Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Efikasna logistika preduslov za konkurentnost i opstanak logističkih kompanija - Najveći izazovi dolaze sa tržišta

(Foto: nattanan726/shutterstock.com)
Razvijena infrastruktura važan je preduslov za efikasan rad svih učesnika u lancu transporta i logistike. Međutim, kompanije koje posluju u ovom segmentu suočavaju se i sa brojnim izazovima i problemima. Kako za eKapiju kaže profesor Saobraćajnog fakulteta, Milorad Kilibarda, logistika poslednjih godina beleži značajan rast.

- Razvijaju se domaće logističke kompanije, dolaze strane, grade se logistički centri i prateća infrastruktura. Međutim, taj intenzivan razvoj uglavnom se primeti u okolini Beograda i većih gradova, dok je veliki deo Srbije još uvek nedovoljno logistički razvijen - kaže profesor Milorad Kilibarda.

Kada je reč o podsistemu transporta, stanje je, kaže profesor Kilibarda, znatno lošije.

- Sem drumskog transporta, koji je dostigao maksimum svog razvoja, drugi vidovi transporta (železnički, vodni i vazdušni) su na vrlo niskom nivou razvijenosti, kada je u pitanju prevoz robe. To je ozbiljna prepreka za efikasnu i ekonomičnu realizaciju međunarodnih i globalnih lanaca snabdevanja. Logistčkim provajderima i špediterskim kompanijama ovakvo stanje transporta značajno otežava i poskupljuje poslovanje u međunarodnoj logistici. Tako na primer, broj kontejnera na tržištu Srbije iz godine u godinu značajno raste, a mi još uvek nemamo ni jedan kompletno izgrađen i razvijen kontejnerski terminal. O drugim tehnologijama intermodalnog transporta da i ne govorimo - ističe naš sagovornik.

Pored slabo razvijenih vidova transporta logisitika se, kaže profesor Kilibarda, suočava sa još jednim značajnim problemom, a to je regulativa.

- Spore i komplikovane granične procedure, trgovinske i netrgovinske barijere prouzrokuju značajne zastoje i gubitke na području transporta i logistike. Za regulative je vezan još jedan problem, a to je distribucija i isporuka robe u većim gradovima. Trenutno smo svedoci velike zabrinutosti trgovinskih lanaca, distributera i logističkih kompanija, zbog uredbe o vremenu snadevanja gradskih zona u Beogradu. Sve ovo govori da razvoj logistike prate značajna ograničenja i problemi, ali se ipak beleži intenzivan rast ove industrije. U narednim godinama, realno je očekivati da taj rast bude još veći.

Profesor Kilibarda kaže da najveći izazovi za transportne i logističke kompanije dolaze sa tržišta.

- Nove strategije proizvodnje i prodaje bez zaliha pred logistiku i lance snabdevanja postavljaju izuzetno oštre zahteve. Od logistike se očekuje da realizuje sve manje i češće isporuke, sa vrlo kratkim i strogim rokovima i velikim "penalima". Često je to sve potrebno realizovati u prostorno razuđenim logističkim mrežama, a uz što manje troškove. Internet prodaja i digitalizacija poslovanja dodatno "vrše pritisak na logistiku". Nedovoljno razvijena logistička infrastruktura, neusklađena regulativa, nerazvijeni pojedini vidovi transporta i druga ograničenja ozbiljno otežavaju efikasnu realizaciju ovako postavljenih logističkih zahteva, procesa i lanaca snabdevanja - ističe.

(Foto: Travel mania/shutterstock.com)
Inovacije i digitalizacija kao šansa za unapređenje

Svi ovi izazovi, dolaze sa tržišta i iz okruženja, međutim, kaže sagovornik eKapije, značajni problemi dolaze iz samih kompanija.

- Naše kompanije, koje su u prošlosti imale izuzetno veliki rast, nisu uspele da izgrade neophodnu unutrašnju strukturu, organizaciju i sistemska rešenja. Ovo se pre svega odnosi na logistiku, koja je za razliku od ostalih funkcija u preduzeću (prodaje, proizvodnje, nabavke) najčešće bila potpuno zapostavljena. Ta nerazvijenost logistike je danas ozbiljno ograničenje efikasnom razvoju i poslovanju kompanija. Drugi problem u kompanijama je odsustvo saradnje i poveznosti svih funkcija u lancu snabdevanja. Često je uzrok problema na području prodaje, nabavke i proizvodnje, a posledice se ispoljavaju na području logistike. Parcijalna rešenja kojima pribegavaju neke kompanije nikada neće doneti veće benefite. Treći problem, je ozbiljan nedostatak radne snage na svim nivoima, od menadžmenta do vozača i radnika u skladištu. Logistika je u suštini radno intenzivna delatnost, oslanja se na ljudske resurse i radnu snagu. Na Srbiju se dugo gledalo kao mesto jeftine a kvalifikovane radne snage, pa je to nekim stranim kompanijama bio glavni motiv dolaska na ovo tržište. Naše kompanije su takođe računale na jeftinu radnu snagu, pa nisu tražili i uvodili neka druga rešenja. Sada se to značajno menja i realno je očekvati da će to biti sve veći problem u godinama koje dolaze - ističe Kilibarda.

Upravo u ovim problemima, on vidi i šanse za unapređenje.

- Neophodno je da se kompanije ozbiljno posvete razvoju logističkih rešenja, uvođenju inovacija, digitalizaciji i izgradnji sistemske podrške poslovanju. Nedostatak radne snage, iniciraće brži razvoj i uvođenje rešenja koja se zasnivaju na novim tehnologijama i automatizaciji. Potrebno je ozbiljno raditi na rešenjima koja će početi da zamenjuju čoveka u samom izvršenju poslova. Takva rešenja se u svetu uveliko već primenjuju. Na primer, automatizacija skladišnih operacija, gde čovek samo upravlja a sve operacije se realizuju određenim tehnologijama. S druge strane, potrebno je uvoditi standarde, postupke i procedure rada, što sada većina naših kompanija uopšte nema. Potrebno je rast i razvoj kompanije staviti pod kontrolu, odnosno potpuno upravljati svim funkcijama pa i logistikom. To traži konkretna znanja i veštine, pa je neophodno raditi inovacije znanja i obuke zaposlenih. Ulaganje u kadrove i znanje uvek se isplati.

Kroz razvoj i unapređenje logistike mogu se postići brojni efekti, koji se mogu posmatrati kroz dve ključne perspektive.

- Prva je da je logistika područje gde se mogu postići značajne uštede, jer je bila godinama "zapostavljena" . To uglavnom nije bio slučaj sa drugim funkcijama u preduzećima. Drugo, efikasna logistika je preduslov za konkrentnost i opstanak na tržištu. Na tržištu će biti uspešne samo one kompanije koje budu imale kompletna logistička rešenja - zaključuje profesor Milorad Kilibarda.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak