Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Nikola Rubil, Senior Sales Manager LKW WALTER - Naša kompanija "govori" 39 jezika, na promene reagujemo brzo i efikasno

Nikola Rubil
Nikola Rubil (Foto: LKW WALTER)
Kompanija LKW WALTER osnovana je 1924. godine kao privatno, porodično društvo. Danas, nakon skoro 100 godina uspešnog poslovanja, vodeća su evropska transportna kompanija za kompletne kamionske prevoze. Njihov kolektiv se sastoji od 1.507 zaposlenih koji potiču iz preko 40 zemalja i govore ukupno 39 jezika. Tako veliki ali kompaktni, i dalje su u 100% privatnom vlasništvu osnivačke porodice i posluju sa dve lokacije (Wiener Neudorf kod Beča i Kufstein u austrijskoj pokrajini Tirol).

Sa Nikolom Rubilom Senior Sales Managerom u kompaniji LKW WALTER razgovarali smo o rezultatima poslovanja, razlozima za uspeh, ali i o tome kakve prednosti nude intermodalna transportna rešenja ove kompanije. Takođe, značajan segment njihovog poslovanja čine održivi razvoj i zaštita životne sredine, koje, između ostalog sprovode kroz brend "GREEN transport".

- Naš uspeh u najvećoj meri pripisujemo našoj centralizovanoj organizaciji i jednostavnim strukturama unutar kompanije. Smatram da je za uspeh naše kompanije u vremenima kontinuirano rastućeg obima posla, izuzetno bitno da na promene i oscilacije na tržištu uvek reagujemo brzo i efikasno, te da klijentima budemo partner koji će u svakom trenutku izaći u susret sa optimalnim rešenjem za njihove individualne potrebe.

Na kojim sve tržištima poslujete? Koja zemlja je najviše okrenuta ka olakšavanju poslovanja transportnih kompanija?

- LKW WALTER posluje na području cele Evrope, Rusije, Centralne Azije, Bliskog Istoka i Severne Afrike. U proseku svakodnevno obavljamo 6.000 kompletnih prevoza - od toga je danas otprilike nešto više od 500 prevoza nedeljno iz i za Srbiju. Neosporno je da se poslovanje među zemljama razlikuje ali za ovih skoro 100 godina poslovanja, doživeli smo mnogo promena, počev od raznih zakonskih regulativa, otvaranja granica u Evropskoj uniji, ekonomskih kriza, uspona i padova u industrijama itd. Svaka promena predstavljala je izazov za sebe, ali smo uvek bili u stanju da brzo i efikasno preduzmemo potrebne mere i izdignemo se u jednu od najvećih privatnih transportnih kompanija u Evropi. Moto koji nas vuče napred je "Panta Rhei", jer smo svesni da su promene bile i uvek će biti potrebne. Da se vratim na poslednje pitanje, svaka zemlja u okviru svojih mogućnosti radi na tome da olakša poslovanje transportnim kompanijama i da se prilagodi vladajućim okolnostima. Promene iziskuju vreme i mislim da je upravo ono pokazatelj efikasnosti svake zemlje.

Koji je bio najveći izazov za poslovanje od početka ove izazovne godine?

- COVID-19 je obeležio ovu, a po svoj prilici će i prvu polovinu sledeće godine. S nestabilnošću tržišta, zastojima na putevima, zatvaranjima granica smo zaista bili izloženi velikom izazovu. Sve te okolnosti s kojima smo se susreli doslovno od "danas za sutra" potvrdile su ponovo koliku prednost zapravo imamo uz pomoć naše široko rasprostranjene mreže u kombinovanom transportu i naše savremene flote od – aktuelno – 11.000 poluprikolica. Zahvaljujući toj našoj floti za intermodalni transport uspeli smo da odreagujemo na zahteve povišene potražnje za prevozom u vreme pandemije. Pored ove, svakako još uvek aktuelne teme, ovu godinu i dalje velikim mahom obeležavaju i trendovi digitalizacije – oblast u kojoj LKW WALTER već odavno ulaže i sredstva i znanje. Digitalizacija je promenila način ne samo svakodnevne komunikacije nego i poslovanja. Moj zaključak je, ako se 2020. godina smatra kriznom godinom, ona je nama svakako donela i dosta dobrih promena.

Kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima?

- Klijenti su nam u tekućoj godini poverili značajno veći broj prevoza u odnosu na prethodnu godinu. Dakle, i više smo nego zadovoljni ostvarenim rezultatima za koje sam uveren, da će se njihov trend rasta nastaviti i u narednoj godini. Dodao bih, s obzirom na to da nas ovde u velikom broju prate čitaoci iz Srbije, da za 2021. godinu imamo jasno definisan cilj da povećamo svoje učešće na tržištu Srbije kada su u pitanju FTL - kompletni drumski prevozi.

Šta vas izdvaja od konkurencije?

- Ono što LKW WALTER sa sigurnošću ističe su naša uska specijalizacija za šleperski prevoz i naša podela sektora po tržištima. Ona nam omogućava da naše aktivnosti na svakom pojedinačnom tržištu prilagodimo specifičnim zahtevima i kriterijumima klijenata ali i individualnim lokalnim propisima, itd. To su, primera radi, naši menadžeri transporta s kojima naši klijenti uvek imaju direktnu komunikaciju. Oni su dobro upoznati sa individualnim zahtevima svakog klijenta i imaju direktan kontakt s vozačima. Komunikacija s našim nalogodavcima, špedicijama, vozačima i ostalim učesnicima transporta vodi se na lokalnom jeziku i to u svim državama u kojima poslujemo, što neizmerno pomaže u izbegavanju nesporazuma i ubrzava tokove. Smatram da smo, kao vodeća transportna kompanija u pogledu fleksibilnosti i prilagodivosti, jedinstveni u Evropi.

(Foto: LKW WALTER)
Koje prednosti nude intermodalna transportna rešenja vaše kompanije?

- S obzirom na to da nas naši klijenti iz Srbije sve češće pitaju za intermodalna rešenja, pozdravljamo izgradnju intermodalnog terminala u Batajnici. Najveće prednosti koje pružaju takva rešenja su između ostalog pozitivan efekat na životnu sredinu, dakle smanjene CO2-emisije, zatim povećana fleksibilnost kod preuzimanja i dostave tereta, ušteda vremena - ako zamislite kolone kamiona kakve su nam poznate s graničnih prelaza na primer na Batrovcima, Hogrošu, Kelebiji itd. Pažljivo ćemo posmatrati razvoj infrastrukture i tehničke izvodljivosti, da u nekom doglednom trenutku ovaj način transporta sprovedemo u delo i u Srbiji. LKW WALTER još od davnih osamdesetih godina proteklog veka ulaže u intermodalni transport i taj pravac ćemo zasigurno zadržati i u narednim godinama i decenijama.

Šta za poslovanje kompanije LKW WALTER predstavljaju značajne teme poput održivog razvoja i zaštite životne sredine? Koje aktivnosti sprovodite u okviru kompanije?

- Održivi razvoj i zaštita životne sredine su važne teme kako u našem društvu i ekonomiji, tako naravno i u transportu. Za LKW WALTER ove teme nisu samo često korišćene fraze, već vrednosti koje decenijama poštujemo i sprovodimo u delo. Još od pedesetih godina proteklog veka primenjujemo pravilo da se flota koristi isključivo u – žargonski – "kružnim turama", spajanjem izvoza i uvoza. Pri tome nastojimo da u što većoj meri izbegnemo prazne vožnje. Vrlo uspešno taj cilj i ostvarujemo uz pomoć naše široko rasprostranjene mreže klijenata u svim zemljama Evrope. Pored toga, LKW WALTER je danas, kada je reč o transportnim rešenjima s fokusom na zaštitu životne sredine, jedan od najvećih ponuđača usluga transporta u Evropi, koji realizuje preko 360.000 tona smanjenja CO2-emisija, godišnje!

Koje vrednosti predstavljate kroz brend "GREEN transport"?

- LKW WALTER je još 1984. godine počeo da izmešta transport s puteva na pruge kako bi se smanjila emisija izduvnih gasova. Devedesetih godina smo intenzivirali aktivnosti na zaštiti životne sredine i razvili opširan SHEQ-sistem upravljanja. Naš brend "GREEN transport" predstavlja, npr. činjenica da našu flotu čine vozila klase EURO5 i EURO6, sa smanjenim emisijama štetnih gasova. Osim toga, proteklih godina još intezivnije koristimo alternativna transportna rešenja u obliku intermodalnog transporta (drum/želenica odn. drum/short sea shipping) i to za više nego trećinu celokupnog obima posla. Za ovu vrstu prevoza kontinuirano ulažemo u najmoderniju flotu i godišnje kupujemo preko 1.000 novih, savremeno opremljenih poluprikolica.

Digitalna transformacija zahvatila je sve oblasti industrije, pa i sektor transporta. Na koji način kompanija LKW WALTER odgovara na ove izazove?

- Mi već dugi niz godina izdvajamo dobar deo sredstava za informatičke projekte. Godina poput ove tekuće 2020. sa svim njenim izazovima nam je dala do znanja da smo bili u pravu što smo godinama unazad investirali u tehnologiju. Na primer jedinstveno napravljen algoritam za kalkulaciju očekivanog vremena dolaska olakšava klijentima planiranje zaliha i same proizvodnje, komunikaciju čini transparentnom, odnosno svakog trenutka dostupnom. Mi sa druge strane povećavamo efikasnost vozila, time što smanjujemo prazan hod i stajanje.

Kako se potrebe naših korisnika razlikuju, u mogućnosti smo da definišemo individualne i automatizovane procese. Šta ovo znači za naše korisnike? Sva odstupanja od dogovorenog korisnici saznaju u trenutku kada su se dogodila, najave i izveštaji se formiraju tačno prema zahtevima pojedinca i još mnogo toga. Tehnologija je neophodnost današnjice i mislim da je tek u povoju, s obzirom na to kakve nas promene čekaju u budućnosti.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak