Montop HRS razvio sopstveni model autsorsinga - Glavni benefiti veća efikasnost kompanija i manja fluktuacija radnika

Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Iako je nezaposlenost i dalje veliki problem građana Srbije, privredni trendovi ukazuju na to da bi uskoro broj radnika koji čekaju na zaposlenje mogao biti značajno smanjen, primenom savremenih modela poslovanja i potrage za kadrovima.

Jedan od načina kako uposliti veliki broj građana jeste i autsorsing (outsourcing) – model poslovanja koji je sve popularniji u Srbiji, a koji omogućuje kompanijama ili institucijama da izmeste poslovnu funkciju ili poslovni proces u drugu nezavisnu servisnu kompaniju, odnosno agenciju za zapošljavanje, koja umesto njih obavlja te poslovne funkcije na bazi ugovora o uslugama.

Novosadska agencija za zapošljavanje Montop HRS jedna je od prvih autsorsing kompanija na tržištu Novog Sada, ali i Vojvodine. Za kratko vreme pozicionirali su se kao lideri na tržištu rada, i sve veći broj kompanija ukazuje poverenje Montopu koji pruža sveobuhvatna rešenja iz oblasti upravljanja i razvoja ljudskih resursa.

Izazovi koji su pred njima su, kako i sami ističu, vrlo veliki. Novi Sad i okolina trenutno su u ekspanziji u brojnim privrednim granama, kao što su IT sektor ili građevinarstvo, a radnika uvek nedostaje. Zbog toga se veliki broj klijenata obraća upravo Montopu, kako bi im pomogli u potrazi za kvalitetnom radnom snagom.

- Novi Sad je trenutno jedno veliko gradilište, a upravo je građevinska struka jedna od deficitarnih grana za pronalaženje radnika. Stoga se trudimo da zajedno sa klijentima ponudimo što bolje uslove za zapošljavanje, kako bismo privukli što veći broj radnika. Trudimo se da im ponudimo uslove koje bi imali i u inostranstvu - ističu u Montopu.

Razvoj IT sektora u Novom Sadu pozicionirao je ovaj grad vrlo visoko na lestvici evropskih IT centara. Stoga i ne čudi činjenica da su uslovi zapošljavanja najbolji upravo u toj sferi. Klijenti Montopa su u stalnoj potrazi za visokokvalifikovanim IT stručnjacima kojima nude visoku zaradu, fleksibilno radno vreme i brojne pogodnosti.

Od regrutacije radnika do kadrovske administracije

Moderna zanimanja prati i moderan oblik poslovanja, pa je tako i Montop HRS razvio sopstveni model autsorsinga, kako bi parirao konkurentima, ne samo na domaćem, nego i na inostranom tržištu rada. Iako građanima ovaj model poslovanja zvuči komplikovano, u Montopu objašnjavaju da je sve vrlo jednostavno, budući da i kompanije i radnici za kratko vreme dobiju željenu uslugu, odnosno zaposlenje u željenoj struci.

- Montop HRS autsorsing je model zapošljavanja koji podrazumeva fleksibilno angažovanje saradnika za potrebe rada klijenata. Preuzimamo ulogu formalnog poslodavca koji obavlja sve kadrovske aktivnosti, dok klijent zadržava fokus na svoju osnovnu delatnost - kažu u toj agenciji.

Montop HRS u tom slučaju vodi kompletnu kadrovsku administraciju koja podrazumeva: prikupljanje dokumentacije, potpisivanje ugovora sa radnicima, prijave i odjave, precizan obračun zarada, uplate zaposlenima na vreme i uredno plaćanje poreza i doprinosa.

Montop HRS preuzima saradnike klijenta koji se prijavljuju na platni spisak. Sve kadrovske aktivnosti i obaveze preuzima Montop HRS kao poslodavac, dok saradnici nastavljaju angažovanje kod klijenta u skladu sa dinamikom projekta.

Kako kažu, prednosti za klijente su brojne, od smanjenja kadrovske administracije, uštede u operativnim troškovima, povećanja efikasnosti i fleksibilnosti kompanije, preko smanjenja rizika fluktuacije radnika, a nude i iskustvo i ekspertizu stručnog tima.

U zavisnosti od specifičnosti projekta ili radne pozicije, proces regrutacije i selekcije kandidata može obaviti stručni tim Montop HRS regrutera.

Potrebno udruživanje agencija za zapošljavanje

Jedan od dokaza uspešnog poslovanja Montopa HRS su licence i sertifikati koji i klijentima i radnicima garantuju poštovanje radnih prava i načela bezbednog rada. Montop HRS je prepoznat od strane Ministarstva za rad kao agencija za zapošljavanje koja posluje u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije.

Ističu da svakodnevno unapređuju uslove zapošljavanja, oslanjajući se na pravilnike Evropske unije i inostrane primere dobre prakse kada je reč o zaštiti prava radnika koji preko njih obavljaju poslove za druge kompanije ili institucije. U Srbiji se još čeka na donošenje zakona koji bi u potpunosti regulisao autsorsing.

Upravo zbog toga, smatraju da bi bilo dobro kreirati udruženje agencija za zapošljavanje, kako bi njihovi predstavnici u koordinaciji sa državnim institucijama učestvovali u predlaganju zakonskih rešenja koja bi uredila sistem "iznajmljivanja" radnika, odnosno autsorsinga.

Infrastruktura koja je neophodna za autsorsing industriju u Srbiji je na visokom nivou. Najveća komparativna prednost Srbije u odnosu na druge države je visokvalifikovana i obrazovana radna snaga, koja bi lako mogla da se prilagodi "poslovanju budućnosti", a zadatak Montopa je, kako kažu, da im obezbedi što bolje uslove poslovanja na savremenom tržištu.

Svi zainteresovani za saradnju sa agencijom mogu kontatkirati Montop pozivom na broj 021/382-29-15 ili putem e-maila info@montophrs.rs, a sve dodatne informacije mogu pronaći na sajtu agencije.

Kompletan sadržaj Teme nedelje Kvalitetan kadar - investicija za budućnost pročitajte OVDE.