Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Elektrovat predlaže solarne panele i BMS sistem kao glavne načine uštede energije

(Foto: Gustavo Fring from Pexels)
Elektrovat je osnovan 1990. godine i danas je tržišno visoko pozicionirana kompanija sa primarnim delatnostima u oblasti elektroenergetike, automatizacije i upravljanja proizvodnim procesima, kao i scenskog osvetljenja i mehanike za pozorišta, televizijska i filmska studija.

Nakon više od 30 godina postojanja i dalje se trudimo da uvek budemo korak ispred drugih i da doprinesemo široj ekološkoj slici na opštu dobrobit svih.

Stoga svakom projektu pristupamo sa svežim idejama obraćajući pažnju i na najsitnije detalje, a investitoru uvek skrenemo pažnju na rešenja koja na duže staze dovode do velikih ušteda i kvalitetnijeg poslovanja.

Elektrovat je takođe imao priliku da u saradnji sa Nemačko-srpskom privrednom komorom učestvuje u programu Young Energy Europe gde su naši zaposleni imali priliku za usavršavanje u oblastima energetske efikasnosti i optimizacije resursa.

(Foto: Promo)

Jedna od bitnih stavki na koju posebno obraćamo pažnju je i energetska efikasnost. Optimizacija energije predstavlja optimizaciju načina na koji koristite energiju u industrijskom ili kućnom okruženju. Ovo ide dalje od jednostavnog manjeg korišćenja energije i trebalo bi da uključi povećanje energetske efikasnosti (i uštede) u prostorima u kojima se već nalazite. Ovo može pomoći da se poboljšaju performanse vašeg sistema ne prekomernom upotrebom energije i samim tim imamo ekonomske i ekološke koristi.

Kao glavne načine uštede energije i opšte energetske efikasnosti predlažemo solarne panele i BMS sistem.

(Foto: Promo)

Solarni paneli su brzo postali glavni alternativni izvori energije u svetu. Mnogi vlasnici preduzeća mogu misliti da to nije pristupačno za mala ili srednja preduzeća, ali to nije tačno. Poslednjih godina, cena solarnih panela je uveliko opala i oni sada pružaju pogodnosti i za industrijski sektor. Troškovi kupovine i instalacije nastavljaju da padaju, a na tržištu se javljaju novi proizvođači koji nude bolji i jeftiniji proizvod.

(Foto: Promo)

Sve ovo čini solarne panele jednim od najefikasnijih načina uštede energije, a samim tim dovodi do ekoloških i ekonomskih povoljnosti koje znače svakom poslovanju.

Prednosti koje pružaju solarni paneli i sami smo testirali, stoga na našem krovu možete uočiti fotonaponski sistem ukupne zajedničke instalisane snage fotonaponskih modula 150.7 kVp.

(Foto: Promo)

Prosečna potrošnja po zaposlenom za godinu dana u objektu veličine 2805m² iznosila je 2749 kVh. Nakon instalacije fotovoltaika prosečna potrošnja po zaposlenom za godinu dana u nadograđenom objektu od 3786m² iznosi 1280 kVh što je tokom prve godine rada solarnih panela dovelo do ušteda od 15.498 EUR.

Prednosti solarnih panela su:

Smanjeni računi za struju

Solarna energija je postala održiva i isplativa energetska alternativa, sa životnim vekom od 25-30 godina. Ovo čini vaše račune za energiju predvidljivijim uz niže troškove. Takođe, zahvaljujući novim tehnologijama danas održavanje i nadzor solarnih sistema ne predstavlja veći trošak.

Kao preduzeće koje koristi mnogo električne energije za napajanje opreme i unutrašnjeg i spoljašnjeg svetla, najbolji način da kontrolišete svoje troškove je pronalaženje alternativnih izvora energije, poput solarne energije.

Obnovljiva energija

Solarna energija je 100% čist, obnovljiv izvor energije koji smanjuje zavisnost od nafte, uglja i prirodnog gasa za proizvodnju električne energije. Ova fosilna goriva proizvode štetne emisije koje utiču na kvalitet vazduha, vode i zemljišta i odgovorne su za globalno zagrevanje. Stručnjaci procenjuju da će do 2065. godine naša planeta izgubiti više vrsta biljaka i životinja zbog izumiranja nego u prethodnih 65 miliona godina zajedno. Ove statistike pokazuju efekte gasova staklene bašte iz fosilnih goriva.

S druge strane, solarna energija ne proizvodi zagađenje. Obilna moć sunca je neograničen izvor energije koji ne šteti ozonskom omotaču. Industrijski solarni energetski sistemi su investicija u budućnost planete koja može pomoći u očuvanju neobnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine.

Povećajte vrednost objekta pomoću energetske efikasnosti

Postavljanje solarnih panela na krovove vaše kompanije može povećati vrednost vaše imovine i pomoći vam da je brže prodate ako to nameravate da uradite u budućnosti.

Kada zgrada ima solarne panele, deo energije potrebne zgradi može da se proizvede pomoću solarnih panela, što znači da će kratkoročni i dugoročni operativni troškovi biti niži od uporedivih zgrada koje nemaju solarne panele.

Smanjena emisija ugljen-dioksida

Spasavanje planete i smanjenje emisija ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku i potrošnje fosilnih goriva su svakim danom sve relevantniji. Za razliku od fosilnih goriva, solarni paneli proizvode električnu energiju bez zagađenja vazduha ili ugljen-dioksida i bez pepela ili drugih otpadnih proizvoda.

Sve više kompanija sada traži dobavljača sa niskom emisijom ugljen-dioksida, a krajnji kupci obraćaju pažnju na ovaj argument i društvene odgovornosti svog dobavljača ili preduzimača

Lakše praćenje vašeg ROI

Potrošači mogu da koriste aplikacije za praćenje svog solarnog sistema na krovu. Obično aplikacije omogućavaju instalaterima foto-naponske opreme i vlasnicima sistema da pregledaju najnovije podatke i vrše daljinski nadzor u bilo kom trenutku i bilo gde koristeći svoje mobilne telefone.

Niski troškovi održavanja

Sistemi za solarnu energiju generalno ne zahtevaju mnogo održavanja. Potrebno je samo da ih održavate relativno čistima. Najpouzdaniji proizvođači solarnih panela nude 20-25 godina garancije.

Kako nema pokretnih delova, nema habanja. Inverter je obično jedini deo koji treba da se promeni posle 5-10 godina jer neprekidno radi na pretvaranju sunčeve energije u električnu i toplotnu. Osim invertera, kablovima je takođe potrebno održavanje kako bi se osiguralo da vaš solarni sistem radi sa maksimalnom efikasnošću.

Stoga, nakon pokrivanja početnih troškova solarnog sistema, možete očekivati vrlo malo troškova za održavanje i popravke.

Samopotrošnja električne energije

Ova obnovljiva energija iz neiscrpnog izvora resursa kao što je sunce može se veoma efikasno koristiti u svim vrstama industrijskih procesa. Ukoliko želite da prestanete da zavisite od kompanija koje se bave trgovinom električnom energijom i cenama koje oni diktiraju, imate mogućnost da investirate u foto-naponske panele kako biste obezbedili električnu i toplotnu energiju kako biste imali grejanje i sanitarnu toplu vodu u vašim industrijskim objektima.

Manje ometanja usluge

Iako obnovljiva energija zavisi i od vremenskih prilika, ona je stabilnija i lakše se distribuira od tradicionalnih fosilnih goriva. U većini slučajeva nećete doživeti prekid usluge sa obnovljivom energijom. Ovo omogućava vašem preduzeću da ostane otvoreno i da nastavi da napreduje. Kada vaši konkurenti ostanu bez energije, ovo može napraviti razliku.

Poboljšajte imidž svoje kompanije

Traženje novih načina za privlačenje kupaca i klijenata definitivno može biti izazov, posebno kada vam ponestane ideja. Međutim, s obzirom na to da se iz dana u dan povećava broj ljudi koji žele da donesu svesne odluke o kupovini, prelazak na obnovljive izvore energije će vam dati mogućnost da svoje poslovanje plasirate kao zeleno.

Nove generacije su posebno zainteresovane za kupovinu od zelenih i održivih kompanija. Kako stare i postaju sve veći deo populacije koja kupuje, poželećete da kreirate marketinške strategije koje će im se dopasti. Prelazak na zeleno može biti odličan način da se poboljšaju preko potrebni odnosi s javnošću i može biti razlika između klijenta koji bira vaš posao ili konkurenta

Ostanite ispred igre

Odabir prelaska na obnovljive izvore energije dok je sasvim nov može pozicionirati vašu kompaniju kao napredno i inovativno poslovanje. Kada druga preduzeća počnu sama da se menjaju, setiće se da ste bili među prvima koji su to učinili i nastaviće da traže od vas ideje o trendovima.


BMS Sistemi

(Foto: Promo)

Sistemi Automatizacije Zgrada tj. BMS sistemi su "Inteligentne" mreže zasnovane na mikroprocesorima instalirane za nadgledanje i upravljanje tehničkim sistemima i uslugama zgrada kao što su klimatizacija, ventilacija, osvetljenje… Preciznije, oni povezuju funkcionalnost pojedinih delova građevinske opreme tako da deluju kao jedan kompletan integrisani sistem. Preciznije, oni povezuju funkcionalnost pojedinih delova građevinske opreme tako da deluju kao jedan kompletan integrisani sistem.

Svakodnevna uloga BMS:

• Kontrola sistema i usluga u zgradama

• Grafički korisnički interfejs (GUI)

• Praćenje rada i performansi zgrade u realnom vremenu

• Trendovi i evidentiranje rada i performansi zgrade

• Vremensko planiranje sistema zgrade

• Upravljanje greškama i alarmiranje

• Kontrolisanje programiranja aplikacija

• Upravljanje događajima korisnika

• Upravljanje energijom i izveštavanje (NABERS)

• Kontrola osvetljenja

• HVAC Kontrola

• Praćenje stanja u realnom vremenu

• Veće strategije upravljanja zasnovane na opterećenju

• Podaci o trendovima performansi, poboljšano pronalaženje kvara

• Upravljanje kvalitetom vazduha (CO2)

• Operativni zahtevi nakon radnog vremena, fakturisanje stanara

• Alarmiranje o greškama smanjuju vreme zastoja

• Automatizovana notifikacija o promeni oštećene opreme

Sve ovo dovodi do ušteda energije na godišnjem nivou od 15 do 20%.

Nažalost, i dalje nije lako ubediti investitore i javnost da slede ove metode. Međutim, naša je odgovornost da stvorimo energetsku pismenost među ljudima koje poznajemo i sa kojima sarađujemo, takođe treba da vodimo primerom i promovišemo uštedu energije u našem društvu.

Sve u tekstu navedene tehnologije a i više, Elektrovat je primenio na svojim objektima i stoga svi zainteresovani mogu posetiti naš objekat i uživo posvedočiti svim benefitima solarnih panela, BMS sistema, toplotnih pumpi kao i najnovijim programima za praćenje i optimizaciju gore navedenog.

Celokupan sadržaj tematskog biltena pogledajte OVDE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak