Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kako digitalizacija pomaže građevinskoj industriji - PlanRadar aplikacija

(Foto: PlanRadar)
Iako možda sporije od drugih sektora, digitalizacija polako pronalazi svoj put i u građevinskoj industriji. Za razliku od perioda pre samo jedne decenije, kada su digitalna rešenja u građevini uglavnom bila rezervisana samo za velike kompanije koje su mogle da koriste prednosti generičkih softvera za upravljanje projektima, tabelarno prikazivanje podataka ili razmenu informacija, primena specijalizovanih softvera za građevinsku industriju danas postaje sve zastupljenija i na manjim projektima.

Iako je prema nedavnom istraživanju kompanije PlanRadar upotreba specifičnih građevinskih softvera u Srbiji još uvek na niskom nivou, od samo 7%, isto istraživanje pokazalo je i da je većina kompanija, pre svega onih srednje veličine, voljna da u budućnosti koristi ove alate i da je svesna benefita koje im digitalni alati mogu doneti.

Za razliku od ranijeg perioda, kada su ConTech alati uglavnom bili dizajnirani tako da rešavaju konkretne pojedinačne probleme - kao što su planiranje, raspoređivanje zadataka ili priprema izveštaja, savremena rešenja nude end-to-end rešenja, kojima profesionalci iz oblasti građevinske i povezanih industrija mogu lako pristupiti, bez značajnijih izmena u svom uobičajenom načinu poslovanja, i koristiti samo one funkcije koje im olakšavaju i ubrzavaju posao.

Jedna od takvih aplikacija upravo je i aplikacija PlanRadar, namenjena za beleženje i komunikaciju nedostataka na građevinskim i projektima održavanja nekretnina. PlanRadar aplikaciju danas koristi preko 13.000 korisnika iz 55 država širom sveta, bilo da su u pitanju investitori, inženjeri, menadžeri nekretnina ili arhitekte, a prema sopstvenim procenama, upotrebom ove aplikacije oni štede i do sedam časova nedeljno po korisniku.


Benefiti koje digitalizacija donosi građevinskoj industriji


Bilo da ste već započeli proces prelaska na digitalizaciju svog poslovanja u građevinskoj industriji, ili tek razmišljate o tome, dobro je da znate šta možete očekivati od raspoloživih alata, i koje vam benefite oni mogu doneti u svakodnevnom poslovanju.

Evo samo nekih od primera na koje načine vam softver za građevinsku industriju može pomoći:


1. Značajno unapređenje produktivnosti

Istraživanja pokazuju da upotreba softvera u građevinskoj industriji može podići produktivnost i za do 15%. Kroz digitalizaciju svakodnevnih obaveza i procesa ConTech alati vam mogu pomoći da obavite više u kraćem vremenu. Primera radi, umesto da pretura po gomilama papirnih nacrta kako bi pronašao/la plan gradilišta od pre šest meseci uz PlanRadar aplikaciju menadžer gradilišta ovo vreme može skratiti na samo nekoliko minuta traženja u aplikaciji na svom mobilnom telefonu. Pored ušteda u vremenu izbegavanje papirnih nacrta vodi i do ušteda u nacrtima i prostoru za njihovo čuvanje, kao i smanjenja grešaka.


Potrebno je nekoliko minuta pretrage u aplikaciji
Potrebno je nekoliko minuta pretrage u aplikaciji (Foto: PlanRadar)


2. Bolje upravljanje projektima

Precizno određivanje statusa u kom se građevinski projekat trenutno nalazi ključno je za ispravno upravljanje vremenom i resursima. Ipak, bez savremenih alata, informacije o trenutnom statusu projekta skoro su nemoguće ako oni koji upravljaju projektom nisu na samom gradilištu. Uz softver kao što je PlanRadar imate mogućnost da tačno identifikujete koji zadaci traju duže nego što je planirano i da li neko od izvođača probija rokove i time dovodi do zadržavanja celog projekta.


3. Ušteda vremena

Softver za građevinsku industriju može višestruko doprineti uštedama vremena. Od inicijalnog planiranja, preko faze izgradnje, do faze pregleda i predaje projekta tehnologija može uštedeti vreme svima koji su uključeni na projekat i ostaviti im više vremena za druge, produktivnije aktivnosti. Za razliku od ranijeg detaljnog objašnjavanja lokacije nastalog problema, uz pomoć PlanRadar aplikacije uočeni problem se jednostavno geolocira na digitalnom planu i lako distribuira onima u čijoj je nadležnosti da ga saniraju.


4. Bolja komunikacija

Dobra komunikacija je ključna za uspešno upravljanje građevinskim projektima. Sastanci licem u lice omogućavaju bolje međusobno razumevanje, ali troše puno vremena. Sa druge strane, telefonski pozivi, mejlovi ili mobilne aplikacije čine da komunikacija bude brža, ali je u tom slučaju lakše prevideti neku od informacija, ukoliko se previše podataka šalje različitim kanalima. Kroz kreiranje tiketa u PlanRadar aplikaciji svako ko ima pristup može priložiti odgovarajući opis, fotografiju, video ili glasovni zapis, bilo na dvodimenzionalni plan ili u okviru BIM modela i podeliti sa ostalim učesnicima na projektu na jednom mestu.


5. Bolje upravljanje dokumentacijom

Menadžeri gradilišta svakodnevno provode nekoliko sati u pripremi dokumentacije koja je neophodna za potrebe revizije, zakonskog izveštavanja ili upravljanja projektom. Uz PlanRadar ova aktivnost može biti obavljena skoro trenutno, uz pomoć mobilnog telefona, i momentalno sačuvana uz pomoć cloud tehnologije, tako da svi mogu videti najaktuelnije izveštaje. Svi potrebni izveštaji mogu biti unapred definisani tako da ispunjavaju postojeće pravne ili tehničke zahteve.


Kako izabrati odgovarajući digitalni alat za vaš građevinski projekat?

Da bi novo digitalno rešenje bilo primenjeno u praksi potrebno je da donese više koristi nego komplikacija u vidu obuke za korišćenje, dodatnih troškova, izmena postojećeg načina poslovanja, itd. Zbog toga, iz kompanije PlanRadar savetuju da pre konačne odluke razmotrite i sledeće aspekte:


Informišite se o tome koje aplikacije najbolje odgovaraju problemima koje ste identifikovali
Informišite se o tome koje aplikacije najbolje odgovaraju problemima koje ste identifikovali (Foto: PlanRadar)


1. Krenite od svojih potreba i problema

Razgovarajte sa različitim učesnicima na projektu kako biste saznali koje su im najveće prepreke u svakodnevnom poslovanju. Moguće je da problemi nastaju u komunikaciji, evidentiranju napretka ili gubljenju vremena na obilaženje puno lokacija ukoliko su u pitanju veći projekti.


2. Istražite koje aplikacije će vam najbolje pomoći da rešite uočene probleme

Iako većina savremenih ConTech alata teži da objedini rešenja za što veći broj problema na jednom mestu, njihova originalna namena je često različita. Isprobajte aplikacije koje vam nude besplatni probni period, kao što je PlanRadar, ili se informišite o tome koje aplikacije najbolje odgovaraju problemima koje ste identifikovali.


3. Birajte aplikacije koje se mogu međusobno povezati

Možda nećete biti u mogućnosti da pronađete jedno rešenje za sve probleme sa kojima se susrećete. Ipak, moderna digitalna rešenja pružaju vam mogućnost da odaberete ona koja se međusobno mogu povezati, tako da podaci između njih mogu jednostavno da se prenose.

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak