Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Gejming industrija u Srbiji beleži rast prihoda i kadrova - Spoj kreativnih i tehničkih veština koje hobi pretvaraju u karijeru

(Foto: Pixabay / 11333328 )
Srpska gejming industrija prošle godine ostvarila je prihod od 120 mil EUR i tako ostvarila rast od oko 20%. Reč je o industriji koja zapošljava 2.000 ljudi i koja je sve privlačnija mladim stručnjacima.

Kako za eKapiju kaže Kristina Janković Obućina, izvršna menadžerka, SGA (Serbian Games Association), ono što je mladim profesionalcima koji se odlučuju za ovu industriju veoma privlačno je što je ona nesvakidašnji spoj kreativnih i tehničkih veština:

- U njoj rade ne samo programeri, već i razne vrste digitalnih i klasičnih umetnika (modelari, ilustratori, animatori), ali i gejm dizajneri, stručnjaci za marketing, akviziciju korisnika, razvoj poslovanja, HR. Većina takođe mašta o onom "zlatnom gralu", da hobi pretvore u karijeru, a to je ovde i te kako moguće.

Dodaje da ima i izazova, najviše za startape i manje timove, jer se do zarade dolazi tek nakon što završite projekat, odnosno igru predstavite tržištu, a taj put je dug obično između šest meseci i dve godine.

- Zvaničnih prilika za finansiranje i podizanje investicija nema dovoljno. Ovo je ipak izbalansirano nešto nižim troškovima proizvodnje mobilnih igara, koje su i tehnički i vremenski manje zahtevne, pa je ovo odličan način da se uđe u gejming - ističe Janković Obućina.

Otkriva i da je trenutno velika potražnja za novim kadrovima, pa je odličan trenutak da se krene u potragu za poslom u gejmingu.

- Koliko industrija raste svedoči i naša platforma SGA Poslovi, gde u svakom trenutku ima otvoreno oko 100 pozicija - navodi naša sagovornica.

Scar Above - nova igra studija Mad Head Games uskoro izlazi
Scar Above - nova igra studija Mad Head Games uskoro izlaziVelika potražnja za igrama - koje su najuspešnije?

U poslednje vreme svakodnevno se pojavljuje mnogo igara, ali tržište je veliko, pa zahtevi uvek postoje. Igrači su jasno segmentirani po žanrovima koje vole (avanturističke igre, sportske, igre sa glavolomkama) i po platformama na kojima igraju, tako da, uz malo dobrog istraživanja, developeri jasno mogu da nađu nišu u kojoj će dobro promovisana igra naći put do igrača.

- U slučaju većih naslova za PC ili konzole uspešnost se uglavnom meri po broju prodatih primeraka, a u slučaju mobilnih igara meri se broj preuzimanja, ili zarada od takozvanih "in-app" prodaja, odnosno transakcija unutra same igre. Neke od naših uspešnijih igara su Armed Heist, niškog tima Sozap, sa preko 10 miliona preuzimanja, igre beogradskog studija Two Desperados imaju preko 30 miliona preuzimanja, a Nordeusova igra Top Eleven prošle godine premašila je 250 miliona preuzimanja, što je svrstava u najuspešniju mobilnu sportsku igru na svetu - podseća Kristina Janković Obućina.

Pored pomenutih uspešnih mobilnih naslova izdvaja i multimedijalnu, nagrađivanu igru Golf Club: Wasteland, koja je, nedavno objavljena na svim platformama, doživela veliki uspeh.

Nagrađivana igra Golf Club Wasteland prikazuje poznatu beogradsku arhitekturu
Nagrađivana igra Golf Club Wasteland prikazuje poznatu beogradsku arhitekturu


- Ljubitelji "core" igara mogu da dodaju na svoje liste želja avanturu Scars Above i sci-fi akciju Ripout, dve igre koje željno iščekujemo. Za one koji vole da odvoje malo više vremena i nostalgični su za simulator igrama, preporučujem i odlično ocenjivanu igru smeštenu u srednji vek, Going Medieval - navodi sagovornica.


Od osam do 100 članova za tri godine

SGA je nedavno dočekala svog 100. člana. Počeli su pre tri godine sa osam članica osnivača, i ovo je, kako smatra naša sagovornica, najbolji pokazatelj rasta industrije. Objavili su i novi sajt, a nastavljaju da rade na projektima sa sve širom mrežom partnera i prijatelja.

- U narednom periodu fokusiramo se na što precizniju podršku našim članovima, u zavisnosti od toga šta im je u kom trenutku potrebno, sve to da bismo videli još više kvalitetnih igara iz Srbije objavljenih u narednoj godini - ističe Kristina Janković Obućina.

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.

Aleksandra Kekić

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak