Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Novogradnja drži cenu, starogradnja raste, traže se i kuće - Kako je virus uticao na vrednost nepokretnosti širom Srbije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ImageFlow/shutterstock.com)
Pandemija koronavirusa u prvim "vanrednim" mesecima na tržištu nekretnina izazvala je pravi šok. Na trenutak sve je stalo, pa se pitanje brzine i načina vraćanja na stare staze postavljalo gotovo svakodnevno. Ovaj sektor je, ipak, brzo pokazao koliko je otporan. Tražnja za kvadratima pre svega u glavnom gradu, cene prodaje, ali i zakupa zadržala je na prošlogodišnjem nivou. Najtraženija je i dalje - novogradnja.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, najviše novca je učestvovalo na tržištu nepokretnosti u Gradu Beogradu, blizu 875 mil EUR, od čega su stanovi 594 mil EUR. Slede Grad Novi Sad sa 199 mil EUR, Grad Niš sa 57 mil EUR, Subotica sa 28 mil EUR, Kragujevac sa 26 mil EUR, Novi Pazar sa blizu 23 mil EUR, Pančevo sa 21 mil EUR.

- Pandemija koronavirusa i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji uticali su na domaće tržište nekretnina i u većoj meri su pogodile sektor prodaje nego izdavanja. Možemo slobodno reći da je prodaja nekretnina u periodu vanrednog stanja gotovo stala, bilo da je reč o prodaji starogradnje ili o prodaji novogradnje, najviše iz razloga jer su brojni državni šalteri i službe bili zatvoreni. Takođe, ljudi nisu osećali sigurnost da tokom vanrednog stanja obilaze ili pokazuju nekretnine uživo, brinući se za svoje zdravlje. Određen broj kupaca nije želeo da troši novac dok je ekonomska situacija u zemlji nestabilna, a deo kupaca je i ostao bez posla ili im je smanjena plata - kaže za eKapiju Jasmina Gavrilov Dražić sa sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.

Kućama rasle cene

U većim gradovima, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici više su padale cene stanova, nego cene kuća za prodaju, a u pojedinim nedeljama cene kuća su čak i rasle.

- Takođe, pandemija je u pojedinim trenucima uticala na cenu zakupa stanova, dok je cena zakupa kuća rasla, a i ovo je posebno bilo izraženo u većim gradovima - Beogradu i Novom Sadu - kaže Jasmina.

Stan na dan u mesečni zakup

Aktivnije od prodaje, bilo je tržište izdavanja nepokretnosti. Stanovi u zakup tražili su se bez prekida, a nekadašnje "stan na dan" nekretnine nudile su se u mesečni zakup.

- Tokom vanrednog stanja, više su snižavane cene nekretnina za izdavanje, nego cene nekretnina za prodaju. Ipak, ovo se dešavalo u malom procentu u odnosu na ukupan broj oglasa na sajtu 4zida.rs, pa ne možemo da govorimo o nekom trendu. Ipak, mogli bismo reći da je, bez obzira na delimičan pad cena zakupa i otkazivanja stanova od strane studenata koji su se tokom vanrednih meseci vraćali svojim kućama, tržište izdavanja, za razliku od tržišta prodaje, ipak bilo živo. Analitika na sajtu 4zida.rs pokazuje da su se aktivno gledali oglasi za izdavanje i da su se pojavljivali novi stanovi nuđeni u mesečni zakup – mahom oni koji su se pre pandemije izdavali turistima po principu "stan na dan" - kaže naša sagovornica.

(Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com )
Cene u Beogradu bez promene

U prethodnoj godini tržište nepokretnosti u Beogradu vredelo je 2,2 mlrd EUR, a na ovom tržištu odvija se najveći promet i sada. Tako je najskuplji kvadrat u Srbiji u prvom polugodištu 2020. godine prodat na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 9.124 EUR po m2, pokazuju podaci RGZ. Kada je reč o starogradnji najviša cena po kvadratu plaćena je 3.737 EUR za stan na Starom gradu, a najviše novca u iznosu od 810.000 EUR izdvojeno je za petosoban stan takođe na teritoriji te beogradske opštine.

I glavni gradski arhitekta Marko Stojčić kaže za naš portal da je cena kvadrata u Beogradu potpuno stabilna.

- Statistički podaci govore da je cena potpuno ujednačena u odnosu na početak godine, tako da korona nije uticala na smanjenje cene kvadrata. Takođe i prodaja polako, ali sigurno dostiže prošlogodišnji nivo. Imali smo veliki pad u prva dva meseca korone, ali već u prvom mesecu nakon izlaska iz prvog talasa imali smo značajan rast prodaje nekretnina. Taj rast je bio znatno viši u odnosu na isti mesec prošle godine, a traje i dalje. On će verovatno rezultirati time da ćemo imati otprilike približno isti broj prodatih jedinca u Beogradu kao što je to bio slučaj prošle godine - kaže Stojčić.

Prema podacima sajta 4zida.rs prosečna cena stanova u starogradnji u Beogradu u avgustu iznosi 1.657 EUR/m2, dok je prosečna cena novogradnje 2.139 EUR/m2.

- U prvom kvartalu ove godine prosečna cena stanova u starogradnji iznosila je 1.511 EUR/m2, a u drugom kvartalu 1.651 EUR/m2, pri čemu vidimo da je, bez obzira na vanredno stanje, drugi kvartal doneo rast cena nekretnina u starogradnji koje se prodaje - kaže Jasmina.

Prema Stojčićevim rečima postoji potražnja i za komercijalnim prostorima.

- Najčešće je u pitanju gradnja većih komercijalnih objekata renomiranih investitora, da li su to lanci šoping molova, ili ozbiljni investitori koji se bave razvojem poslovnog prostora za izdavanje. I dalje imamo veliki broj objekata koji se razvijaju u cilju izdavanja poslovnog prostora. Takođe, sa druge strane, imamo i jedan ili dva šoping mola koji su u fazi razvoja, tako da se može reći da i poslovni prostor prati prošlogodišnji trend - ističe Stojčić i dodaje da su prema informacijama koje ima i cene zakupa poslovnih prostora po kvadratnom metru ostale na nivou prošlogodišnjih.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak