Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Nataša Grdinić, izvršna direktorka CMM Investment Consulting Group - Već 15 godina klijente iz celog sveta povezujemo sa investicijama i nekretninama u Crnoj Gori

Nataša Grdinić
Nataša Grdinić (Foto: Privatna arhiva)
Ni posle više od 15 godina intezivnog razvoja, interesovanje investitora za Crnu Goru kao destinaciju ne jenjava. Duž crnogorske obale razvijaju se brojni kompleksi čija vrijednost se mjeri milijardama eura, a Program ekonomskog državljanstva na mapu je stavio i sjeverni region. Za ovo vrijeme snažnog rasta tržišta nekretnina u Crnoj Gori, naročito onih luksuznih, kompanija CMM Investment Consulting Group se pozicionirala kao pouzdan partner klijentima i investitorima iz cijelog svijeta.

Za osnivače kompanije Natašu Grdinić i Milana Milenkovića, brojne ljepote Crne Gore bile su polazna osnova za pokretanje biznisa i garancija da cijela priča uspije i privuče zainteresovane investitore. Danas, deceniju i po kasnije, CMM Investment Consulting Group je prerastao u međunarodni holding koji se bavi pružanjem svih usluga u oblasti nekretnina u Crnoj Gori, Turskoj i Španiji.

Tokom godina stigla su i brojna priznanja, među kojima su i tri sertifikata o izvrsnosti, priznanje od VTB-a za najbolju inostranu kompaniju za nekretnine, zatim International Property Award u kategoriji "Real estate agency single office", Luxury Lifestyle Award, a našli su se i na listi 100 najvećih kompanija u Crnoj Gori. Izvršna direktorica kompanije Nataša Grdinić dobitnica je i nagrade Business Elite's Awards "40 under 40".

- Od samog osnivanja konstantno smo napredovali, pa smo od firme sa svega tri zaposlena postali jedinstveni međunarodni holding koji svojim klijentima pruža potpuno zaokruženu uslugu - posredovanje u prometu nekretninama, kreiranje ideje i koncepta projekta, kao i njegovu izgradnju i realizaciju. Razvojni put nije bio lak, međutim, ispravno postavljene vrijednosti i principi na kojima smo utemeljili kompaniju, pomogli su nam da samostalno i uspješno prevaziđemo izazove osnivanja i već na samom početku imamo jako dobre preporuke.

Crna Gora i njene ljepote bile su osnova da cijela ova priča uspije i da privuče zainteresovane investitore kao destinacija. Uspjehu holdinga najviše je doprinijelo otvaranje kancelarija u Londonu i Moskvi i osnivanje dijela kompanije CMM Global, zahvaljujući kojim smo klijente i investitore marketingom povezali sa investicijama i nekretninama u Crnoj Gori, Turskoj i Španiji - kaže u razgovoru za eKapiju Nataša Grdinić, izvršna direktorica CMM Investment Consulting Group.

Pine Village
Pine Village (Foto: CMM Investment Consulting Group)

Uspješno poslujete već 15 godina. Možete li nam reći nešto više o uslugama koje pružate svojim klijentima?

- Osnovna ideja prilikom pokretanja kompanije bila je da se bavimo posredovanjem u prometu nekretninama. Ta usluga i danas zauzima značajno mjesto u našem portfoliju. Mislim da neću pogriješiti ako kažem da smo najveći prodajni tim ne samo u Crnoj Gori, već i na cijelom Balkanu. Klijentima pomažemo da naprave najbolju odluku kako da ulože svoja sredstva, bilo da je u pitanju kupovina zemlje, kuće, stana, poslovnog prostora ili investiraju u razvoj projekata.

Nakon kupovine zemljišta, klijentima nudimo i puni ciklus usluga kao što su razrada biznis koncepta, projektovanje, dobijanje svih vrsta dozvola za gradnju, zatim sama izgradnja objekata i praćenje tog procesa, i konačno tehnički prijem i uknjižba. Za sve to vrijeme klijentima je na raspolaganju naš Investment consulting sektor. Značajno je napomenuti da, dok se proces realizacije projekta odvija, prodajni tim već na etapi dozvole pravi prodajni koncept. Na taj način, čak i tokom izgradnje, investitor vraća svoja uložena sredstva u mnogo većem procentnom odnosu od očekivanog.

Razvili smo i sektor properti menadžmenta koji vodi računa o našim projektima, ali i o svojini naših klijenata koji je ostavljaju u našim rukama sa punim povjerenjem. Takođe, kupovinom nekretnine preko naše kompanije, klijenti ih u okviru aranžmana mogu i izdavati. Ovu uslugu pokrenuli smo kako bismo svim klijentima pružili mogućnost da na najbolji mogući način valorizuju svoje investicije. Pored privatnog sektora imamo i hotele i apart hotele, te se uspješno bavimo i turizmom.

U okviru kompanije, takođe, imamo i sektor koji se bavi dizajnerskim rješenjima i opremanjem jedinica koje kupe naši klijenti.

Uz našu pomoć klijenti mogu dobiti i ekonomsko državljanstvo, a CMM kompanija ima i svoj pravni tim koji se bavi svim pravnim pitanjima klijenata, pa uz pomoć njega mogu dobiti boravke, otvoriti kompaniju, legalizovati svoju nekretninu i iskoristiti bilo koju uslugu ili konsultaciju pravnog tipa.

Krov svih usluga koje klijent može da koristi nakon što postane vlasnik nekretnine koju kupi uz našu pomoć, predstavlja CMM VIP lifestyle Club. Na ovaj koncept smo naročito ponosni, a podrazumijeva uslugu konsijerža koji je na samo jedan klik udaljen od klijenta i na raspolaganju mu je za bilo koje pitanje vezano za njihov boravak u Crnoj Gori.

Od početka poslovanja suočili ste se sa brojnim izazovima, ekonomskim i zdravstvenim krizama. Kako ste uspjeli da prevaziđete sve te situacije i održite se na tržištu?

- Kompaniju smo osnovali 2007, a već naredne godine sačekala nas je prva velika kriza svjetskih razmjera. Samim tim, naš put od samog početka bio je veoma izazovan. Međutim, ni velika ekonomska kriza 2008. godine, a ni sve naredne nisu nas obeshrabrile. Išli smo samo naprijed, širili svoj tim i sferu djelatnosti, te kompaniju razvili dodatnim sektorima.

Imamo sjajan tim, pa smo kroz sve ove krize zajedničkim snagama uspjeli da unaprijedimo kompaniju. Rekla bih da su nam izazovi služili da ojačamo, naučimo neke nove lekcije i zahvaljujući posvećenom i timskom radu sve uspješno prevaziđemo.

Rat u Ukrajini kao poslednja kriza kojoj svjedočimo, snažno se odrazio na cijeli svijet, pa tako i na Crnu Goru. Tržišta Ukrajine i Rusije su nama veoma važna, naročito za turizam, a skoro da smo ostali bez njih. Međutim, kada je riječ o kompaniji CMM, zahvaljujući diversifikaciji kojoj smo skloni, ali i ostalim tržištima na kojima poslujemo, težište i naše aktivnosti su se prenijele na njih, pa se ova kriza nije značajno odrazila na naše poslovanje.

Dobar strateški menadžment i ciljevi koje smo moj poslovni partner i ja postavili na samom početku pomogao nam je da prevaziđemo sve poteškoće sa kojima smo se suočili.

Royal View resort & spa
Royal View resort & spa (Foto: CMM Investment Consulting Group)

Tržište nekretnina se tokom godina značajno promijenilo, a Crna Gora se našla na mapi investitora iz čitavog svijeta. Koji je to momenat bio prekretnica pa je ovo tržište nekako "eksplodiralo", naročito kada je riječ o luksuznim nekretninama, pa sada širom obale imamo brojne komplekse?

- Crna Gora je marljivo radila na svom razvoju veoma dug niz godina. Nisam sigurna da je moguće reći da je postojao presudan momenat pa su se pojavili svi ovi projekti. Prije bih konstatovala da je niz odluka u unutrašnjoj i spoljnoj politici naše zemlje uticao na to da dobijemo status poželjne destinacije, a tokom vremena i rezultirao takvim uspjehom, da smo na listi najpoželjnijih destinacija za investiranje. Povoljna investiciona klima, jako primamljiva poreska politika, dostupna geolokacija i niz drugih činilaca su upravo taj razlog zbog kog se mnogi investitori riješavaju na taj korak - da ulažu u Crnu Goru.


Odakle dolazi najveći broj investitora i kakvi su njihovi uslovi kada ulaze na crnogorsko tržište? Na koji način im pomažete da izaberu najbolju investiciju za sebe?

- Crnogorsko tržište nekretnina tokom poslednjih godina bilježi stabilan rast, uz snažno interesovanje investitora. CMM Investment Consulting Group konstantno radi na promociji Crne Gore kao destinacije, a zahvaljujući našim međunarodnim kancelarijama imamo klijente iz svih djelova svijeta. Veoma smo aktivni na tržištu Velike Britanije, a značajan broj klijenata imamo i iz centralne Evrope. Tu je posebno aktivna Njemačka, ali i tržišta Amerike, Francuske, Švajcarske i Poljske. Imamo i klijente iz Češke, Skandinavije, Ujedinjenih Emirata, Turske, Južne Afrike, Kine, Rusije, Ukrajine, Kazahstana i ostalih bivših sovjetskih republika.

Kako su trenutno izgradnja i turizam najrazvijenije grane kod nas i najpristupačnije za ulaganje, samim tim su i najpopularnije. Zato i investitori najšešće ulažu u kupovinu nekretnina, a velika je i potražnja za hotelima.

Međutim, Crna Gora je zemlja sa nevjerovatnim prirodnim potencijalom, pa naš tim promoviše i ulaganje u ostale grane poput poljoprivrede, agrikulture i proizvodnje.

<a href="https://cmm-montenegro.com/realty/sale/sunny-side-resortspa-3219/">Sunny Side Resort&amp;Spa</a>
Sunny Side Resort&Spa (Foto: CMM Investment Consulting Group)

CMM Investment Consulting Group razvija i svoje projekte širom crnogorske obale. Možete li nam reći nešto više o planiranim investicijama?

- Značajan segment našeg poslovanja usmjeren je na Crnu Goru i projekte koje sami tu razvijamo. Do sada smo realizovali niz investicija, neke privodimo kraju, a planiramo i nove. Trenutno za tržište pripremamo oko 30.000 m2 koji će biti realizovani u naredne dvije godine. Jedan od njih je i Royal View resort & spa, lifestyle concept od preko 20.000 m2, koji će sadržati čak tri bazena, zatvorenu teritoriju sa panoramskim pogledom na cijelu Budvu i mnogo sadržaja sa ponudom od pet zvjezdica, rezidancijalnog karaktera. Početak izgradnje očekujemo krajem godine.

Tu je i jedinstven projekat Pine Village sa pet vila površine od 250 do 350 m2, koji smo nedavno predstavili. Uskoro očekujemo početak gradnje, a prodaje jedinica je već krenula.

Takođe planiramo nekoliko novih investicija u okolini Budve. Svi naši projekti su rizorti zatvorenog tipa, sa mnoštvom sadržaja poput otvorenih i zatvorenih bazena, konferencijskih sala, spa zonom sa saunom, turskim kupatilom, slanom sobom, dječijim igraonicama, relaks joga zonom i slično.


S obzirom na to da u Crnoj Gori već neko vrijeme traje politička kriza, ali i na to da je cijeli svijet zagazio u ekonomsku krizu, da li primjećujete da je to uticalo na interesovanje investitora? Koliko su oni danas zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru?

- Crna Gora se neprestano razvija, bogata je prirodnim ljepotama i resursima, pa je i veoma atraktivna za ulaganje. Kako sam već pomenula, tržište je tokom poslednjih godina u stalnom rastu, a interesovanje investitora veoma prisutno. Pomenula bih i projekat ekonomskog državljanstva koji se veoma pozitivno odrazio na razvoj sjevera, čiji se završetak približava sa krajem ove godine, a to je i uzrokovalo povećanje interesovanja u ovom trenutku.

Kriza u cijelom svijetu rezultirala je time da se poveća interesovanje za kupovinom nekretnina u Crnoj Gori. Na tom planu naša politička neizvjesnost nije previše uticala na želju investotora i oni su i dalje veoma aktivni u svojoj želji za ulaganjem zbog investicione atraktivnosti same Crne Gore.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - investicije kao zalog za budućnost" možete pogledati OVDE

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak