Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Mirko Gavrilović, biznis menadžer SGS - Poštovanje najboljih praksi i zakonske regulative osigurava održivost u poslovanju

(Foto: SGS)
Mirko Gavrilović, biznis menadžer u kompaniji SGS, predstavio je rešenja i usluge koja ova kompanija nudi kada je reč o zaštiti i bezbednosti na radu, ali i ukazao na krucijalan značaj sajber bezbednosti. Pojasnio je i kolika je važnost poštovanja najbolje prakse i zakonske regulative.

Koliko se preduzeća u Srbiji pridržavaju najbolje prakse, a koliko su usaglašeni sa propisima? U kojoj oblasti su im najčešće potrebni saveti i rešenja?

Najbolje validirane prakse, u radu organizacija iz različitih industrijskih oblasti, se upravo i koriste kao osnova za izradu međunarodnih standarda za sisteme menadžmenta. Takođe, velike kompanije razvijaju interne standarde, ispunjavanje zahteva tih standarda predstavlja za te kompanije jednu od najvažniji poslovnih performansi. Situaciju u Srbiji, ne možemo generalizovati, postoje organizacije koje su potpuno posvećene ispunjavanju zahteva važeće zakonske regulative i međunarodnih standarda, a postoje i organizacije koje nemaju zadovoljavajući trend. U tom smislu, je vrlo važno da donosioci odluka u jednoj organizaciji, razumeju važnost ove tematike, jer razvoj organizacije uz težnju za poštovanjem najboljih praksi i zakonske regulative, iako je zahtevnije, osigurava održivost u poslovanju. U okviru SGS Akademije u Srbiji, sve više dobijamo zahteva iz oblasti bezbednosti i zaštite zdravlja, zaštite životne sredine, primene određenih menadžment alata u cilju unapređenja efikasnosti poslovanja, upravljanja bezbednošću informacijama itd.

Disinfection Monitored je jedna od SGS usluga. Na koji način poboljšava dobru higijensku praksu?

Prema istraživanju Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC), 69% ispitanika je izjavilo da su čistoća i mere zdravstvene zaštite ključne kada odlučuju u kojem će hotelu boraviti. Čak 92% ispitanika je reklo da više veruju prijateljima, rodbini i njihovim iskustvima sa putovanja u odnosu na sve druge marketinške oglase. I u istraživanju koje je sprovela IATA kao jednu od glavnih mera prilikom odlučivanja o putovanjima, navedena je dezinfekcija sedišta u avionu. Očigledno je da je poverenje jedan od ključnih faktora. Disinfection Monitored je program koji je uspostavljen 2007. godine u Španiji, usled pandemije u program su implementirani zahtevi za protokole prevencije širenja COVID-19. Primenom ovog programa se unapređuje zaštita zaposlenih, klijenata, posetilaca a samim tim i zaštita sopstvenog poslovanja. Najznačajnije aktivnosti ove usluge su upravljanje i supervizija nad procesima čišćenja i dezinfekcije, njihova verifikacija i validacija putem uzorkovanja čistoće okoline i testiranja na samoj lokaciji klijenta, uz odgovarajuću softversku podršku. Učešće u navedenom programu našim klijentima omogućava, da uz pomoć prepoznatljivog SGS znaka, komuniciraju sa njihovim klijentima i drugim zainteresovanim stranama, stavljajući im do znanja da higijenu i protokole za prevenciju širenja COVID-19 drže pod kontrolom i da to nezavisna organizacija sa kredibilitetom periodično proverava.


69% ispitanika je izjavilo da su čistoća i mere zdravstvene zaštite ključne kada odlučuju u kojem će hotelu boraviti
69% ispitanika je izjavilo da su čistoća i mere zdravstvene zaštite ključne kada odlučuju u kojem će hotelu boraviti (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Sistem zaštite zdravlja i bezbednosti na radu (OHS) predstavlja osnovni deo strategije organizacije za upravljanje rizikom. Na koji način preduzeća mogu da pređu na ovaj standard i koja je uloga SGS u tome?

I dalje je vrlo mali broj sertifikovanih organizacija prema stanadardu ISO 45001:2018 – Sistemi menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu, imajući u vidu broj registrovanih privrednih subjekata u Republici Srbiji. Ovaj standard je primenljiv na sve organizacije koje žele da poboljšaju aspekte bezbednosti i zdravlja na radu i time osiguraju zdravo i bezbedno radno okruženje, bez obzira na veličinu, vrstu i aktivnosti organizacije. Vrlo je važno da najviše rukovodstvo jedne organizacije, razume značaj i važnost suštinske, a ne formalne primene navedenog standarda. Mi živimo i radimo u vremenu ubrzanih promena i zbog stalne promene konteksta, utvrđivanje adekvatne strategije i validne metodologije za upravljanje rizicima i prilikama u jednoj organizaciji je od suštinske važnosti. SGS kroz provere, utvrđuje nivo ispunjenosti zahteva standarda. Na osnovu zaključaka koje su definisani u Izveštaju sa provere, organizacija pokreće odgovarajuće mere u cilju otklanjanja uzroka uočenih neusaglašenosti ili potencijalnih neusaglašenosti. SGS tokom narednih provera, prati efektivnost pokrenutih mera u cilju stalnog unapređenja poslovanja. Važno je napomenuti, da akreditovana sertifikacija, u ovom slučaju za standard ISO 45001:2018, ne daje garanciju poštovanja zakona, već predstavlja dokazano i efikasno sredstvo za postizanje i održavanje usklađenosti sa zakonskim zahtevima (videti dokument IAF MD 22:2019).


Bezbednost podataka i zaštita od sajber napada u fokusu je većine modernih kompanija današnjice. Na koji način SGS ovde može da pruži podršku?

U vreme kada je tehnologija sve više razvijena i u upotrebi u svakodnevnim poslovima, od krucijalnog je značaja uvažiti perspektivu sajber sigurnosti. SGS je po ovom pitanju kreirao set usluga koje mogu koristiti zainteresovanim stranama za proveru sigurnosti informacione infrastrukture i mreža. To su usluge sertifikacije koja obuhvata proveru implementacije bezbednosnih protokola i zaštite fizičkih i logičkih sistema, usluge provera kroz Testove penetracije, a vrlo je interesantna usluga monitoringa kroz koju nudimo stalno nadgledanje obima IT infrastrukture jedne organizacije. Naš cyberlab, koji se nalazi u Madridu, potpuno je opremljen i nadgleda imovinu klijenta širom sveta, 24 sata dnevno i sedam dana u nedelji.

Da li je pandemija korona virusa promenila stavove preduzeća u odnosu na bezbednost i zdravlje na radu?

Zakonska regulativa se promenila, u tom smislu i same organizacije su bile u obavezi da uspostave određene protokole u cilju ispunjavanja zahteva zakonske regulative. Kontrola nad primenom usvojenih protokola je od suštinske važnosti, kao i utvrđivanje uzroka zašto se oni ne primenjuju ili šta je potrebno unaprediti u njihovoj primeni.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak