Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Pametne klupe i solarna autobuska stajališta - City Gecko razvija rešenja za pametne gradove (FOTO)

Pametna klupa
Pametna klupa (Foto: Telemax)
City Gecko je brend pametnog urbanog mobilijara kreiran od strane kompanije Telemax d.o.o. Banja Luka pre nešto više od dve godine. Brend je kruna uspešnog, tadašnjeg, osamnaestogodišnjeg rada. Proizvodi odnosno rešenja brenda su pametne klupe i solarna autobuska stajališta.


City Gecko pametne klupe dolaze u nekoliko modula. Koji se pokazao kao najtraženiji? Ima li razlika u odabiru u odnosu na države u kojima ste do sada instalirali ove klupe?

- Naše pametne klupe smo nazvali moduli zbog njihovog jedinstvenog modularnog dizajna koji vlasnicima klupa daje mogućnost izražavanja njihove kreativnosti na način da se kombinacijom dva ili više modula kreiraju nova mesta okupljanja i deljenja informacija.

Kao najatraktivniji se pokazao Modul Solar odnosno solarna klupa, jer je istu moguće instalirati bez dodatnog napajanja i ona se nalazi u svim zemljama u kojim smo prisutni. Osim toga, ovaj Modul je često instaliran u kombinaciji sa Modulom Wheel koji odražava povezanost zelene ekonomije i e-mobilnosti što danas predstavlja jedan pozitivan trend.


Kada je reč o solarnom autobuskom stajalištu, postoje li preduslovi koje neka lokacija za postavljanje mora da zadovolji, po pitanju sunčanih sati ili pozicije?

- U idealnim situacijama, kojih je vrlo malo na lokacijama, autobusko stajalište bi trebalo biti orjentisano tako da su solarni paneli što više osvetljeni u toku dana. Naravno, ovo je često nemoguće, jer se tradicionalna stajališta menjaju sa našim, solarnim čime se modernizuju lokacije i sami gradovi. Pored toga što se instalacija stajališta vrši na mestima tradicionalnih potrebno je da podloga na koju se postavlja bude ravna i dovoljnih dimenzija.


Autobusko stajalište
Autobusko stajalište (Foto: Telemax)

Ko je do sada pokazao zainteresovanost za ova pametna rešenja? Da li su u pitanju pojedinci, institucije, kompanije?

- Naša rešenja imaju široku primenu i benefite za različite ciljne grupe. Upravo zbog toga interesovanje za iste pokazuju svi navedeni akteri, jer pojedinci žele da naprave pozitivnu promenu u svojoj okolini, institucije da poboljšaju stanje gradova/opština, a kompanije da daju svoj lični pečat u razvoju sredina. Mi smo, do sada, sarađivali sa svima i prilično smo fleksibilni što se tiče izrade i rešenja "po želji" klijenta.

Kome je namenjena City Gecko aplikacija i zbog čega bi trebalo da se koristi?

- Ugradnjom seta senzora u rešenja ostvarujemo mogućnost prikupljanja podataka sa lokacija na kojima su instalirani. Trenutno su to podaci za temperaturu, vlagu, vazdušni pritisak, nivo CO, buku, UV zračenje, potrošnju energije, te brojači punjenja uređaja i Wi-Fi konekcija. Kompletni prikupljeni podaci su prikazani na web aplikaciji kojoj pristup, za pojedino rešenje, imamo mi i vlasnici rešenja.

Tu je još i mobilna aplikacija koja je namenjena svima. Istu je moguće preuzeti na google i apple store-u. Mobilna aplikacija prikazuje klupe u vašoj blizini te vam daje osnovne podatke lokacije tako da npr. imate info da ne idete u pojedini deo grada, jer je povećano zagađenje. Podaci gradovima/opštinama daju uvid u stanja na pojedinim lokacijama gde se na osnovu toga mogu vršiti poboljšanja u gradovima (zvučne barijere, regulisanje saobraćaja zbog previsokog nivoa CO,isl.).


Kako vidite razvoj pametnih gradova i tehnologija u našem regionu? Koji su potencijali, a u čemu su izazovi?

- Tehnologija nikoga ne čeka. Region, iako je dosta nerazvijeniji od ostatka EU i drugih, većih tržišta polako ali sigurno počinje sa smart city incijativama i uvođenjem pametnih tehnologija. To na žalost ne ide brzo, jer uključuje mnogo različitih aktera od vlada, privatnih kompanija do razvijanja svesti samih građana o pozitivnoj implementaciji i primeni ovih tehnologija. Potencijal ovog regiona su kompanije koje rade sa ovim vidom tehnologija kao i samo tržište koje je još uvek otvoreno za nova rešenja.

Izazov svakako predstavlja spor odziv kako lokalnih tako i regionalnih vlada na promene koje podrazumevaju usvajanje novih pravilnika i zakona kojima bi se nadolazeće tehnologije i rešenja na što bolji način iskoristili za napredak. Tu je naravno i nedostatak infrastrukture koja bi podržala pomenute tehnologije, ali ovo možemo gledati i kao potencijal.


Kakvi su planovi kompanije u budućnosti?

- Poslednjih osam meseci kompanija aktivno radi na razvijanju mreže partnera širom sveta. Cilj nam je da se pozicioniramo kao kreator i proizvođač pametnih rešenja, te da zajedno sa našim partnerima (kompanijama i gradovima) instaliramo rešenja.

Paralelno sa tim aktivnostima razvijamo nove usluge i nova rešenja koja će pronaći svoje mesto u pametnim gradovima.

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.


Fotogalerija
City Gecko


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak