Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

MPC Properties - Zelena gradnja i održiv real estate portfolio

Navigator Business Center
Navigator Business Center (Foto: MPC Properties/ Relja Ivanić)
Navigator Business Center 2 dobitnik je LEED GOLD sertifikata, koji je samo još jedan u nizu koji kompanija MPC Properties poseduje u svom portfoliju. Tim povodom razgovarali smo sa Jovanom Cvetković, direktorkom razvoja, tehničkih operacija i inovacija u MPC Properties sistemu.

Jovana Cvetković, autorski tekst

Strategija kompanije MPC Properties je izgradnja i razvoj najmodernijih retail i poslovnih objekata A klase u skladu sa najvišim svetskim standardima. Prilikom izgradnje naših objekata posebno vodimo računa o principima zelene gradnje i uticaju koji oni imaju na korisnike i okolinu. Kao lider na tržištu mi u MPC-u razmišljamo dugoročno, a kada su u pitanju kvalitet i održivost objekta ne pravimo kompromise, po čemu smo i prepoznati na tržištu. Naš posao ne podrazumeva samo izgradnju i razvoj nekretnine, već i upravljanje istom, pa je stoga izuzetno važno da objekti koje gradimo budu održivi i funkcionalni a krajni cilj je izgradnja održivih objekata kojima se ostvaruje Building Resilience for Climate, People and Economies. Tokom poslednjih 10 godina MPC je doprineo promociji zelene gradnje, pa tako danas imamo 3 objekta koja su projektovana i izgrađena u skladu sa njima: Navigator Business Center 1 i 2 izgrađeni su po LEED Gold standardu, UŠĆE Tower Two izgrađen u skladu sa BREEAM standardom dok je UŠĆE Shopping Center jedan od prvih i najvećih sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi, zahvaljujući LEED EBOM sertifikaciji (LEED Certified Existing Building: Operations and Maintenance) u oblasti postojećih, operativnih objekata. Svoju angažovanost u pogledu zelene gradnje MPC potvrđuje time i što je aktivan član Savet zelene gradnje Srbije. Suština zelene gradnje jeste da se prilikom razvoja projekta razmatra njegov čitav životni ciklus, koji kreće od ideje, planiranja, projektovanja, preko izvođenja radova, pa sve do načina njegovog korišćenja. MPC Properties se ne bavi samo izgradnjom objekata već i njihovim održavanjem i upravljanjem, te je za nas veoma važno da pratimo čitav razvoj projekta, imajući u vidu da se nakon investicije koja obuhvata ulaganja u sisteme zelene gradnje ostvaruju značajne uštede u fazi eksploatacije.
Navigator Business Center
Navigator Business Center (Foto: MPC Properties/ Relja Ivanić)
Kroz proces sertifikacije unapređuje se kvalitet objekta, a kroz adekvatan izbor opreme i rezim rada tehničkih sistema, postiže se optimalni komfor prostora, sto dalje doprinosi smanjenju potrošnje energije (električne, toplotne, rashladne) kao i potrošnje vode, smanjenju otpada…čime se utiče na smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu (smanjenje emisije štetnih gasova, povećanje efikasnosti, smanjenje otpada i zaštita vodotokova), Na taj način se doprinosi očuvanju kolektivnog zdravlja ali i daje primer stručnoj i široj javnosti o značaju i benefitima primenjene zelene gradnje.

Kada je zaštita životne sredine u pitanju, MPC Properties je svoje bogato iskustvo u razvoju i upravljanju nekretninama integrisao i prilikom procesa osmišljavanja koncepta za izuzetnu poslovnu zgradu UŠĆE Tower Two. Prilikom izrade koncepta za ovaj poslovni objekat želeli smo da pomerimo granice na domaćem tržištu i da idemo u korak sa aktuelnim svetskim trendovima i objektima koji se trenutno razvijaju u većim biznis centrima, a pre svega u Londonu, Beču i Varšavi, pa je tako u ovoj zgradi po prvi put u Srbiji primenjena nova tehnologija prirodne ventilacije.

Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u MPC Properties sistemu
Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija u MPC Properties sistemu (Foto: MPC Properties)
Zahvaljujući tom sistemu uz minimalnu potrošnju energije obezbeđuje se odličan kvalitet vazduha u prostoru. Takođe, sama okolina ovog poslovnog kompleksa obogaćena je autohtonim vrstama što dodatno kreira okruženje koje stimuliše kreativnost i podstiče zdravu produktivnost.

Svaki naš sledeći projekat se dodatno unapređuje i pomera granice tržišta pa je naš naredni korak uvođenje Well sertifikata Health and Safety za ceo portfolio MPC Properties i to UŠĆE SC, BEO SC, Mercator, IOC, Ušće Towers 1, 2 i Navigator Business Complex. Ovaj sertifikat je za nas od posebnog značaja, imajući u vidu aktuelnu situaciju sa pandemijom covid-19, kao i način da najbolju svetku praksu integrišemo u naš sistem i poslovanje i da time doprinesemo boljitku čitave zajednice.

(Ušće Tower)
Trenutno smo u fazi razvoja sveobuhvatno društveno odgovorne strategije u skladu sa ESG (Environmental, social, and governance) faktorima, na nivou čitavog MPC sistema, koja će biti primenjena na našim objektima.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - Tražnja za kvadratima pokreće nove investicije" možete pročitati OVDE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak