Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Pjotr Jelenski, izvršni direktor Asseco South Eastern Europe: Čekaju nas veliki izazovi u usvajanju veštačke inteligencije

Pjotr Jelenski
Pjotr Jelenski
Veštačka inteligencija polako prodire u svakodnevne procese poslovanja. Njena primena još nije na onom nivou koji može da omogući punu iskorišćenost potencijala, ali sve veći broj korisnika uviđa da budućnost pripada tehnologiji i znanju korisne upotrebe ogromnog broja podataka koji se svakodnevno kreiraju.

Pjotr Jelenski, direktor kompanije ASEE (Asseco SEE), u razgovoru za eKapiju povodom njegovog gostovanja u Beogradu na Data Science Conference Europe 2021 kaže da u ovom trenutku na IT tržištu cirkuliše velika količina novca, što je dobro za razvoj preduzetništva. Ali, sa druge strane postoje problemi u implementaciji tehnologije obrade podataka, bezbednosti, kao i obuci kadrova što će sve predstavljati velike izazove na putu pune primene veštačke inteligencije u svakodnevnom poslovanju i životu.


Čini se kao da se tržište IT tehnologija poslednjih meseci ubrzalo. Svedočimo mnogobrojnim akvizicijama, između ostalih ASEE je akvizirao kompaniju Things Solver, pa da li je trenutno na snazi strateško pozicioniranje za neko buduće vreme?

- Mislim da to nije u vezi sa nekim budućim vremenom, to se dešava svakodnevno - to je deo ekonomije i poslovanja. Nove kompanije izlaze na površinu, imaju svoje inicijative. Neke od njih su zrele u biznisu, neke od njih nisu. Govoreći o sadašnjem trenutku, na tržištu je trenutno dosta novca, dosta startapa, sponzora, fondova ka kojima se usmerava velika količina novca. Naravno, statistički, veliki broj tih kompanija propadne. Svakako je trenutno veliki protok kapitala ka preduzetništvu, veći nego što je to uobičajeno, ali pre ili kasnije očekujem umanjenje količine tog novca.


Govoreći o poslovanju često se zaboravlja činjenica da se privredne aktivnosti odvijaju u određenom, regulisanom okruženju. Kompanija ASEE već nudi rešenja za državne institucije, a prema Vašem mišljenju, koje su to oblasti na koje državni organi moraju da obrate pažnju kako bi obezbedili efikasno administrativno okruženje?

- Mislim da vladine i zvanične institucije imaju veliku šansu da ubrzaju procese koje obavljaju. Zasigurno digitalizacija procesa je jedan od prioriteta, upravljanje dokumentima, digitalizacija svih biznis procesa stvara i za administraciju, i za korisnike efikasno okruženje u kojem je lakše poslovati.

Važan element ovog procesa je obrazovanje, zato što vidimo da nema dovoljne primene i unapređenja alata. Morate da imate pravilne procese adaptacije tehnologije. Da definišete korisnike, da obučite korisnike kako da koriste tehnologije efikasno. Zato morate stalno unapređivati elemente treninga koji treba da se zajedno razvijaju sa alatima.


Kada govorimo o onlajn finansijskim transakcijama ne možemo a da ne spomenemo problem bezbednosti. Koliko je ova oblast izazovna u savremenom svetu?

- Mislim da je ovo veliki izazov. Korisnici ne žele da budu ometani i da im bezbednost komplikuje život - pamćenje mnogo šifri, kucanje različitih autentifikacija, uzima nam puno vremena i izaziva stres. A ako pravimo prečice, to već nije bezbedno. Zato moramo da nađemo sredinu između bezbednosti i korišćenja alata i to će biti veliki izazov za budućnost. Isto tako krađa identiteta biće veliki izazov. Naši podaci, uključujući prepoznavanje lica i otiske prstiju mogu biti ukradeni. Njihovo čuvanje biće takođe veliki izazov u budućnosti.


Da li po Vašem mišljenju bezbednosni aspekt mora uporedo da prati razvoj novih tehnologija? Ima li u ovoj oblasti razmimoilaženja između željenih mogućnosti i stvarnosti?

- Mislim da nema razmimoilaženja. Same institucije ili aplikacije, mislim recimo na finansijske institucije, preteruju sa bezbednošću. Recimo, neke institucije traže trostruku autentifikaciju kada radite transakciju novca, što može biti jako bolno. Tako bih ja definisao razmimoilaženje. Pitanje koje je važno je kako olakšati izvođenje transakcija, brzinu, i mislim da po tom pitanju idemo u pravom smeru, ali nas očekuje mnogo izazova.


Na kraju, kako iz perspektive kompanije ASEE izgleda budućnost poslovanja u internet okruženju i gde želite da se pozicionirate?

- Pokušavamo da oblikujemo naš biznis, pokušavamo da oblikujemo internet trgovinu, naročito se fokusiramo na e-trgovinu i biznis, kako na organski razvoj, tako i na akvizicije. Mi vidimo da postoji potencijal za rast našeg biznisa i to je prioritet u narednom periodu.


U Srbiji - dobri menadžeri

Nekoliko akvizicija koje su se u poslednje vreme dogodile na našem tržištu svedoče o tome da Srbija poseduje kvalitetne IT stručnjake. S obzirom na to da Pjotr Jelenski nije iz IT sveta, već menadžer koji upravlja IT kompanijom, za eKapiju kaže da u Srbiji vidi dosta ljudskog kapitala kvalifikovanog da obavlja poslove menadžmenta.

- Zbog istorije, pozadine, nasleđa, Srbija je dobar primer za kvalitetne menadžere. Ono što u ovom momentu mogu da kažem, pojednostavljeno, u nekoliko reči, otvorenost za nove inicijative, hrabrost, volja da se preuzme rizik predstavljaju snagu. Verovatno slabost predstavlja izraz samorefleksije i samokritičnosti, kao i volja da se napreduje kroz male korake kako bi se izbegle greške umesto da se žuri napred. Mislim da takve greške postoje svuda i mogu da zaključim da Srbija poseduje vrlo dobre potencijale - zaključio je u razgovoru za eKapiju Pjotr Jelenski.


Nikola Ignjatović

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak