Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Roland Raith, izvršni direktor kompanije Gebruder Weiss Srbija - Naša misija je da klijentima u Srbiji pružimo izuzetnost logističkih servisa

Roland Raith
Roland Raith
"Svoje poslovanje u Srbiji Gebrüder Weiss pokrenuo je 2004. godine i od tog vremena beležimo konstantan rast. Kompanija je ukupno investirala 16 mil EUR u logistiku, terminale, opremu, poslovne zgrade, parking prostore i ostalu imovinu. Tokom 2018. Gebruder Weiss ostvario je promet od 28 mil EUR. Trenutno u Srbiji zapošljavamo 250 ljudi i imamo logističku zonu koja se prostire na 20.000 m2", rekao je u razgovoru za eKapiju Roland Raith, novi direktor kompanije Gebrüder Weiss u Srbiji.

eKapija: Nedavno ste preuzeli funkciju direktora kompanije Gebrüder Weiss u Srbiji. Kako ocenjujete stanje na tržištu transporta i logistike?

- Svoju karijeru započeo sam 1997. godine u kompaniji Gebrüder Weiss u Gracu i uvek sam imao bliske kontakte sa zemljama Zapadnog Balkana. U periodu od 2007. do 2010. godine radio sam na nekoliko pozicija, uključujući i funkciju generalnog direktora u predstavništvu kompanije u Sloveniji. U Srbiju sam prvi put došao 2010. godine i od tada zajedno sa svojim kolegama radim na unapređenju poslovanja kompanije. Gebrüder Weiss je danas najveća internacionalna logistička kompanija u Srbiji i svojim klijentima pruža širok spektar logističkih usluga u celokupnom lancu snabdevanja.

eKapija: Šta je to što vidite kao prednost Srbije u ovoj oblasti, a gde vidite mogućnosti za dalje unapređenje?

- Kada je reč o segmentima transporta i logistike, jedna od najvećih prednosti Srbije zasigurno je dobro obučena i kvalifikovana radna snaga. Takođe, u poslednjih nekoliko godina realizovano je niz značajnih investicija, a dolazak velikih evropskih kompanija uvek je dobar signal za ostale investitore.

Kada je reč o problemima, najveći izazov je i dalje to što Srbija nije članica Evropske unije, što u velikoj meri ograničava logističke kompanije i njihove klijente. Jedan od primera je čekanje na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom, koje nekada traje i po 24 sata.

Postoje i neke lokalne restrikcije, kao što su, na primer, lokatori za kamione, koje dodatno komplikuju domaći transport i isporuke.

eKapija: Na koji način je moguće rešiti sve ove probleme?

- U stalnom smo kontaktu sa vlastima, kako bi se rešili problemi koje sam pomenuo. Kako se problemi javljaju ne samo u Srbiji, već i na hrvatskoj i mađarskoj granici, nadležne institucije iz sve tri države neprestano komuniciraju, pokušavajući da nađu pravo rešenje za sve tri strane.

eKapija: Da li mislite da će najavljene investicije pozitivno uticati na sektor transporta i logistika, ali i na privlačenje investicija uopšte?

- Da, definitnovno. Od ključne važnosti je imati uređene auto-puteve, dobru povezanost i razvijenu infrastrukturu. Ove stvari važan su preduslov kako za obavljanje našeg posla, tako i za privlačenje novih velikih investicija.


eKapija: Već ste pomenuli neke prednosti srpskog tržišta, a da li postoji nešto po čemu se Srbija posebno izdvaja kada je oblast transporta i logistike u pitanju?

- Srbija ima odličnu geostratešku poziciju, a još jednu važnu prednost čini to što će biti deo novog planiranog "Puta svile" između Azije i Centralne Evrope. Ovo je jako važno za sve kompanije koje posluju na tržištu transporta i logistike.

eKapija: Kompanija Gebrüder Weiss pruža širok spektar usluga svojim klijentima. Šta biste izdvojili kao najznačajnije?

- Ne bih izdvojio neku određenu uslugu. Tokom godina Gebrüder Weiss je razvio veliki broj rešenja i čitav spektar usluga. Svojim klijentima nudimo drumski transport, prevoz vazdušnog i pomorskog tereta, carinjenje, skladišnu logistiku, a odnedavno i kućnu dostavu. Zadali smo sebi zadatak da uvek osluškujemo potrebe svojih klijenata i da im, na osnovu toga, pružamo najbolja održiva rešenja. Svaki klijent ima različite potrebe i zahteve, tako da stalno ulažemo u nove proizvode i usluge.

eKapija: Kako ste već pomenuli, pokrenuli ste i uslugu Home Delivery. Kakva su iskustva?

- Servis kućne dostave pokrenuli smo pre nekoliko godina i ova usluga veoma je važna za nas. Naime, tokom 2018. godine Gebrüder Weiss isporučio je 340.000 pošiljki, od čega je 80.000 isporuka pripada kućnoj dostavi, odnosno robi koja je isporučena direktno na kućnu adresu kupcima širom Srbije. Rast u ovom segmentu posledica je ubrzanog razvoja internet trgovine, a najveća potražnja vlada za specijalnim uslugama prevoza uređaja kao što su veš mašine, frižideri i nameštaj. Osim u Srbiji, usluga kućne dostave razvijena je i u Austriji i drugim istočnoevropskim državama.

eKapija: Vaša kompanija jedan je od pionira u primeni dualnog obrazovanja. Kakva su iskustva u Srbiji?

- Pre nekoliko nedelja imali smo veliki događaj u saradnji sa Privrednim komorama Srbije i Austrije. Bilo je zaista sjajno čuti različita iskustva i dobre rezultate koji se ostvaruju u ovom sektoru. Dualno obrazovanje jako je važno u Austriji, a mogu da se pohvalim da sam i ja svoju karijeru započeo na taj način 1997. Ovo je veoma važan deo uspeha austrijskih kompanija, jer tako dobijaju zaista dobro obučene i kvalifikovane radnike. Gebrüder Weiss započeo je sa projektom dualnog obrazovanja pre više od 80 godina i veliki broj naših zaposlenih započeo je svoju karijeru na taj način, nakon čega su ostajali da rade u kompaniji.

Ovde u Srbiji imamo snažnu saradnju sa Saobraćajno-tehničkom školom u Zemunu. Trenutno imamo 11 polaznika, a naredne godine očekujemo još šest njih. Jako smo zadovoljni projektom, imamo i odličnu saradnju sa profesorima iz škole. Svi polaznici pažljivo su izabrani i zaista su motivisani da nauče sve o procesima transporta i logistike u Gebrüder Weiss-u. Značajno je što će tokom rada proći kroz sve sektore i tako naučiti sve o celoj kompaniji. Zaista, velika je prednost to kada zaposleni razumeju sve procese i način funkcionisanja jedne kompanije.

eKapija: Bliži se kraj godine. Kako ste zadovoljni rezultatima koje je Gebrüder Weiss ostvario u 2019. godini?

- Za kompaniju Gebrüder Weiss 2019. godina bila je veoma uspešna. Zadovoljni smo dostignućima u Srbiji i nastavićemo istim tempom da radimo i u budućnosti. Fokus će i dalje biti na potrebama naših klijenata. Pažljivo ćemo pratiti njihove zahteve i kreirati rešenja koja će njihovo poslovanje učiniti još efikasnijim. Takođe, nastavićemo da ulažemo u naše zaposlene, jer su oni naše najveće bogatstvo.

eKapija: Koji su planovi kompanije Gebrüder Weiss za naredni period?

- Gebrüder Weiss će i u narednom periodu nastaviti da unapređuje poslovanje i nastojati da ojača svoju poziciju na srpskom tržištu. Svojim klijentima pružaćemo globalna rešenja, kako bi uspeli da razvijaju svoje poslovanje na najbolju mogući način. Dugoročna filozifija kompanije jeste dobra saradnja sa partnerima i kooperantima, pa ćemo nastaviti sa uspostavljanjem dobrih veza sa njima. Kako sam već rekao, zaposleni su naše najveće bogatstvo i naš zadatak je da im pružimo sjajno mesto za rad, kako bi mogli konstantno da se razvijaju, lično i profesionalno. Zapravo, naša misija od samog početka je da budemo najbolja logistička kompanija u Srbiji.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak