Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Slobodna zona Pirot spremna za nove investicije - U planu izgradnja logističkog centra

Saobraćajni koridori predstavljaju jedan od ključnih aspekata infrastrukture svake zemlje, regiona, grada i opštine, a razvoj saobraćajа ima uticaj na razvoj privrede, na privlačenje novih stranih investicija i na bolje životne uslove građana.

Danas sve veći broj kompanija insistira na logističkim uslugama (transport, skladištenje, pretovar, distribucija), jer ne žele da opterećuju poslovanje i troše vreme na organizaciju i ugovaranje transporta sa prevoznicima i da se nose sa odgovornošću koja iz toga proističe. Pružanjem usluge iz oblasti transporta, cilj je i da se izađe u susret kako preduzećima koje već koriste usluge u Slobodnoj zoni Pirot, tako i transporterima čiji kamioni prolaze krakom Koridora 10 C i predstavljaju potencijal za pružanje transportnih usluga. Slobodna zona Pirot je sedište nekih dobro poznatih srpskih kompanija. Jedna od njih je i Tigar Tyres d.o.o., deo Michelin grupe, a tu posluje i 25 malih i srednjih preduzeća.

Kako bi dodatno unapredili razvoj lokalne privrede i saobraćajne infrastrukture u industrijskoj zoni, Slobodna zona Pirot i grad Pirot pokrenuli su projekat izgradnje Logističkog centra Pirot. Novi logistički centar nezaobilazno će podstaći modernizaciju saobraćajne infrastrukture u jugoistočnom delu Srbije, intermodalni transport, povećati atraktivnost lokacije za investicije i uticati na smanjenje zagađenja okoline. Prioritetni projekat sadrži dve komponente - proširenje i unapređenje postojeće industrijske zone za oko 35 hektara i izgradnju novog intermodalnog železničkog terminala. Industrijska infrastruktura i intermodalni terminal biće otvoreni za sve potencijalne korisnike, domaće i inostrane, a sve aktivnosti biće obavljane sa odgovarajućim olakšicama u režimu Slobodne zone Pirot.

- Projekat izgradnje Logističkog centra Pirot doprineće efikasnijoj mobilnosti tereta, boljem kvalitetu logističkih usluga, smanjenju troškova teretnog transporta i ubrzanijem ekonomskom razvoju. Indirektne koristi biće mnogo obimnije u pogledu smanjenja broja saobraćajnih nesreća, emisija "Green house" gasova, buke, gužve u saobraćaju, povezivanja sa intermodalnim čvorištima u Evropi, otvaranja novih radnih mesta. Takođe, projekat će podstaći i osavremenjavanje železničke infrastrukture u Srbiji - kažu iz Slobodne zone Pirot.

Blizina Bugarske i Rumunije predstavljaju posebu prednost, a tu je i postojeća dobra logistička povezanost Slobodne zone Pirot pre svega sa lukama Burgas i Solun. Sa lukom Burgas Slobodna zona Pirot ima svakodnevnu saradnju oko dovoza sirovina za svoje korisnike, dok se sa Lukom Solun u poslednjoj godini intenzivira saradnja pre svega kad je pitanju izvoz robe.

Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot
Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot
- Trenutne potrebe za izgradnjom Intermodalnog Logističkog Centra proizilaze pre svega iz potreba korisnika Slobodne zone Pirot, među kojima značajnu ulogu zauzima gigant u proizvodnji auto-guma Tigar Tyres, deo Michelin grupe, kao i ostala mala i srednja preduzeća koja posluju u Slobodnoj Zoni Pirot. Pažljivo pratimo potrebe svih korisnika i uvek smo spremni da u najkraćem roku ponudimo najbolja rešenja. U saradnji sa korisnicima razvili smo moderne softverske aplikacije koje olakšavaju praćenje uvoza i izvoza robe, čime angažovanje korisnika oko logističkih usluga svode na minimum. Tako kompanijama omogućavamo da ostvare sve pogodnosti na jednom mestu i fokusiraju se na razvoj sopstvenog biznisa - navode iz Slobodne zone.

Sektor špedicije Slobodne zone Pirot, sa licencama za carinsko zastupanje, omogućava veoma brzu realizaciju procedure uvoza i izvoza robe. Efikasnosti doprinosi i prusustvo carinskog refereata i terminala za carinske preglede.

- Takođe imamo i parking za teretna vozila. Pored navedenog, pružamo i usluge organizacije domaćeg i međunarodnog transporta, skladištenja, pretovara robe. Povezani smo sa lokalnom samoupravom, vladinim institucijama i carinom, sa ciljem omogućavanja značajne podrške korisnicima i efikasnijim uslugama. Da smo na dobrom putu govore domaća i svetska priznanja koja smo dobili u proteklom periodu. Jedno od najznačajnijih je to što su nas stručnjaci FGI magazina, koji je deo poslovnog časopisa Financial Times, proglasili za najbolju slobodnu zonu u Evropi i treću u Svetu u 2018. godini.

Srbija ne izlazi na more i vrlo je važno da ima efikasan transport robe i distributivni sistem zasnovan na multimodalnom transportu, zato je neizbežno ulaganje u intermodalne terminale radi zadovoljenja potreba klijenata i integracije kako u regionalni tako i u svetski lanac snabdevanja.

- Upravo je saobraćajna infrastruktura opšti uslov razvoja privrede, utiče na privlačenje novih stranih investicija, ali i na bolje životne uslove građana. Očekujemo da će izgrađeni Koridor 10 doprineti porastu atraktivnost naše slobodnre zone. Značajan potencijal za realizaciju projekta Logistički centar Pirot predstavljaju i Turski kamioneri koji su nekada koristili Ro-Ro transport, a sada planiraju da transport ka zapadnom delu Evrope preusmere preko Koridora 10 C - zaključuju iz Slobodne zone Pirot.

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak