Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Saint Gobain - Spoj tradicije i savremenosti za gimnaziju u Novom Sadu

(Foto: Saint Gobain)
Jedna od gimnazija u Novom Sadu nalazi se pored poslovne zgrade sa isto toliko spratova. Međutim, jedan od zahteva dizajnera i investitora bio je da se gimnazija postavi na viši teren vezan za poslovnu zgradu.

Glavni razlog za ovu vrstu potražnje bila je lokacija koja se nalazi pored reke Dunav. Zbog ovih uslova bila je potrebna dobra interpolacija pored poslovne zgrade.

Gimnazija sadrži salu za prijem, zbornicu, svečanu salu-menzu sa kuhinjom, sanitarnim čvorom i tehničkom sobom u prizemlju i specijalizovane učionice, sanitarni čvor, terasu i pomoćne prostorije na spratu. Glavni ulaz se nalazi na severnoj strani i njemu se pristupa stepeništem i rampom. Tri dodatna ulaza nalaze se na istočnoj strani i pristupa im se kroz dvorište. Dva od njih su pomoćni ulazi.

Sam predmet je modernog izraza i prefinjenih linija. Sistem konstrukcije određen je i prilagođen funkcionalnom i arhitektonskom rešenju, pa su otuda i dimenzije 34x12 m. Krov je ravan, potkrovljem skriven. Vertikale oluka skrivene su u fasadi DEMIT debljine 15 cm.

Kada je reč o dizajnu enterijera, pored tradicionalnih tehnika, poput gipsanih radova, primenjene su i savremene tehnike, poput posebno dizajniranih epoksidnih podova u hodniku i učionicama. Glavni koncept za dizajn enterijera bio je spoj tradicionalnog i savremenog arhitektonskog izraza, što se vidi u estetskom kontrastu između prizemlja (ulazni hol, svečana sala, kuhinja i sanitarni čvor) i prvog sprata (hodnik, učionice i sanitarni blok).

Glavna estetska karakteristika čitavog prostora svakako su podovi koji su posebno dizajnirani za svaku učionicu u zavisnosti od njene namene. Stoga je učionica srpskog jezika dizajnirala pod sa pesmama naših najpoznatijih pisaca, učionica matematike ima sprat sa matematičkim jednačinama, učionica stranih jezika ima poznate poslovice napisane na podu, sprat učionice istorije i geografije dizajniran je da predstavlja sinergiju istorijskih mapa i mapa sveta, a pod učionice biologije je "pokriven" travom.

Hodnik na prvom spratu zamišljen je kao obrnuta stvarnost. Stoga je pod dizajniran da predstavlja nebo, a na plafonu imamo crno-bele pločice. Specijalno dizajnirani okviri različitih boja oko vrata, kao i ogledala na vratima, treba da pojačaju utisak unazad iskrivljene stvarnosti.

Ulaz i svečana sala su, za razliku od prvog sprata, dizajnirani na luksuzan način, uglavnom predstavljeni bogatim gipsanim radovima, mermernim podom i nameštajem u baroknom stilu. Sam predmet je modernog izraza i prefinjenih linija.


Fotogalerija
Saint Gobain - Gimnazija Novi Sad


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak