Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Dejan Marković, generalni direktor Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru - Imamo pametna rešenja za sve korisnike

Dejan Marković
Dejan Marković
Razvoj savremenih tehnologija svakodnevno menja naše živote u brojnim sferama, a možda najuočljivije promene donosi u načinu na koji poslujemo. Nova rešenja i poslovni modeli primenjuju se i neprekidno unapređuju već godinama, a Dejan Marković, generalni direktor Schneider Electric za Srbiju i Crnu Goru otkriva šta neko rešenje čini pametnim, kolike nam uštede donose nove tehnologije, i predstavlja najbolje primere u praksi iz sveta, ali i iz Srbije.

eKapija: Kompanija Schneider Electric kreirala je EcoStruxure rešenja, recite nam nešto više o tome?

- Naša EcoStruxure platforma zasnovana je na Internet of Things (IoT) tehnologiji i služi kao osnova za upravljanje, vođenje, automatizaciju i optimizaciju sistema lokalno ili u cloudu. Objedinjuje sva tri nivoa, prikupljanje podataka, kontrolu i analitiku i kada se na taj način primenjuje daje najbolje rezultate. Pomoću nje moguće je prikupljati velike količine podataka iz samih tehnoloških procesa, kontrolisati i upravljati procesima i potrošnjom energenata, kao i analiza svih prikupljenih podataka iz procesa.

eKapija: Kome su EcoStruxure rešenja namenjena?

- Razvijeno je šest "specijalističkih" arhitektura prema oblastima primene. Postoje Building Plant, Machine, Grid, IT i Power EcoStruxure platforma. Uz pomoć njih moguće je unaprediti poslovanje u svim segmentima - od poslovnih zgrada, preko hotela, škola, fudbalskih stadiona, do bolnica, nudimo rešenja i u poljoprivredi. Dometi naših rešenja napreduju iz godine u godinu.

eKapija: Koje su to prednosti korišćenja ovih rešenja? Kakve benefite korišćenje EcoStruxure rešenja donosi privredi, kakve industriji, a koje individualnim korisnicima?

- Kada benefite podelimo u tri kategorije - veliki rashodi, operativni rashodi i održivost i operativnost i potom saberemo sve podatke, dobijamo da se ušteda energije kreće od 20 do čak 80%.

eKapija: Da li su pametna rešenja uvek i povoljna rešenja?

- Studija koju je Schneider Electric uradio na uzorku od 230 velikih projekata koji su implementirali naša rešenja u 41 zemlji tokom proteklih pet godina pokazuju da se ulaganje investicije u digitalnu transformaciju isplati u proseku za tri godine. Sve ove brojke ukazuju da su pametna rešenja i povoljna, a da je digitalizacija neophodna i isplativa.

eKapija: Kolike uštede se ostvaruju primenom EcoStruxure rešenja u svim segmentima poslovanja?

- Zahvaljujući digitalnoj transformaciji za early adopterse uštede su do 70%, dok za kasnije priključene taj procenat opada i iznosi oko 30%. To je statistika, ali zaista nikada nije kasno da se priključite digitalizaciji jer ona donosi nedvosmislene benefite za korisnike u svim sferama.

eKapija: Da li danas fabrike mogu opstati bez upotrebe pametnih rešenja? Koliko ona utiču na unapređenje poslovanja?

- Naravno, fabrike mogu da opstanu, ali ne mogu da pobede u trci sa vremenom, konkurencijom i sa zahtevima tržišta.

eKapija: Da li je potrebu za povećanom potrošnjom moguće zadovoljiti "pametnim" fabrikama?

- Povećanje produktivnosti svakako je jedan od vidova unapređenja poslovanja uz pomoć tehnologije. Na primer, u New Belgium pivari u Koloradu, uspeli su da instalacijom novog softvera povećaju produktivnost u pakovanju piva. Pre inovacija bili su osma po veličini pivara u Americi, njihov obim posla značajno se povećao, ali to povećanje proizvodnje nije ispratilo i zahteve pakovanja većeg broja proizvoda. Rešenje su našli u unapređenju softverske platforme, koje je efikasnost poslovanja povećalo za 45 do čak 65%. To je dokaz da rešenja koja nudi Schneider Electric nisu namenjena samo velikim, multinacionalnim kompanijama, već svima koji žele da posluju uspešnije.

eKapija: Koja su se još pametna rešenja kompanije Schneider Electric pokazala kao najpopularnija kod korisnika? Navedite neke od najboljih primera u praksi.

- Zahvaljujući EcoStruxure platformi mi danas imamo zgradu Edge u Amsterdamu, koja proizvodi više energije nego što je troši, a višak proizvedene energije vraća u javni sistem, što je neverovatan domet u vremenu kada smo svi svesni da je električna energija resurs koji moramo štedeti. U Srbiji su, na primer, rešenje EcoStruxure u svoje poslovanje implementirale fabrike Immi u Nišu, Drenik u Beogradu, Aerodrom Nikola Tesla, hoteli Hilton i Sheraton, kao i poslovna zgrada Green Heart GTC. Među uspešnim globalnim primerima digitalne transformacije ističu se i hotel Hilton Garden Inn u Dubaiju, fudbalski stadion Tottenhama, bolnica Penn Medicine u Pensilvaniji... Kompanija SOMIC, kao vodeći proizvođač najkompaktnijih i najbržih mašina za pakovanje kapsula za kafu, zahvaljujući digitalizaciji koju su sproveli u svojim pogonima zabeležili su ubrzanje proizvodnje za 50%, kao i uštedu energije od 40%.

ekapija: U čemu je tajna uspeha koje beležite u ovoj oblasti? Šta to neko rešenje mora da ima da bismo ga nazvali "pametnim"?


- Pametno je svako rešenje koje će unaprediti poslovanje, ubrzati procese i povećati uštedu i zaradu, a to se postiže izborom rešenja koje je najadekvatnije svakom pojedinačnom slučaju. Danas imamo rešenja za svaku od grana industrije i svaki segment poslovanja.

eKapija: Koji su planovi Vaše kompanije za naredni period?

- Schneider Electric je više od 17 godina prisutan u Srbiji i uspešan biznis model ovaj globalni lider u upravljanju energijom i automatizaciji primenjuje i u našoj zemlji. Ljudima donosimo tehnologiju koja preoblikuje industriju i transformiše gradove i taj trend ćemo nastaviti i u budućnosti. Plan nam je da našu lidersku poziciju opravdamo i u godinama pred nama. Ona nas obavezuje i da liniju kvaliteta svim našim korisnicima obezbedimo u kontinuitetu i bez izuzetaka.Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak