Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

CTP Invest, lider na tržištu industrijskih nekretnina u Srbiji kreće u razvoj najvećeg logističko-tehnološkog objekta, CTPark Belgrade City

(CTPark Brno) Holandska firma CTP Invest je vodeći vlasnik i operator poslovno-industrijskih parkova u Centralno-istočnoj Evropi. Portfolio kompanije obuhvata više od 6 miliona kvadrata poslovno-industrijskog prostora u sedam zemalja širom CEE, u kojima se nalazi preko 500 renomiranih klijenata iz raznih industrija, kao što su Continental, BMTS, Yanfeng, DHL, IBM, Oracle, Bridgestone, Honeywell, Lufthansa, Pepsico, Tehnomanija itd.

Od trenutka kada je CTP ušao na srpsko tržište, kompanija je u Srbiju uložila više od 120 mil EUR. Po okončanju postojećeg portfolija, ukupna investicija će premašiti 272 mil EUR. Trenutno u CTParkovima ima 2.000 zakupaca, a taj broj će se povećati na 4.500 po završetku tekućih projekata. Kada se završi, trenutni portfolio će uključivati 450.000 m2 objekata A klase, BREEAM sertifikovanih objekata, što kompaniju čini liderom na tržištu industrijskih nekretnina u Srbiji sa preko 65% tržišnog udela i indeksom zauzetosti prostora od 98%.

Veliki broj renomiranih kompanija koji su izabrali CTP Invest za svog partnera nedvosmislen je dokaz da je CTP lider na ovim prostorima u sektoru industrijskih nekretnina.

U nameri da izgradi jedan od najvećih industrijskih parkova u Srbiji, CTP Invest je 2019. godine kupio 15,3 hektara zemljišta, koje je postalo CTPark Beograd Sever. Izgradnja prvog objekta u okviru industrijskog parka završena je u decembru 2020, kada se prvi zakupac, Tehnomanija, uselio i iznajmio čitav objekat.

U 2020. godini, CTP je uspešno izgradio objekat od 20.000 m2 - NBC2 i preuzeo zgradu Eyemaxx Beta od 30.000 m2, zajedno sa dodatnih 15.000 m2 zemljišta koje ima potencijal za izgradnju. CTP trenutno završava izgradnju objekta NBC1, koji će tržištu odmah ponuditi dodatnih 30.000 m2 vrhunskog prostora A klase. Završetak objekta NBC1 planiran je za novembar 2021. godine, kada se očekuje predaja prostora prvim zakupcima, Dijamant AD.

Glavna karakteristika CTPark Belgrade North, pored kvaliteta, je i odlična lokacija. Park je strateški pozicioniran između dva najveća grada u Srbiji, Beograda i Novog Sada, odmah pored autoputa A1 (E75). Lokacija pored raskrsnice Novi Banovci omogućava lak pristup autoputevima, što je od velikog značaja za buduće investitore. Takođe, važna prednost je odlična povezanost sa Novim Sadom, Beogradom i Nišom, kao i sa Zagrebom, Budimpeštom, Temišvarom, Solunom, Sofijom i drugim gradovima.

Savremeni prostor i odlična pozicija CTPark Belgrade North pogodni su za first-mile logistiku (isporuku robe prodavcu ili distributeru) i proizvodnju. Udaljenost od centra Beograda je svega 20 km, a blizina Novog Sada, Inđije, Batajnice, Stare Pazove i okolnih mesta posebna je prednost, zahvaljujući lako dostupnoj radnoj snazi. Područje koje pokriva 2,5 miliona ljudi može se proputovati za samo 40 minuta vožnje.

Iz kompanije ističu da su otvoreni za saradnju sa malim i velikim domaćim kompanijama i stranim partnerima i da kompanija ima dugoročne planove u Srbiji i veliki interes za dalja ulaganja.

- Sa našim klijentima stvaramo dugoročna partnerstva. Ne gradimo samo objekte, već i partnerstva i isporučujemo poslovno pametna rešenja koja ne služe samo potrebama naših klijenata, već i potrebama njihovih zaposlenih, kao i potrebama lokalnih zajednica - poručuju iz kompanije.

Objekat izgrađen za Yanfeng Seating, CTPark Kragujevac
Objekat izgrađen za Yanfeng Seating, CTPark Kragujevac (Foto: CTP Invest)
Proširenje širom Srbije

Pored CTParka Beograd Sever, u julu 2019. godine, CTP Invest je izgradio objekat od 14.000 m2 (SIM1) kao dodatak u okviru CTPark Beograd Zapad u Šimanovcima. Investicija od 5 mil EUR završena je u najkraćem mogućem roku, a objekat je u potpunosti iznajmljen klijentima SIKA i Emmezeta. U okviru CTParka Beograd Zapad, CTP poseduje još jedan objekat (SIM2), kojim upravlja renomirana kompanija Phoenix Pharma.

Tokom 2022. godine kompanija planira da počne sa radom na još jednom objektu u okviru CTPark Beograd Zapad - zgradama SIM3, SIM4 i SIM5 - ukupne površine 40.000 m2.

Izvan Beograda, CTP je trenutno aktivan u drugim gradovima u Srbiji. U 2019. godini kompanija je izgradila objekat od 25.000 m2-KRG1-u okviru CTParka Kragujevac, koji se nalazi severno od Kragujevca na glavnoj ruti sever-jug koja povezuje Srbiju sa severnom Evropom. Izgradnja i isporuka ovog objekta završeni su u najkraćem mogućem roku. U januaru 2019. godine kupljeno je zemljište s ciljem daljeg razvoja objekta, a zakupac Yanfeng Automotive Interiors ušao je u novi prostor i započeo proizvodnju već u novembru. Yanfeng Automotive Interiors je svetski lider u proizvodnji automobilskih enterijera. Fabrika u Kragujevcu je prva fabrika kompanije u Srbiji i to je pogon namenjen za 800 zaposlenih. Pored Yanfeng Automotive Interiors, u okviru objekta, još jedno odeljenje Yanfenga - Yanfeng Safety Sistems - iznajmljivaće površinu od 5.000 m2 i useliće se u novembru 2021.

U julu 2020. CTP je započeo izgradnju novog objekta od 30.000 m2 (KRG2) u okviru CTParka Kragujevac za kompaniju Yanfeng Seating. Zgrada je isporučena i otvorila vrata za 300 zaposlenih u maju 2021.

U Novom Sadu, koji se smatra jednim od najvećih istraživačkih i obrazovnih centara u centralnoj i istočnoj Evropi, CTP je uspešno završio izgradnju svog prvog objekta u okviru CTParka Novi Sad - NVS1. Pogon je jedna od najsavremenijih fabrika u Srbiji. Godine 2020. prvi zakupac, BMTS Technology (Bosch Mahle Turbo Sistems), ušao je u prostor i započeo svoju proizvodnju. BMTS Technology jedan je od vodećih proizvođača turbochargera u svetu.

Osim BMTS-a, svetski poznata kompanija Continental preselila se u NVS1 pogon u aprilu 2021. Continental će razvijati naprednu elektroniku za automobilsku industriju, a veliki broj inženjera radi u samom objektu.

Do kraja 2021. godine CTP će započeti izgradnju proizvodnog pogona za japanskog giganta - Nidec Corporation od 40.000 m2 prostora i mogućnošću proširenja na 60.000 m2.

Razvoj najvećeg logističko-tehnološkog objekta CTPark Belgrade City

U januaru 2021. godine, CTP je kupio 27,5 hektara zemljišta za razvoj CTParka Belgrade City, logističko-tehnološkog objekta od 130.000 m2, koji će postati najveći logističko-tehnološki objekat u Srbiji do sada. Novi CTPark biće strateški lociran 6 km od centra Beograda, 2 km od Novog Beograda i 5 km od Aerodroma Beograd.

Tehnomanija, vodeći lanac potrošačke elektronike u maloprodaji i e-trgovini i dugogodišnji zakupac CTP-a u CTParku Beograd Sever, unapred je iznajmila 50.000 m2 u novom parku. CTP počinje izgradnju sledeće godine, a primopredaja je zakazana za prvi kvartal 2023.
CTPark Belgrade North
CTPark Belgrade North (Foto: CTP Invest)

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - Tražnja za kvadratima pokreće nove investicije" možete pročitati OVDE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak