Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Razvoj proizvoda sa integrisanim softverom baziran na testiranju - Veći kvalitet i jeftiniji razvoj uz Typhoon HIL

Demonstracija opreme kompanije Typhoon HIL na Simpozijumu o kontrolerima za mikromreže i distribuirane energetske resurse organizovanom na univerzetutu MIT 2017. godine
Demonstracija opreme kompanije Typhoon HIL na Simpozijumu o kontrolerima za mikromreže i distribuirane energetske resurse organizovanom na univerzetutu MIT 2017. godine

Softver je svugde. Ne samo u svojim očiglednim pojavnim oblicima poput aplikacija u telefonima, tabletima, računarima, pametnim satovima i televizorima, ili servisima na internetu. Softver je u svakoj pori našeg života, od kućnih poslova do struje u utikačima čiju dostupnost uzimamo zdravo za gotovo. Softver je u sistemima za pomoć u vožnji. U klima uređajima koji prate nivo komfora u prostoriji. U naprednom programu za vađenje fleka mašine za veš. U punjačima za telefone (i u bateriji gde produžava njen vek trajanja, te sprečava pregrevanje i eksploziju). U glavi tuša koja menja boju zavisno od temperature vode kojom se tuširamo. U avionskim sistemima koji olakšavaju rad pilotima i čine avio prevoz najbezbednijim oblikom prevoza. Integrisani kontrolni softver je sveprisutan.

Međutim, metode obezbeđivanja kvaliteta ove vrste softvera nisu u potpunosti ispratile njegovu ekspanziju. Prizemljene flote novih modela aviona, hitna nadogradnja softvera koji kontroliše papučicu gasa u automobilima, povlačenje udarnog modela mobilnog telefona, opoziv 10.000 električnih trotineta… Ovo su samo primeri koji su dospeli do očiju javnosti, dok stotine hiljada sitnijih softverskih bagova prolaze kao novi sastavni deo života koji većina ljudi rešava paljenjem i gašenjem uređaja.

Postoji, međutim, oblast gde je kvalitet kontrolnog softvera kritičan za funkcionisanje celokupnog društva i privrede, i gde se trošak paljenja i gašenja sistema, da bi se otklonio softverski kvar, meri milionskim gubicima: energetika. Drastično povećanje broja softverski kontrolisanih uređaja u energetskom sistemu i unapređenje distributivne mreže za potrebe elektrifikacije drumskog saobraćaja prolaze van očiju javnosti, uprkos tome što neprestana dostupnost struje predstavlja temelj savremenog načina života, što zahteve za kvalitet softvera koji ovim sistemima upravlja podiže na jedinstven nivo.

Kompanija Typhoon HIL Inc., čiji se istraživačko razvojni centar nalazi u Srbiji, stvorila je najbolje rešenje za razvoj novih softverski kontrolisanih uređaja i sistema iz oblasti energetske elektronike, bez obzira na to da li su pravljeni da rade nezavisno od distributivne mreže ili da budu spojeni na nju. Upotrebom ovih rešenja, kontrolni softver može automatski da se testira u svim fazama razvoja - od prototipa do nadogradnje softvera u postojećim uređajima. Pri tome, ova rešenja odgovaraju na sve ključne izazove s kojima se visokotehnološke firme susreću: produktivnost, bezbednost, nedostatak kvalifikovane radne snage i specifičnost internih procesa razvoja.

Kontrolni softver čine desetine hiljada linija koda koji su kolaborativno razvijali programeri iz jednog ili više, nekada geografski odvojenih, timova. Ovakva kompleksnost zahteva detaljno testiranje. Paradoksalno, broj inženjera u razvoju softvera često je i do pet puta veći od broja inženjera koji se bave testiranjem i kontrolom kvaliteta.

Typhoon HIL Microgrid Testbed, potpuno vertikalno integrisano rešenje za razvoj kontrolnog softvera baziran na testiranju
Typhoon HIL Microgrid Testbed, potpuno vertikalno integrisano rešenje za razvoj kontrolnog softvera baziran na testiranju

Upravo zbog toga, od timova koji se bave testiranjem i kontrolom kvaliteta očekuje se izuzetan nivo produktivnosti. Rešenja kompanije Typhoon HIL odgovaraju na ovaj izazov kroz mogućnost potpune automatizacije testiranja uz automatsko generisanje izveštaja. Na taj način, test inženjeri mogu na najbrži mogući način da obezbede povratnu informaciju razvojnom timu o kvalitetu novonapisanog kontrolnog softvera. Time se stvara neprestana povratna petlja između razvojnog tima i tima za kontrolu kvaliteta, koja obezbeđuje da čak i najmanje iteracije softvera budu proverene u hiljadama različitih test scenarija i da se svaka greška uoči skoro momentalno.

Produktivnost povećava i vertikalna integracija: kompletan softver i hardver proizvodi Typhoon HIL, pa testiranje može odmah da počne, bez dugotrajne integracije i podešavanja različitih delova test okruženja od različitih proizvođača. Upravo zbog toga, vodeći svetski proizvođači - Schneider Electric, ABB, Woordward, AVL i stotine drugih - koriste Typhoon HIL rešenja za razvoj i predsertifikaciju solarnih pretvarača, sistema za skladištenje električne energije, kontrolnih sistema za elektromotore, sistema za upravljanje mikromrežama i slično.

Bez obzira da li se razvija softver za pretvarač od 3 kW, pogonski sistem električnog automobila od 300 kW, punjači za električne automobile od ukupno 1 MW ili kontroler mikromreže od 5 MW, Typhoon HIL omogućava da se kontrolni softver testira bez ikakvog rizika, na radnom stolu, tj. bez potrebe da se koriste skupa laboratorijska postrojenja. HIL emulatori sa vremenskim korakom od 50 ns emuliraju energetski deo uređaja (npr. IGBT tranzistore, elektromotore, baterijske ćelije itd.), dok se kontrolni softver povezuje direktno na emulaciju. Budući da kontrolni softver "ne zna" da u stvari upravlja emuliranim energetskim sistemom, inženjeri mogu da direktno testiraju ponašanje softvera, bez rizika - poput kratkih spojeva, uništenih prototipa ili čak eksplozija - koji su neminovnost tradicionalnog testiranja.

Osim povećane produktivnosti i inherentne bezbednosti, ovakvo rešenje omogućava i da se prevaziđe nedostatak kvalifikovane radne snage, jer postojeći inženjerski kadar može da obavi trostruko ili četvorostruko više testiranja uz manji utrošak vremena. Konačno, pošto se automatizacija testiranja bazira na trenutno najpopularnijem programskom jeziku - Pythonu - svaki tim može da testiranje prilagodi svojim procesima u svega nekoliko dodatnih linija automatizacionog koda.

Na ovaj način, razvoj baziran na testiranju neizostavno povećava kvalitet softvera, a kroz povećanje produktivnosti i rano otkrivanje grešaka pojeftinjuje njegov razvoj, čime i Typhoon HIL i korisnici njihove opreme daju opipljiv doprinos razvoju nove, transakcione energetske mreže, te digitalizaciji, dekarbonizaciji i decentralizaciji električne energije.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak