislim da država i stručne institucije rade već godinama na edukaciji i takav trend treba nastaviti. Ulaganjem u energetsku efikasnost pomažemo i pojedincu i društvu. Partnerski krediti, stimulacije, sufinansiranja su načini na koji država može pomoći stanovništvu. Proizvođači građevinskih materijala su veoma aktivni na polju energetske efikasnosti kroz brojne kampanje, edukaciju pojedinaca i stručne javnosti i već godinama daju svoj doprinos zajedničkom interesu, odnosno poboljšanju kvaliteta života u stambenim objektima. Što se tiče starih stambenih objekata koji imaju veliki broj stanara, nekada je problem da se svi stanari usaglase i dogovore oko investiranja u termo fasadu, rekonstrukciju i sanaciju ravnog krova i dr.

Tu je važna uloga grada i gradskih službi da pomognu kroz adekvatne modele finansiranja ovakvih investicija. Na taj način bi se pomoglo i pojedincu i svim stanarima, a samim tim bi i grad radio na rekonstrukciji i revitalizaciji starih objekata.

eKapija: Kakva je sadašnja situacija kada je u pitanju energetska efikasnost u zgradarstvu?

- Situacija je znatno bolja u odnosu na period od pre desetak i više godina. Energija je skupa i najmanje košta ona energija koja se ne potroši! Konstantna edukacija tržišta i informisanost je bitan preduslov kako bi stanovništvo razmišljalo o kvalitetu svog životnog prostora.

eKapija: Koliko bi novca trebalo uložiti da bi se obnovio postojeći fond zgrada? Kako bi trebalo finansirati projekte iz energetske efikasnosti?

- Kao što sam i ranije napomenula, procenat starih objekata je znatno veći u odnosu na nove objekte. Veliki posao nas čeka i dosta toga treba pokrenuti i uraditi. Teško je proceniti koliko novca bi trebalo uložiti u obnovu postojećeg fonda zgrada, ali znam da Gradsko stambeno i ostale gradske službe imaju projekte i izdvajaju znatna sredstva svake godine za održavanje i obnovu zgrada. Projekte bi trebalo finansirati uz pomoć i podršku države, Evropske unije i dr.

eKapija: U kojoj meri bi intenzivnije pokretanje projekata iz energetske efikasnosti oživelo građevinsku industriju?

- U znatnoj meri da, ali ne možemo se samo osloniti na projekte energetske efikasnosti. Nama je potrebno privlačenje stranih investitora i ulaganje u domaću privredu. Kada ima stranih investicija one automatski aktiviraju sve karike građevinske industrije, od projektanata, izvođača, građevinske operative, proizvođača građevinskih materijala.

eKapija: Koliko su energetski pasoši poboljšali kvalitet gradnje? Kakva su Vaša iskustva?

- Meni kao inženjeru arhitekture je pojam "energetski pasoš" jasan, međutim ako bi pitali vlasnike stambenih zgrada ili pojedince nisam sigurna da je baš svima jasno o čemu se radi. Prema Pravilniku o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada, od 30. septembra 2012. godine svi novoizgrađeni objekti, kao i oni na kojima se vrši više od 25% rekonstrukcije, moraju posedovati energetski pasoš.

Svi oni koji grade nove, ali i rekonstruišu, adaptiraju ili saniraju postojeće objekte, moraće da poseduju ovaj dokument, kako bi se tačno znalo kakva su svojstva, od čega je građena zgrada, ali što je najvažnije i koliki je predviđen utrošak električne energije za grejanje. Energetski pasoši će doprineti poboljšanju tržišta nekretnina i kvalitetu gradnje, ali će biti potrebno još vremena da bi sve ovo u praksi zaživelo u pravoj meri. Terminološki zvuči komplikovano. Investitor najčešće zapamti da nešto "mora": svi oni koji grade nove, ali i rekonstruišu, adaptiraju ili saniraju postojeće objekte moraće da nabave ovaj dokument...

eKapija: Kompanija "Baumit Serbia" je poznata po kvalitetnim materijalima za izgradnju.

- Marka "Baumit" je danas prisutna u svesti građevinara i razvila se u jednu od najpoznatijih marki građevinskog materijala. "Baumit" je sinonim za inovaciju, sigurnost, partnerstvo, kvalitet i poverenje u gradnji. Jasni ciljevi u poslovanju doveli su "Baumit" od pionira u građevinarstvu do broja 1 u Austriji i visoko pozicionirane marke u svakoj zemlji gde posluje. U Srbiji "Baumit" posluje od 2002. godine sa sedištem u Beogradu. Preduzeće je u 100% vlasništvu "Wietersdorfer Baustoffe Beteiligungs GmbH" sa upravom u Klagenfurtu. Početkom 2006. godine "Baumit" je u Srbiji pokrenuo fabriku u Aranđelovcu, gde se proizvodi deo programa. "Baumit" nudi široki i inovativni izbor proizvoda. Fasade, malteri, estrisi, proizvodi za vrt i vrtne površine, specijalni proizvodi, kao i proizvodi za unutrašnje uređenje. Izuzetno je bitno to što su svi proizvodi ispitani u sistemu i optimalno usklađeni. Zahvaljujući intenzivnom istraživanju, razvoju proizvoda i izraženoj orijentaciji prema kupcu, stalno nastaju novi "Baumit" proizvodi i usluge, koje nas i naše partnere čine uspešnima. Podrazumeva se da "Baumit" ispunjava zahtevne norme kvaliteta EN ISO 9001 – potvrđeno od ovlašćenih neutralnih institucija. Sistem upravljanja kvalitetom primenjuje se u "Baumit Serbia" d.o.o. sa svim merama za dostizanje i održavanje konstantnog kvaliteta svih proizvedenih i prodatih proizvoda, shodno normi ÖNORM EN ISO 9001, gde su opisani i definisani svi procesi, procedure, zadaci i organizacija neophodni za Sistem upravljanja kvalitetom. Politika kvaliteta, utvrđena je od uprave društva "Baumit Serbia" d.o.o. Težište politike kvaliteta leži u orijentaciji prema kupcima. Zadovoljstvo kupaca proverava se anketama od strane distributivne službe preduzeća i o istim se raspravlja na sastancima. Ustanovljene slabe tačke se uklanjaju. Bitan postavljeni cilj je takođe pridržavanje zakonskih i službenih zahteva.

Sprovođenje politike kvaliteta vrši se npr. sprovođenjem ciljeva za postizanje kvaliteta pomoću korektivnih mera i mera na osnovu reklamacija. Uprava društva je odgovorna za sprovođenje politike kvaliteta i osigurava da se zaposleni upoznaju s politikom kvaliteta. Takođe, stavlja na raspolaganje potrebne resurse (osoblje, infrastruktura). Svi zaposleni sprovode u svom području rada aktivnosti koje su bitne za kvalitet i obavezni su da postupaju po zadatim smernicama.

"Baumit" proizvodi odgovaraju svim važećim zahtevima domaćeg, kao i evropskog tržišta. "Baumit" je član Austrijske grupe za osiguranje kvaliteta fasadnih toplotnih sistema, ÖAP-a (Austrijska radna zajednica za maltere) i dugogodišnja podrška austrijskog saveza trgovaca građevinskim materijalom. Potpuna toplotna zaštita, odnosno ETICS sistem za fasade - označava spoljnu termoizolaciju zida kuće.

eKapija: O čemu bi trebalo da se vodi računa kod projektovanja objekata, kada su izolacioni materijali u pitanju?

- Amerikanci bi rekli: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari!", u prevodu treba voditi računa o izboru kvalitetnih materijala. Kvalitetni materijali nažalost nisu uvek najjeftiniji izbor, ali izborom i ugradnjom kvalitetnih materijala sa garancijama ne moramo svake dve godine ulagati novac i rešavati isti problem. Uvek treba izabrati rešenje koje je funkcionalno, ima dug vek trajanja, a doprinosi racionalnoj potrošnji energije za grejanje i hlađenje. Klimatske promene koje su nastupile i na našem području poslednjih godina doprinele su tome da imamo izuzetno topla leta i da stanovništvo problem visokih temperatura rešava postavljanjem klima uređaja na objekte. Objekti su stari, najčešće nisu kvalitetno izolovani i jedini spas je u klimatizaciji. Klima uređaji su veliki potrošači električne energije i to je u toku letnjeg perioda veliki pritisak na budžet, a i na energetski sistem. Znači, pravimo duplu štetu ako dobro ne izolujemo naš stambeni prostor, pravimo sami sebi štetu i doprinosimo opterećenju EDB-a, što prouzrokuje destabilizaciji sistema i potencijalnim restrikcijama struje.

eKapija: Kakva je situacija pri rekonstrukciji objekata? Koje vaše proizvode biste preporučili u tim radovima?

- "Baumit" je najprepoznatljiviji po fasadnim termoizolacionim sistemima. Toplotna izolacija predstavlja najbolju investiciju u budućnost i brigu za kuću. Benefiti se vide odmah, od ugodne stambene klime do smanjenih troškova za grejanje i hlađenje prostora, već od prvog časa.

Široku paletu "Baumit" sistema čine: inovativni, visokoparopropusni open sistem, koji poseduje 5 puta bolju regulaciju klime, takođe i 5 puta veću stabilnost samih ploča, a time svakako i veću sigurnost u obradi. S visokim indeksom toplotne zaštite λ = 0,031 W/mK i 99% vazduha na m3, open reflect fasadne ploče su prava revolucija u izolaciji. Zatim, tu su ekstra tanki sistem XS 022, najbolja termoizolacija sa najboljim koeficijentom toplotne provodljivosti koji iznosi samo λ = 0,022 W/mK, što omogućava upotrebu tankih ploča izuzetnih termoizolacionih karakteristika. Tu su i standardni sistemi sa termoizolacionim pločama od kamene vune i stiropora EPS - Star i Pro sistem, kao i ekonomičan sistem sa stiroporom - Duo sistem.

Sve komponente sistema su međusobno podešene i ispitane i svi sistemi poseduju ETA sertifikat, pa samim tim nude maksimalnu moguću sigurnost.

eKapija: Kako ste zadovoljni poslovanjem kompanije "Baumit Serbia"?

- Poziciju generalnog direktora kompanije "Baumit Serbia" preuzela sam u avgustu prošle godine. Kompanija je prošla kroz promene, bilo je tu i nasleđenih problema i nejasne i nedefinisane strategije i poslovne politike. Na tržištu se govorilo o tome da kompanija planira povlačenje. Međutim, to su bile samo priče. Bilo je i promena u timu. Napokon mogu reći da smo okupili odličan tim profesionalaca. Bez dobrog tima nema ni kvalitetno urađenog posla. Pojedinac ne može sam da uspe. Moje kolege su elokventne i edukovane i trude se da tržištu na pravi način predstave proizvode i sistemska rešenja koja nudimo. "Baumit Serbia" na našem tržištu plasira robne marke "Baumit" i KEMU. "Baumit" je poznatiji u domenu fasadnih sistema dok KEMA ima dugu tradiciju na polju građevinske hemije, hidroizolacija, zaštite betona, sanacija, rekonstrukcija, epoksidnih i cementnih podova i dr. Želim da napomenem da smo stabilni, da planiramo rast i razvoj i dalje širenje na tržišta regiona. Za sada naše proizvode izvozimo u Grčku, Makedoniju, na Kipar, u Saudijsku Arabiju, Crnu Goru, Hrvatsku, BiH, Sloveniju, Austriju. Naši materijali i sistemska rešenja su sertifikovani i njihova primena doprinosi energetski efikasnoj gradnji.

Marija Kambić

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Energetska efikasnost – danas ulaganje, sutra profit" možete pročitati OVDE.