Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

PlanRadar: Digitalno rešenje na projektu Pelješkog mosta

(Foto: CHOTE BKK/shutterstock)
Softver PlanRadar za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji i sektoru upravljanja nekretninama već je dobro poznat investitorima i građevinskim inženjerima širom sveta. U ovom trenutku kompanija PlanRadar opslužuje preko 13.000 korisnika iz 55 zemalja, na nekim od najznačajnijih građevinskih i infrastrukturnih projekata na globalnom nivou. Neki od poznatijih projekata na kojima je PlanRadar korišćen za komunikaciju i prijavu nedostataka na gradilištima u regionu u prethodnom periodu uključuju i rekonstrukciju linije U4 bečkog metroa, poslovnu zgradu kompanije OMV blizu Beča, rekonstrukciju Kühne & Nagel poslovne zgrade u Nemačkoj, itd.

Međutim, poslednji u nizu primer povećanja efikasnosti i ušteda na infrastrukturnim projektima korišćenjem aplikacije PlanRadar je i jedan od najatraktivnijih i najzahtevnijih projekata u regionu – izgradnja Pelješkog mosta.


Usklađivanje velikog broja podizvođača i brža razmena informacija

Krajem jula ove godine Pelješki most je dospeo u žižu javnosti, kada je zadnji, 165. element po redu podignut i ugrađen, ćime je završeno spajanje mosta, za koji se očekuje da će početi da opslužuje putnike narednog proleća. Podignut na mekanom tlu, ovaj most dužine 2,4 km, dugo je čekao na realizaciju, ali nakon što je sredinom 2018. projekat dodeljen kineskoj CBRC korporaciji postavilo se i pitanje mogućnosti realizacije projekta u planiranom roku od samo 36 meseci. Uz najsavremenije tehnologije, među kojima je i aplikacija PlanRadar, ovaj rok je ispoštovan, a u narednom periodu očekuje se i finalizacija kompletnog pristupa mostu sa okolnim saobraćajnicama.

- Pored primene na projektima visokogradnje, aplikacija PlanRadar jednako je korisna i na infrastrukturnim i linijskim projektima, što pokazuje i korišćenje aplikacije u izgradnji Pelješkog mosta. Ono što je izuzetno važno u ovom slučaju jeste činjenica da je PlanRadar prihvaćen i implementiran od strane svih učesnika ovog projekta– investitora, stručnog nadzora i izvođača radova - izjavio je Bojan Petković, regionalni direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu.

Praćenje i rešavanje nedostataka u procesu gradnje Pelješkog mosta jedan je od najznačajnijih primera primene aplikacije PlanRadar u praksi. Za razliku od ranije procedure prijave i korekcije nedostataka, kao što su greške u montaži, oštećenja u konstrukciji ili pojava pukotina prilikom gradnje tunela pisanim putem uz izradu pratećih nacrta, uz pomoć PlanRadara svi ovakvi nedostaci sada se beleže i distribuiraju elektronskim putem, uz precizan opis problema, njegovo jednostavno lociranje, dokumentaciju uz pomoć fotografije, i praćenje procesa rešavanja problema uz pomoć odgovarajućih obrazaca, čime se izbegavaju kašnjenja, obezbeđuje poštovanje rokova i odgovarajuće uštede.

- Kao najveću korist od primene PlanRadar aplikacije u ovom projektu istakao bih bržu razmenu informacija - istakao je Fran Bošković, predstavnik stručnog nadzora Instituta IGH. - Informacije se distribuiraju trenutno, nakon unošenja teksta i fotografije, a ubrzan je i proces pretrage defekata uz pomoć baze podatka koja se nalazi u samoj aplikaciji - dodao je Bošković.

(Foto: PlanRadar)
Višestruke koristi od digitalizacije u građevinskoj industriji

Građevinska industrija širom sveta, na žalost, kaska u primeni digitalnih alata u odnosu na druge industrije. Bojan Petković iz PlanRadara pojašnjava:

- Razlog za sporiju primenu digitalnih alata u građevinskoj industriji donekle leži i u strahu od promena i bojazni da digitalna rešenja zahtevaju korenite izmene dosadašnjeg načina poslovanja. Međutim, i na primeru Pelješkog mosta, pokazali smo da PlanRadar ne služi tome da promeni uobičajene poslovne procese definisane ugovorima, već da svim učesnicima omogući njihovu optimizaciju i smanji vreme za administrativne poslove i kreiranje izveštaja.

Kroz digitalizaciju procesa rada aplikacija PlanRadar smanjuje učestalost greški, štedi vreme za sve uključene strane i omogućava značajan rast efikasnosti - korisnici aplikacije beleže nedeljne uštede i do sedam radnih sati. Bilo da su u pitanju dvodimenzionalni planovi ili BIM modeli PlanRadar omogućava jednostavno skladištenje, ažuriranje i razmenu informacija. Zajedno sa prethodnim verzijama nacrta na jednom mestu korisnici u PlanRadar aplikaciji mogu pretraživati sve uočene greške ili nedostatke, obavljene korekcije ili unositi nove komentare o stanju na građevinskom projektu. Na taj način, ostvaruje se jednostavnija komunikacija između i unutar različitih timova, skraćuje proces izveštavanja i obezbeđuje optimizacija troškova i lakše donošenje odluka. Zasnovan na cloud tehnologiji PlanRadar praktično omogućava oslobađanje od papirnih planova i kompletnu digitalizaciju komunikacije i razmene informacija na građevinskim, infrastrukturnim i projektima održavanja nekretnina.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - Tražnja za kvadratima pokreće nove investicije" možete pročitati OVDE.

Fotogalerija
PlanRadar


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak