Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Srbija ima jedinstvenu šansu da istupi u digitalnu budućnost - Programi Master 4.0 spremaju studente za izazove koje donosi Četvrta industrijska revolucija

Nemanja Đorđević
Nemanja Đorđević
Donedavno su najveći i pravi ambasadori Srbije, koji su u svet slali lepu sliku o nama, bili uglavnom sportisti. Danas, međutim, postajemo sve prepoznatiji kao zemlja iz koje dolaze najbolji mladi stručnjaci u IT industriji. Njihove ideje osvajaju svet, kompanije u mnogim zemljama koriste softvere koje su oni kreirali, pa čak i stručnjaci u Silicijumskoj dolini imaju šta da nauče od njih.

Zahvaljujući upravo tim mladim ljudima možemo reći da je Srbija spremno dočekala i Industrijsku revoluciju 4.0 i dobila šansu da, iako mala zemlja, postane veliki igrač na svetskom tržištu. Nemanja Đorđević, programski direktor za obrazovanje u Inicijativi "Digitalna Srbija", kaže za eKapiju da velike i uticajne društvene inovacije mogu da se odigraju i kod nas.

- Srbija ima jedinstvenu šansu da istupi u digitalnu budućnost, preskačući početničke greške, učeći na tuđim i prisvajajući postojeće dobre prakse iz ostalih zemalja. Za razliku od prethodnih industrijskih revolucija, ova četvrta otvorila je mogućnost i malim zemljama kao što je Srbija da istrče u prvi plan, bez obzira na prethodne pozicije na ekonomskoj mapi sveta. Velike i uticajne društvene inovacije mogu svakako da se odigraju i kod nas i baš oko te ideje se okupila grupa kompanija i organizacija koje stoje iza Inicijative "Digitalna Srbija" - kaže Nemanja.

Među njima su, kaže, i kompanije koje su pokazale da je iz naše zemlje moguće postati konkurentan na globalnom nivou - u oblastima kao što su video igre, blockchain ili bioinformatika.

- U osnovnoj misiji naše organizacije je da pomognemo stvaranje uslova da takve kompanije budu dominantne u srpskoj ekonomiji za 10 godina. Ukoliko to postignemo, napredak će biti osetan u svim delovima društva, a ne samo u tzv. IT industriji, kako je danas često nazivamo - ističe Đorđević.

Dobre zarade, relativno lako zapošljavanje i mogućnost rada u najvećim svetskim IT kompanijama, samo su neki od razloga što se sve veći broj budućih brucoša opredeljuje za fakultete iz domena prirodnih nauka, matematike, informatike i tehnologije. Uprkos tome, Srbiji i dalje nedostaju IT stručnjaci. Istraživanje Infostuda za 2018. godinu pokazalo je da je IT bio sektor u kome je bilo najlakše naći posao. Ipak, s druge strane, upravo je u toj oblasti bilo najmanje konkurisanja u odnosu na broj objavljenih oglasa.

- Među IT stručnjacima praktično nema nezaposlenih i jedna moguća reakcija na tu činjenicu je organizovanje novih programa u školama i na fakultetima koji bi ojačali transdisciplinarna znanja i uveli nove učenike i studente u polje od interesa za tehnološke kompanije. Ukupan broj studenata zato na tehničkim i prirodno-matematičkim fakultetima u Srbiji stalno raste, ali ono što je važnije od kvantiteta jeste kvalitet i primenljivost njihovog znanja. Najvažnije je dakle da stvorimo ljude koji će stvarati nove poslove - kaže sagovornik eKapije.

Kao odgovor na ovaj problem, ali i kako bi studente pripremili na sve izazove, ali i za sve nove poslove koje donosi Četvrta industrijska revolucija, Inicijativa "Digitalna Srbija" pokrenula je program Master 4.0.

- Ovi programi inicirani su istraživanjem jednog od naših osnivača, Infostud grupe, koje je utvrdilo da 95% IT kompanija u Srbiji ima poteškoća sa pronalaženjem odgovarajućih stručnjaka na tržištu rada. Kao odgovor na ovaj problem, "Digitalna Srbija" je u saradnji sa Ministarstvom prosvete definisala da je potrebno povezati ključne oblasti iz domena IT i biznisa, da određen broj predavača bude iz industrije i sa inostranih fakulteta, kao i da se obezbedi više prostora za razvoj praktičnog znanja. Rezultat je sada pred nama u vidu četiri master programa koji će biti održani na deset fakulteta u Beogradu, Kragujevcu i Nišu - kaže Nemanja Đorđević.

Ovi programi namenjeni su najboljim studentima sa određenim nivoom tehničkog znanja koji donose sa osnovnih studija. Kako kaže sagovornik eKapije, više od 300 predavača, 75 kompanija i 10 fakulteta ponudilo je oko 150 predmeta iz oblasti kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, virtuelna realnost, ali i preduzetništvo, finansije i marketing.

- Najveća prednost ovih programa leži upravo u tom spoju naprednih znanja iz oblasti tehnologije i poslovnih veština, koje omogućavaju da se linije koda pretoče u konkurentan proizvod koji je moguće plasirati na globalno tržište. Program je namenjen najboljim studentima koji su spremni da prošire i usavrše svoja znanja stečena na osnovnim studijama, nudi mogućnost redovnog studiranja, ali i studiranja uz rad. Svaki od navedenih programa otvoriće poziv za upis 35 studenata, što znači da ćemo za nekoliko godina (za sada je potvrđeno da će biti upisane dve generacije studenata) imati skoro 300 stručnjaka koji će biti u stanju da povedu razvoj digitalne ekonomije naše zemlje. Dva od četiri programa počinju sa upisom u ovom semestru, a reč je o konzorcijumima Elektrotehničkog i Fakulteta organizacionih nauka iz Beograda, kao i zajedničkom programu Univerziteta u Kragujevcu. Početkom 2020. godine očekujemo upis i na programe koje su zajednički osmislili Mašinski i Matematički fakultet u Beogradu, kao i fakulteti Univerziteta u Nišu - navodi Nemanja.

Inicijativa "Digitalna Srbija" osnovana je 2017. godine i realizuje programe u nekoliko različitih oblasti.

- To su startap ekosistem, pravna regulativa, infrastruktura i komunikacije. Fokusirani smo na one promene koje mogu najbrže i najviše da doprinesu razvoju digitalne ekonomije u Srbiji. Među našim planiranim aktivnostima izdvajaju se one okrenute pružanju podrške startapima u početnoj fazi razvoja, kao i razvoju preduzetničkog načina razmišljanja kod široke populacije - kaže sagovornik našeg portala.

U Inicijativi "Digitalna Srbija" uvek su isticali da je digitalna transformacija istorijska šansa Srbije, dok je obrazovanje prvi i glavni korak na tom putu. Zato su pokrenuli brojne programe i kampanje, kako bi edukovali mališane, njihove roditelje, profesore, ali i širu javnost o tome šta su nove tehnologije, šta nam donose, šta je to zapravo digitalna transformacija i zbog čega je važna. To će, kažu, nastaviti da rade i dalje.

- Kada je reč o obrazovanju, između ostalog, ove godine nastavljamo sa podrškom specijalizovanim IT odeljenjima u gimnazijama, pre svega kroz organizovanje gostujućih predavanja zaposlenih u kompanijama članicama "Digitalne Srbije". Oni će posetiti najmotivisanije učenike u preko 35 gradova u Srbiji, u nameri da im prenesu znanja i iskustva iz stvarnog sveta. Tokom 2020. ćemo se dodatno fokusirati na podršku nastavnicima informatike na svim nivoima obrazovanja jer su upravo nastavnici ključna karika svakog obrazovnog sistema, a samim tim, dugoročno gledano, i napretka čitavog društva - kaže za eKapiju Nemanja Đorđević.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak