Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Uvodnik

Kao i tri prethodne i Četvrta industrijska revolucija donela je svetu brojne promene. Međutim, za razliku od svojih prethodnica, dešava se prebrzo, gotovo da ne možemo da uhvatimo korak sa njom. Tehnologija napreduje iz dana u dan, uvukla se u kompanije, fabrike, na gradilišta, izašla na ulice, ušunjala u škole i ljudske domove.

Sada ne možemo zamisliti dan bez telefona, tableta, računara. Pametni su nam i televizori, razgovaramo sa frižiderima, tehnologija nam govori da li je vreme da zalijemo voćnjake i kakav će biti rod naredne godine. A, kako se mi snalazimo u svemu tome?

Srbija je nekada bila zemlja poljoprivrede. Danas sve više postaje prepoznatljiva kao zemlja koja svetu daje najbolje IT stručnjake. U našim razvojnim centrima nastaju softveri i rešenja za ceo svet. Osnivaju se brojni startapi, pa samo u Naučno tehnološkom Parku Beograd trenutno posluje 70 kompanija koje zapošljavaju oko 700 inženjera. Prošle godine te kompanije ostvarile su ukupan profit od 20 mil EU.

Kao što vidimo znanje i stručnjake imamo. Međutim, postavlja se pitanje kako je privreda odreagovala na promene koje se dešavaju. Da li su kompanije prigrlile inovacije ili im se i dalje opiru? Dokle je Srbija stigla kada je reč o digitalnoj transformaciji?

Na ova pitanja pokušali smo da damo odgovore u novom Temastkom biltenu eKapije: Pametni novi svet - Četvrta industrijska revolucija. Takođe, predstavili smo i brojna pametna rešenja za industriju, građevinu, telekomunikacije, pametno stanovanje, poljoprivredu... Uverili smo se da su sva ta rešenja kreirana sa istim ciljem - da čoveku uštede vreme i novac, olakšaju poslovanje, ali i svakodnevni život.

Kako se moglo zaključiti iz razgovora sa brojnim stručnjacima, ne ide nam loše. Imamo šta da ponudimo svetu, zapravo, već nudimo. Izvoz IT industrije pre sedam godina bio je 150 mil EUR, dok je 2018. izvoz IT usluga servisa i proizvoda iznosio 1,15 mlrd EUR. Podaci za prvi kvartal 2019. pokazuju da je u tom segmentu zabeležen rast od 40%, što pokazuje da ćemo krajem sledeće godine doći do cifre od 2 mlrd EUR izvoza.

Brojke su, može se videti, na našoj strani, potencijali za razvoj su ogromni. Kako nam je rekao jedan od sagovornika, Industrijska revolucija 4.0 otvorila je mogućnost i malim zemljama kao što je Srbija da izađu u prvi plan, bez obzira na prethodne pozicije na ekonomskoj mapi sveta. Dakle, šansu imamo. Sada ostaje pitanje da li ćemo uspeti i da je iskoristimo.

Urednica biltena: Dragana Obradović

Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak