Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Uvodnik

Sa svojom povoljnom geostrateškom pozicijom Srbija predstavlja atraktivnu destinaciju za privlačenje velikih investicija. Dolazak multinacionalnih kompanija u našu zemlju, ali i niz projekata koji su započeti ili realizovani u prethodnih nekoliko godina, dobar su signal za sve strane investitore.

Otvaranje auto-puteva i izgradnja novih, obnova pruga kao i ulaganje u vodni i vazdušni saobraćaj, važan su preduslov za efikasno poslovanje svih učesnika u lancu transporta i logistike. Iako ovaj sektor beleži značajan razvoj, šanse za unapređenje i dalje su velike.

Zadržavanje kamiona na graničnim prelazima i dalje je jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju špediterske i logističke kompanije. Spore i komplikovane procedure, trgovinske barijere, ali i uvođenje nekih lokalnih ograničenja dodatno otežavaju rad, ali i prouzrokuju značajne gubitke na području transporta i logistke.

Nadležni najavljuju da će biti poboljšanja i u ovim segmentima, pa je nedavno najavljeno uspostavljanje zone "mini Šengena", a najavljeno je i ulaganje u granične prelaze, koja će unaprediti postojeću situaciju i obezbediti brži protok roba, pa samim tim i efikasnije poslovanje transportnih i logističkih kompanija.

Tragom vesti o najavljenim ulaganjima u sve vidove transporta u Srbiji, eKapija se u Tematskom biltenu, koji je pred vama, pozabavila infrastrukturnim projektima koji su pokrenuti u poslednjih nekoliko godina. Dotakli smo se i izazova sa kojima se suočavaju logističke kompanije, ali i mogućnostima za njihovo prevazilaženje.

Reč smo dali i glavnim akterima na tržištu transporta i logistike, koji su nam dali svoje viđenje situacije na terenu, ali i predstavili svoje poslovanje, proizvode i usluge koje nude korisnicima.

Kroz razgovore sa nadležnim institucijama, stručnjacima i predstavnicima kompanije otkrili smo da se stvari u Srbiji pokreću, te da su šanse i potencijali za razvoj ogromni. Da li ćemo umeti da ih iskoristimo, ostaje da se vidi.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak