Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Srbislav Novakov, direktor hotela IN - Hotelsko poslovanje je timski posao koji zahteva profesionalnost, znanje i produktivnost

(Foto: Milica Tošić)
Srbislav Novakov, novi direktor hotela IN u Beogradu, sa svojih 25 godina iskustva stao je na čelo hotela koji ove godine obležava 15 godina postojanja. Na ovoj poziciji je od polovine aprila ove godine.

Prvim poslovima u hotelu počeo je da se bavi još za vreme studiranja, devedesetih godina u hotelu Hyatt. Bio je deo rukovodećeg tima koji je postavio, otvorio i uspešno vodio čuveni Sport Caffe u Beogradu. Otvorio je i vodio Country Club hotel Babe. Regrutovao je, organizovao i vodio tim sektora hrane i pića Grand Casina Beograd od njegovog otvaranja 2008. godine. Bio je direktor hotela Park u Beogradu do njegovog zatvaranja 2020. godine.

Za eKapiju je podelio svoje viđenje uloge menadžera, ali i svih zaposlenih, u vođenju posla, predstavio izazove sa kojima se suočavaju, kao i viziju za dalji razvoj.


eKapija: Radite u hotelskoj industriji. Šta vas u ovoj oblasti posebno inspiriše i motiviše?

- Kada ste u ovom poslu toliko dugo kao ja, a to je nekih 25 godina, i sami sebi često postavljate baš to pitanje. Iskreno, ponekad se sam sa sobom našalim u stilu "Šta bih pa drugo i radio?". Ali u toj šali i leži i odgovor na postavljeno pitanje - ja to jednostavno volim. Volim rad sa ljudima.
Zanimljivo je uklapati različite segmente od gostiju, preko zaposlenih do poslovnih partnera i kolega. Volim i da kažem da dobar menadžer hotela, zbog raznolikosti posla i stalne interakcije na više različitih nivoa, može vrlo uspešno da vodi čak i državu. A zašto ne reći da pored svega navedenog inspiraciju nalazim i u takmičenju. Na turističkoj mapi Beograda i Srbije broj hotela se poslednjih godina toliko uvećao da sada itekako imate sa kim da se nadmećete, a da u isto vreme zajedno radite dobar posao.


eKapija: Imate dugogodišnje iskustvo. Koliko su se obaveze i način rada na poziciji direktora izmenili? Da li su izazovi isti ili drugačiji?

- Suštinski gledano, posao je ostao manje više-isti, samo što savremeni trendovi i tehnologije nameću nove alate za rad i donekle menjaju dinamiku. Sve je postalo mnogo brže, više se oslanjamo na tehniku, aplikacije, softvere. Međutim, srž svega je i dalje ostao gost i ispunjenje zahteva gosta. E sad, da li ćete gostu prići preko društvenih mreža ili mu otići "na noge"; da li će jelovnik prezentovati konobar ili će ga gost sam očitati preko QR koda; da li će račun biti plaćen traveler check-om ili onlajn, to je sve sporedno.

Izazovi su i dalje oni stari: doći do gosta, dovesti ga u hotel, pružitu kvalitetnu uslugu i pobrinuti se da vam se vrati. Na žalost, desi se da neke kolege upadnu u zamku tih "savremenih promena" i da im trka za novitetima zamagli suštinu, pa im je bitniji najmoderniji enterijer od popunjenosti hotela ili najefikasnije izveštavanje od prosečne cene sobe, ali brzo se to vrati na, što bi mladi rekli, "fabrička podešavanja". Izazovi su u suštini isti, samo su okolnosti promenjene.


eKapija: Na koji način ste se Vi usavršavali ili to i dalje činite? Šta biste savetovali mladim kolegama?

- Usavršavanje u poslu je neminovnost i nešto što se podrazumeva. Ako ne pratite trendove, ako ste mimo sveta i konkurencije, pojede vas vreme. Uvek je to bilo tako, samo što se sada stvari, kao što već rekoh, mnogo brže odvijaju i napreduju. Pratim literaturu, pratim šta rade razvijeniji od nas kao i svetske trendove naše industrije. Trudim se da ispratim i stručne skupove i da održavam kontakte, kako sa kolegama iz branše, tako i sa svima koji su nam partneri, dobavljači, proizvođači opreme i slično. Bez obzira kojim se poslom bavite, bez stalnog "up to date" pristupa, tržište i konkurencija vas jako brzo prestignu i rekao bih, pregaze.

Postoji jedna zanimljiva priča koju povremeno volim da ispričam koegama, a vrlo je slikovita. Do polovine 18. veka najjača trgovačka flota brodova u Trstu pripadala je srpskoj zajednici. Sve su to bili prelepi jedrenjaci belih jedara i besprekornih drvenih korita i jarbola. Pojavom parne mašine u to vreme stigla su u luku neka "neugledna korita" od metala koja su mnogo dimila i prljala. Ali ti brodovi su išli mnogo brže. Nisu zavisili od vetra, mogli su da ponesu veći teret, a i trebalo je mnogo manje posade. Međutim bili su ružni i vlasnici jedrenjaka, naši sunarodnici, nisu ih prihvatili. Epilogi je bio takav da su svi do poslednjeg u veoma kratkom roku izgubili poslove i bankrotirali.

Pa upravo to bi bila poruka mladim kolegama - budite pragmatični, anlitični i budite usmereni na ono šta će vam na duge staze doneti bolji rezultat.

Hotel IN se nalazi na Novom Beogradu
Hotel IN se nalazi na Novom Beogradu


eKapija: Poslovanje u uslovima pandemije je otežano, a posebno je pogodilo hotelijerstvo. Kako se sa ovim nosi hotel IN i kakvi su planovi za budući period?

- Ovo je apsolutno tačno. COVID-19 nas je sve bukvalno zavio u crno. Borimo se koliko god možemo, da ne kažem kako znamo i umemo. Primenjujemo sve neophodne mere, i kada to kažem ne mislim samo na zakonske obaveze. Trudimo se da razmišljamo zdravorazumski i da ne izlažemo ni goste ni sebe nepotrebnim rizicima. Higijena je, rekao bih, ne više na prvom, već i iznad prvog mesta! Briga o zaposlenima i edukacija takođe.

Što se planova tiče tu je situacija, čini mi se, i teža. Mi se trudimo da planiramo poslovanje optimistički, ali suviše zavisimo od faktora na koje nemamo apsolutno nikakav uticaj. Da bih bio malo jasniji, evo primera. U hotelijerstvu je pravilo da se planovi i budžeti za narednu godinu počnu praviti već krajem leta. Mi naše planove za sledeću godinu još uvek nismo u potpunosti završili. Ne zato što smo lenji, već zato što ne znamo šta nas čeka u periodu koji dolazi. Ta neizvesnost je pogubna za poslovanje.


eKapija: Kvalitetan kadar izuzetno je važan, bez obzira na delatnost. Koje su, prema Vašem mišljenju, najvažnije osobine zaposlenih, bilo da su na menadžerskim ili drugim pozicijama?

- Nema tu mnogo neke velike filozofije. Hotelsko poslovanje je timski posao i to nije puko fraziranje. Predanost poslu, profesionalnost, znanje i produktivnost se podrazumevaju, ali obezbediti dobru uslugu, ako vam u nekom od segmenata "škripi" je nemoguće.

Ako recepcioner na ulasku gosta u hotel nešto upropasti, koliko god se vi trudili, teško ćete do njegovog odlaska ostaviti dobar utisak. Ako soba nije očišćena kako treba ili je doručak hladan, stvar je propala. To je ono na čemu insistiram i čega svi moji saradnici i kolege moraju da budu svesni u svakom momentu.

Svi zavisimo jedni od drugih i svi se oslanjamo jedni na druge. Sijaset je primera, ali su, čini mi se, oni iz sporta najbolji. Tim u kome ima mnogo "zvezda", po pravilu, ne postiže vrhunski rezultat. Znači svaki pojedinac, svako odeljenje, pa onda i svi zajedno, moramo svoj posao da uradimo najbolje što znamo. Čak i to neće biti dovoljno ako nismo svesni da smo deo mašine koja se zove hotel i da jedni bez drugih ne možemo.


eKapija: Kakva je Vaša vizija hotela IN u narednom periodu?

- Ovo bi bio sažetak svega što sam već rekao. Tim kvalitetnih i ostvarenih profesionalaca koji prati savremena poslovna kretanja i fokusiran je na dobru uslugu. Da, razmišljamo o renoviranju naravno, razmišljamo i o uvođenju i primeni inovacija, razmišljamo o kulinarskim novitetima, razmišljamo o mnogo stvari, ali ključ je pun hotel i zadovoljan gost koji vam se vraća. To je večita vizija.


eKapija: Da li se 15 godina postojanja hotela obeležava na neki poseban način?

- Na žalost, i ovde su nas COVID-19 i mere sprečavanja istog onemogućili da to uradimo onako kako želimo I, što bi se reklo, kako dolikuje. Odložićemo proslavu za neko malo bolje vreme. Možda već za Novu godinu ili možda realnije za naredno proleće, ali 15 godina poslovanja kakvo smo mi imali svakako zaslužuje da se obeleži.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Dnevnik uspeha - Ko su ljudi koji pokreću poslovni svet" možete pročitati OVDE.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak