Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa - Naš fokus je na transferu i primeni inovativnih proizvodnih tehnologija

Stjepan Kumrić
Stjepan Kumrić (Foto: Samir Zahirović)
Lukavac Cement i Lukavac Beton u budućnosti vidimo kao uspješne i respektabilne kompanije u proizvodnji i prodaji zelenih građevinskih materijala kako na tržištu BiH, tako i šire, kaže u intervjuu eKapiji Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa.

Navodi kako je i na njih uticala globalna energetska kriza, ali da su pravovremenim ulaganjima u ranijem periodu obezbjedili energente u procesu proizvodnje.

U narednom periodu će i dalje insistirati na održivoj proizvodnji i implementaciji najnovijih tehnologija, a sve kako bi proizvodnju održali ekološkom.

Početkom 2022. godine ste segmentirali proizvodnju cementa i betona, i nastala su dva zasebna društva Lukavac Cement i Lukavac Beton. Jeste li zadovoljni rezultatima poslovanja tokom ove godine?

- Pošto su 2021. godinu obilježile značajne i pozitivne promjene u našoj kompaniji, shvatili smo da je vrijeme da Lukavac Beton postane zasebno društvo. Sjedište novoosnovane kompanije je u Banjaluci i danas potpuno samostalno i uspješno obavlja sve svoje aktivnosti. Druge dvije betonare, Istočno Sarajevo i Istočna Ilidža postale su podružnice novog društva. Imajući u vidu energetsku krizu početkom godine, političku nestabilnost u zemlji, te inflatorna kretanja koja predstavljaju veliki udar na potrošnju i standard svih naših građana, možemo reći da smo zadovoljni dosadašnjim poslovanjem Lukavac Cementa i Lukavac Betona. Realizirali smo mnogo dobrih projekata i što je najbitnije isporučujemo kvalitetne građevinske materijale na zadovoljstvo naših kupaca i partnera.

Koliko su na poslovanje uticali poremećaji na globalnom tržištu i rast cijena energenata? Koji su bili vaši koraci da se održi stabilnost proizvodnje?

- Poremećaji na globalnom tržištu i rast cijena energenata su imali, naravno, uticaja i na naše poslovanje. Posebno je bio alarmantan prvi dio 2022. godine. Međutim zajedničkim naporima i ozbiljnim pristupom ovom aktuelnom problemu uspjeli smo obezbjediti dovoljne količine uglja kako naša proizvodnja ne bi dolazila u pitanje. Naši napori i dosadašnja ulaganja u modernizaciju procesa proizvodnje omogućili su nam obnavljanje okolinske dozvole u martu ove godine koja nam omogućava još veći udio alternativne energije u procesu proizvodnje. U doba aktuelne energetske krize posebna je prednost da je Lukavac Cement spreman supstituirati do 80% ukupne termalne energije alternativnim gorivima.

(Foto: Muamer Latifagić)
Trenutna supstitucija fosilnih goriva prelazi preko 50%. Sve je ovo važno za budućnost u kojoj će se u najvećoj mjeri koristiti obnovljivi izvori energije. S obzirom na to da smo energetski intenzivna industrija, kontinuirano razvijamo i implementiramo ideje i projekte energetske efikasnosti kako bismo bili što spremniji na buduća kretanja i promjene na tržištu energije te učinili našu proizvodnju održivom.

Ko su sve danas vaši partneri na domaćem i regionalnom tržištu? Za kojim proizvodima vlada najveće interesovanje?

- Naš cement se koristi za različite projekte, od izgradnje dionica Koridora 5C, brojnih stambeno-poslovnih objekata, infrastrukturnih projekata, izgradnju proizvodnih kompleksa, pa sve do individualne gradnje. Naši partneri su i brojne proizvodne kompanije i svjetski brendovi čiji proizvodi su bazirani na cementu kao osnovnoj sirovini. Različit spektar i struktura naših kupaca zahtijeva da kontinuirano budemo raspoloživi i da realizujemo upite tržišta koje postaje sve zahtjevnije. Nudimo fleksibilnost i preuzimamo aktivnu ulogu, a što je rezultiralo i otvaranjem laboratorije za beton, čime nudimo još kvalitetniju tehničku podršku i pomoć svim našim klijentima.

Ono što je primjetno u posljednje vrijeme jeste pad potražnje za cementom u vrećama, a glavni razlog jeste promjena u navikama potrošača, koji sve više kupuju gotov beton iz lokalnih fabrika betona.

Koliki su sada kapaciteti proizvodnje cementa i betona? Planirate li povećati obim i plasman?

(Foto: Muamer Latifagić)
- Tržište cementa posljednjih par godina je stabilno, gdje se i u doba corona krize održao nivo građevinske aktivnosti za razliku od drugih grana privrede. Međutim, sadašnja situacija, sa naglim rastom cijena energenata kao i sveopštim porastom nivoa cijena očekujemo da će za posljedicu imati pad potražnje za oko 10% na godišnjem nivou.

Poznato je da ste kontiunirano ulagali u održivu proizvodnju, brinući o životnoj sredini. Kakvi su planovi po tom pitanju u narednom periodu?

- Naši prioriteti i u narednom preiodu su upotreba obnovljive energije uz smanjenje CO2, te realizacija inovativnih rješenja na kojima naši stručnjaci stalno rade. Kao biznis lider održivog razvoja u BiH za 2022. u tematskoj oblasti "Resursi i okoliš" dodatno smo motivirani za ekološke projekte koji će dati svoj doprinos u lokalnoj zajednici. Naš fokus će, između ostalog, biti usmjerenost i briga za zaposlene kroz osiguravaje kvalitetnih i sigurnih uslova rada, tražimo najbolje programe stručnog usavršavanja i edukacije za naše ljude jer želimo da budu najbolji u onome što rade. Ljudi jesu i treba da budu naš najvažniji resurs. Bez prekida radimo na razradi novih i implementaciji postojećih koncepata održivog rasta i razvoja, pri čemu veliku ulogu igraju transfer i primjena inovativnih proizvodnih tehnologija, s posebnom brigom za okoliš.

Jesu li u planu ulaganja u modernizaciju tehnologije i opreme? Koji su to aktuelni trendovi koje bi trebalo ispratiti?

- Strateško opredjeljenje Lukavac Cementa, kao što je već rečeno, je transfer i primjena inovativnih proizvodnih tehnologija s kojima se dodatno povećava nivo zaštite okoliša, kao i realizacija projekata povećanja energetske efikasnosti i upotrebe energije iz obnovljivih izvora, čime se smanjuju troškovi poslovanja i stvara optimalno radno okruženje za siguran rad i razvoj kompetencija zaposlenika kao ključne snage naše kompanije. Pratimo aktuelni trend dekarbonizacije cementne industrije, istražujemo alternativne materijale, sirovine i goriva, radimo na razvoju novih vrsta cementa i betona s ciljem da naši finalni proizvodi imaju manji karbonski otisak. Uvodimo digitalizaciju poslovnih procesa, pripremamo certifikaciju sistema upravljanja usklađenošću, implementiramo sistem otvorenih inovacija. Pratimo i primjenjujemo aktuelne trendove.

Kakav je generalno plan ulaganja u nekom srednjoročnom periodu? Kako bi voljeli da se razvijaju Lukavac Cement i Lukavac Betona?

- Naši srednjoročni planovi predviđaju dalju modernizaciju, digitalizaciju, uvođenje modernih informacionih sistema ali istovremeno i razvijanje potencijala i stručnosti naših zaposlenih, jer smatramo da su znanje i razvoj različitih sposobnosti presudni za razvoj svake kompanije. Bitno nam je da se stalno usavršavamo, pratimo savremene trendove, da sve novo prihvatamo kao normalno. Dosadašnja iskustva sa krizama su nas poučila da se moramo fleksibilno ponašati i brzo prilagođavati novonastalim situacijama. A Lukavac Cement i Lukavac Beton u budućnosti vidimo kao uspješne i respektabilne kompanije u proizvodnji i prodaji zelenih građevinskih materijala kako na tržištu BiH, tako i šire.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak