Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Sistem za instant plaćanja NBS - Savremen način plaćanja kojim se realizuju milioni transakcija mesečno vredni na desetine milijardi dinara

Brzina razvoja i primene novih tehnologija u svim sferama društveno-ekonomskog delovanja zahtevaju od centralnih banaka multidisciplinarni pristup u obavljanju svojih ključnih aktivnosti i brzinu prilagođavanja promenama koje nove tehnologije nameću. Kako je finansijski sektor izložen jakim uticajem inovacija koje nameće IT industrija, digitalne finansije su u takvom ambijentu postale nešto što je prirodni sled razvoja finansijskih usluga zasnovanim na primeni tzv. FinTech tehnologije, kažu za eKapiju u Narodnoj banci Srbije (NBS).

U tom smislu, sistem za instant plaćanja NBS omogućava jedan od najsavremenijih načina plaćanja koji trenutno postoji u svetu. Građanima i privrednim subjektima je tokom celog dana svih 365 dana pružena mogućnost da plaćanja izvršavaju s bilo kog mesta. Sistem je počeo s radom 22. oktobra 2018. godine.

Ukupno 3.841.655 transakcija realizovano je u oktobru. Prema podacima NBS, vrednost prometa iznosila je 33,3 milijardi dinara, a prosečna dnevna vrednost prometa bila je 1.074,4 miliona dinara. U prošlom mesecu, 20. septembra, zabeležen je rekordan dnevni broj plaćanja - 221.422 plaćanja, u iznosu od 1.455.188.061,26 dinara.


Usluge instant plaćanja

Pored instant plaćanja na prodajnim mestima trgovaca koje se obavljaju putem metoda IPS pokaži i IPS skeniraj, razvijene su i usluge poput plaćanja računa/faktura skeniranjem NBS IPS QR koda, kao i usluga Prenesi - prenos novčanih sredstava korišćenjem broja mobilnog telefona.

- Instant plaćanja na prodajnim mestima trgovaca, korišćenjem metode IPS skeniraj i IPS pokaži omogućena su od februara 2020. godine, a prvi trgovac koji je uveo ovakav vid plaćanja je Merkator S doo, zatim NIS Petrol i Gasprom benzinske stanice, kao i Lilly drogerije dok ostali trgovci intenzivno rade na implementaciji. Do danas, 18 banaka je omogućilo svojim klijentima da korišćenjem aplikacije za mobilno bankarstvo kupljenu robu ili usluge plate IPS QR kodom u zavisnosti od metode plaćanja koju je trgovac omogućio (IPS skeniraj i/ili IPS pokaži). Sa druge strane, 11 banaka je razvilo rešenja za prihvatanje instant plaćanja na fizičkim prodajnim mestima, od kojih tri banke imaju i razvijeno rešenje za prihvatanje instant plaćanja na internet prodajnim mestima - navode iz NBS.

IPS plaćanje na internetu omogućili su mnogi veliki internet trgovci, poput Tehnomanije, Gigatrona, Infostuda (sajt Polovni Automobili), knjižara Laguna, Vulkan i Delfi i drugi, i prema informacijama sa tržišta IPS plaćanja na internetu uzimaju sve više učešća kao izabrani način plaćanja.

Korišćenjem aplikacije za mobilno bankarstvo kupljena roba ili usluga plaća se IPS QR kodom
Korišćenjem aplikacije za mobilno bankarstvo kupljena roba ili usluga plaća se IPS QR kodom (Foto: Pixabay / geralt)

- Takvi signali sa tržišta su i očekivani budući da IPS plaćanja malim internet trgovcima omogućavaju da sredstva od prodaje proizvoda ili usluga "legnu" na račun za svega nekoliko sekundi - kažu u NBS za naš portal.

Napominju da se u procesu uvođenja instant plaćanja na prodajnim mestima bankama prihvatiocima mogu obratiti i pružaoci tehničkih usluga koji imaju mogućnosti da pripreme rešenje za trgovca za prihvatanje instant plaćanja, a one su u skladu sa propisima dužne da i ovim subjektima dostave neophodnu tehničku dokumentaciju i omoguće testiranja.

- Kao rezultat svega toga imamo različita tehnička rešenja za prihvatanje instant plaćanja na prodajnim mestima, npr. ona koja su povezana sa kasom trgovca, POS terminalnom, različite mobilne aplikacije za trgovce, e-commerce rešenja za prihvatanje instant plaćanja na internetu. Upravo taj spektar različitih kanala kojima je moguće prihvatati instant plaćanje predstavlja veliku prednost u odnosu na sve druge instrumente plaćanja i samim tim pružaju slobodu trgovcima u odlučivanju koji model prihvatanja da omoguće svojim kupcima, a da ne iziskuje velika ulaganja u promene svojih postojećih poslovnih sistema - navode.


Nova usluga "Prenesi"

Od 22. septembra 2021. godine bankama je omogućeno da svojim korisnicima ponude novu uslugu "Prenesi" u okviru dodatnih usluga IPS NBS platnog sistema. Ova usluga omogućava građanima da samo korišćenjem broja mobilnog telefona primaoca plaćanja, novčana sredstva pošalju i prime u nekoliko sekundi. To znači da više neće biti potrebno pamtiti i unositi broj računa primaoca plaćanja.

- Prednosti usluge "Prenesi" u odnosu na slične ogledaju se u tome što npr. primalac plaćanja koji ima račun u dve banke, te samim tim i dve aplikacije m-bankarstva, može da se registruje sa istim brojem mobilnog telefona preko obe banke i da jednostavno, putem ove aplikacije, usmerava priliv gde želi. Usluga "Prenesi" ima veliki potencijal na tržištu, naročito kod mlađe generacije, s obzirom na to da oni intenzivno koriste mobilni telefon, a korisničko iskustvo je jednostavno - smatraju u NBS.

U ovom trenutku, jedna banka je ponudila ovu uslugu građanima, dok su tri banke u završnoj fazi pilot produkcije za puštanje usluge svojim klijentima.


Uskoro unapređenje postojeće funkcije IPS skeniraj

Narodna banka Srbije je svoje dalje aktivnosti usmerila i na implementaciju deep-link tehnologije kao sastavnog dela metoda IPS skeniraj koji ima za cilj unapređenje instant plaćanja na internetu u smislu da se kupcima omogući da ceo proces kupovine obave korišćenjem samo jednog uređaja (npr. mobilnog telefona), pored postojećeg modela IPS plaćanja u kojem se koriste dva uređaja - jedan na kome se IPS QR kod prikazuje i mobilni telefon za skeniranje IPS QR koda.

Umesto skeniranja IPS QR koda, kupac bira banku čiju aplikaciju mobilnog bankarstva ima na telefonu
Umesto skeniranja IPS QR koda, kupac bira banku čiju aplikaciju mobilnog bankarstva ima na telefonu (Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)

- Trenutno su u fazi završna testiranja rešenja banaka (njihovih aplikacija m-bankarstva) i trgovaca koja će kupcima omogućiti da kupovinu obave jednim klikom korišćenjem samo mobilnog telefona putem kojeg i pristupaju internet prodavnici trgovca. Plaćanje se obavlja tako što kupac, umesto skeniranja IPS QR koda, izabere banku čiju aplikaciju mobilnog bankarstva ima na telefonu, a kojem pristupa internet prodajnom mestu, nakon čega se aplikacija pokreće i autorizacijom plaćanja završava kupovinu. Prilikom pokretanja aplikacija automatski se preuzimaju neophodni podaci za izvršenje plaćanja na tom internet prodajnom mestu. Ovo unapređenje postojeće funkcije IPS skeniraj korisnici mobilnih aplikacija banaka mogu očekivati vrlo brzo, a trgovci se mogu već sada javiti svojim bankama kako bi na sajtu ili u svojoj m-commerce aplikaciji obezbedili ovakvo plaćanje IPS-om – navode u NBS.

Dodaju da je ovaj vid plaćanja naročito od značaja za trgovce koji razmatraju razvoj m-commerce aplikacije iz razloga što je implementacija ovakvog načina instant plaćanja u takvoj aplikaciji jednostavna i ne zahteva složene procedure i čuvanje poverljivih podataka koje npr. zahteva COF (card-on-file) kod kartičnih plaćanja.

Više detalja o IPS plaćanjima moguće je pronaći OVDE.

Aleksandra Kekić

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak