Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Transport vozila železnicom - Efikasnija logistika povezivanjem procesa

Automobilska industrija je oduvek postavljala visoke zahteve pred logističke provajdere. Kompleksnost lanca snabdevanja iziskuje kreiranje kompleksnih rešenja, a fleksibilnost je neophodna kako bi se izašlo u susret zahtevima klijenata.

Dugogodišnja posvećenost ovom segmentu logistike kao i uspešna realizacija zahteva multinacionalnih kompanija u ovoj oblasti, omogućili su Milšpedu komparativnu prednost na tržištu i primat u pružanju usluga auto logistike. Milšped AML je deo grupacije Milšped koji realizuje zahteve za logistikom vozila i rezervnih delova. Osim u Srbiji, prisutan je i u Sloveniji, Nemačkoj i Rusiji, gde je usmeren na obavljanje usluga transporta i distribucije u okviru auto industrije. Milšped AML je prevezao u 2018. godini oko 160.000 vozila dok je prognoza za 2019. godinu 240 - 250.000 vozila.

Usluge distribucije i transporta obuhvataju transport vozila širom Evrope. Vozila se transportuju iz Nemačke ka većim transportnim lukama u okruženju, kao i povratnim linijama transporta ka Nemačkoj. Nakon godinu dana od pokretanja pružanja usluga u oblasti autologistike na tržistu Rusije, sa flotom od 30 kamiona najnovije generacije Euro 6 i nadogradnjama prvi put viđenim na Ruskom tržistu konstatujemo da je napravljen pravi podvig. U kratkom roku potpisani su direktni ugovori sa ćerkama firmama velikih svetskih proizvođača: Mercedes Benz Russia, Volkswagen Group RUS, Glovis RUS LCC (Hyundai Kia), BMW Group RUS.

Prateći trendove i zahteve klijenata pokrenut je projekat pomeranja logističkih tokova sa druma na prugu. Na tržištu Evrope se godišnje proizvede 24 miliona vozila, od čega se polovina izvozi na druga tržišta. Pretpostavlja se da 35-40 % proizvedenih automobila bude izvezeno železnicom, a ostatak drumom. Železnički saobraćaj je pogodan za transport velikih količina, pogotovo kada je reč o blok vagonima sa duplim platformama. Milšped sa svojih 100 vagona poslednje generacije i specijalistima za organizaciju železničkog transporta pruža kompletna logistička rešenja na tržištu Evrope. Vagoni imaju maksimalnu utovarnu dužinu na oba nivoa, najnoviju verziju lift-over rampi i optimizovan ugao ulaska (5% + 3%). Takođe, sarađuje i sa privatnim provajderima koji organizuju vuču blok vagona u vučnom području.


Na ovaj način koriste se prednosti železničkog transporta kao jednog od najekonomičnijih vidova transporta. Smanjuje se opterećenje puteva, a izbegavaju se saobraćajni problemi (saobraćajne gužve, nesreća, blokada puteva ili uticaja vremenskih uslova). Takođe jedan od ključnih benefita je i uticaj na okruženje – ovaj vid transporta ima ZERO emisiju CO2.

Logistička rešenja mogu da se približe i samoj fabrici klijenta, transportom koji se vrši direktno ili u kombinaciji sa drumskim transportom. Kompanija koja je prva ukazala poverenje ovom projektu je DAIMLER AG – premium proizvođač vozila i dugogodišnji partner Milšpeda. Realizuju se transporti G klase na relaciji Graz – Bremerhaven i pruža logistička podrška na svim SPOT relacijama: sa visokim zahtevima kako prema kvalitetu vagona tako i prema brzini reakcije.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak