Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Kako daljinsko preuzimanje podataka štedi prevoznicima novac

Koliko god da se specifične potrebe prevoznika međusobno razlikuju, jedna stvar ih sve ujedinjuje: potreba za što većom efikasnošću. U doba rastuće konkurencije na tržištu, mnogo se govori o uštedi na svim poljima, a jedan od najbitnijih faktora koji doprinosi povećanju efikasnosti je ušteda na vremenu.

Proizvođač VDO koristi informacione i telekomunikacione tehnologije da bi se prevoznicima i vozačima omogućilo lako i pouzdano poštovanje zakona, ali tako da se istovremeno poveća vreme koje vozilo provodi u pokretu i time automatski postigne veća efikasnost. Kompanija Tahograf BG, kao jedini ovlašćeni zastupnik ovog nemačkog proizvođača za tržište Srbije i Crne Gore, ovakvu tehnologiju donosi domaćim prevoznicima.

U pitanju je uređaj DLD® Wide Range II, hardverska komponenta koja se povezuje sa digitalnim tahografom i daljinskim putem šalje podatke iz memorije tahografa i informacije iz kartice vozača u kancelariju, i to bez zaustavljanja vozila.

Podaci se arhiviraju u bazu bez potrebe da prevoznici i vozači o tome vode računa: postupak preuzimanja i slanja podataka je u potpunosti automatizovan i obavlja se čak i kada je vozilo u pokretu. Nakon instalacije uređaja (koja traje oko 80 minuta), vozači više nemaju da obavljaju nikakve radnje u vezi sa preuzimanjem podataka na samom uređaju ili tahografu.


Preuzimanje podataka se vrši periodično, prema unapred dogovorenim vremenskim okvirima koje bira prevoznik (propisi nalažu preuzimanje podataka najmanje jednom u 28 dana iz kartice vozača i jednom u 90 dana iz tahografa), bez obzira na to da li se vozilo nalazi na teritoriji Srbije ili u inostranstvu.

Uređaj DLD® šalje podatke u propisanom formatu (DDD) direktno u TIS-Web® softver, gde se oni arhiviraju, obrađuju i na osnovu kojih se izrađuju izveštaji i zakonski obavezne evidencije o radnom vremenu vozača.

Ovako prevoznik koristi tehnološke prednosti za smanjenje svojih troškova na nekoliko načina.

Najočigledniji je taj što se vreme i gorivo ne troše kod periodičnog dolaska na potrebnu lokaciju za očitavanje, a samim tim nema ni bespotrebnog utroška vremena kod vozila koje mora biti u mirovanju dok preuzimanje traje, umesto da bude u procesu transporta što je više moguće.

Takođe, prevoznici mogu dobijati ažurne podatke o radnom vremenu vozača i na dnevnom nivou, što omogućava efikasnu upotrebu preostalog radnog vremena, ali i rutiranje vozila i vozača. Na ovaj način, prevoznik vrši proveru poštovanja propisa u trenutku kad vozač nema tu informaciju.

Korišćenje moderne tehnologije koja automatizuje procese omogućava pravilno evidentiranje radnog vremena i uredno arhiviranje, što smanjuje poslove administracije i drastično umanjuje mogućnost za izricanje novčanih kazni kako na putu, tako i u prostorijama prevoznika.

Upravo ove uštede mogu praviti razliku između profitabilnog poslovanja i gubitka, sa čime se u anketi složilo preko 120 prevoznika - klijenata kompanije Tahograf BG koji koriste uređaj DLD® i podatke preuzimaju daljinskim putem.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak