Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Udo Eichlinger, generalni direktor kompanije Siemens u Srbiji - Digitalizacija je glavni katalizator privrednog rasta

Udo Eichlinger
Udo Eichlinger
Kao pionir u oblasti digitalizacije u Srbiji, Siemens ima za cilj da promoviše ovu temu, predstavi nove proizvode i rešenja u oblasti digitalizacije svojim kupcima, kao i da objasni na koji način digitalizacija utiče na poboljšanje poslovanja i konkurentnosti na tržištu. Povećana potražnja potrošača za jedinstvenim proizvodom visokog kvaliteta po povoljnim cenama postavlja nove izazove za kompanije u industriji, a odgovor leži u digitalizaciji. Radimo na tome u velikom broju sektora, naročito u industriji i sektoru energetike, jer je u ovim oblastima proces digitalizacije neizbežan.

Ovako uticaj digitalizacije na privredni rast i očekivanja u narednom periodu objašnjava Udo Eichlinger (Udo Ajhlinger), generalni direktor kompanije Siemens u Srbiji. U razgovoru za eKapiju on kaže da je kompanija, sa svojom tehnologijom i znanjem, tu da podrži državu i kupce, kako bi oni preduzeli sve neophodne korake u ovom procesu.

- Siemens namerava da učvrsti uspešno poslovanje i intenzivira svoje napore kako bi obezbedio dalji rast prilika i dotakao se novih oblasti – ističe Eichlinger.

eKapija: Kako opšta digitalizacija utiče na razvoj pametnih gradova? Dokle je Srbija stigla na ovom putu (primene digitalnih rešenja) i gde vidite ulogu Siemensa u daljem razvoju i primeni pametnih tehnologija na našem prostoru?

- Stručnjaci predviđaju da će problemi poput efekta staklene bašte, emisije ugljenika i nedostatka energetskih resursa podstaći velike gradove i metropole da se razvijaju u pametne gradove u narednih 5 do 10 godina. Na osnovu istraživanja koje je sproveo Siemens, u Beogradu se dešavaju dinamične promene. Procenjuje se da će se u narednih 15 godina ovaj grad uvećati za više od 250.000 stanovnika. Ove demografske promene vršiće dodatni pritisak na infrastrukturu, uz neophodne investicije koje se očekuju u oblasti saobraćajne mreže i daljeg rasta obima izgradnje.

U cilju doprinosa gradovima u njihovom procesu planiranja, Siemens je razvio "Alat za uspešno funkcionisanje grada" sa namerom da im pomogne da identifikuju tehnologije iz energetskog, građevinskog i saobraćajnog sektora koje mogu doprineti smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, unaprediti kvalitet vazduha i kreirati nova radna mesta u lokalnoj privredi. Ovaj alat vrši upoređivanje više od 70 tehnologija i formira listu najekonomičnijih rešenja koja gradovima mogu pomoći da ostvare postavljene ekološke ciljeve.

eKapija: Kako izgleda saradnja Siemensa sa srpskim kompanijama, kada je reč o digitalizaciji?

- U prethodne dve decenije ostvarena je uspešna saradnja na projektima modernizacije države sa najznačajnijim subjektima srpske ekonomije kao što su Telekom Srbija, Elektroprivreda Srbije, Železnice Srbije, Naftna industrija Srbije, FIAT, što pokazuje da je Siemens ostao pouzdana kompanija za infrastrukturne projekte. Zajedno sa našim kupcima aktivno pratimo trendove i promene na tržištu kako bismo uspešno odgovorili na specifične potrebe naših kupaca, sa ciljem unapređenja postojećih procesa i projekata, zbog čega je naša kompanija pouzdan partner srpskoj privredi. Konkretnije – mi "uklanjamo" stare modele poslovanja i stvaramo nove sa našim kupcima, kako bismo bili efikasniji, ubrzali put dolaska proizvoda na tržište i na kraju – kako bismo povećali profit.

eKapija: A koja vaša industrijska rešenja su inače najprisutnija u Srbiji? Koje delatnosti ih najviše primenjuju?

- Punih 130 godina, kroz poslovanje u oblastima generisanja, prenosa i distribucije energije, proizvodnje rešenja za tržište nafte i gasa, transporta i infrastrukture, medicinske opreme, Siemens daje ključni doprinos realizaciji kapitalnih investicija u Srbiji i simbol je inovacija, kvaliteta, pouzdanosti i inženjerske izvrsnosti. Pouzdani smo partner u realizaciji najvažnijih energetskih projekata i projekata u infrastrukturi u Srbiji i plan nam je da u budućnosti ostanemo na istom putu.

Da bi sve ostalo kako i jeste, moramo raditi sve drugačije u cilju dobijanja još većeg udela na tržištu i podsticanja sprovođenja Industrije 4.0. Srbija, nažalost, nije uspela da ide u korak sa trećom industrijskom revolucijom tako da ćemo se ovog puta, udruženim snagama, potruditi da se isto ne ponovi.

eKapija: Siemens u Kragujevcu gradi trening centar sličan onom koji ima u Berlinu i koji je nedavno posetila srpska delegacija. Kada bi trebalo da bude završen i koji sve sadržaji su planirani u ovom kompleksu?

- Kao što je srpska premijerka istakla, tokom svoje posete trening centru u Berlinu, investiranje u obrazovanje je ključna stavka za svaku zemlju. Ona je takođe najavila da očekuje otvaranje prvog trening centra u Srbiji u narednih nekoliko meseci. Ovakva institucija je ogromna investicija za državu jer kroz ovu vrstu partnerstva omogućavamo učenicima da budu opremljeni da istraju u izazovima i okolini koja se veoma brzo i konstantno menja. U Srbiji će postojati povećana potreba za određenim kadrovima i samim tim za sličnim centrima, te se nadamo da će sa ovim tipom institucije naša zemlja postati regionalni centar za kvalifikaciju i prekvalifikaciju kadrova. Mi u Siemensu posedujemo visok stepen poštovanja i priznanja i težimo da povećamo vidljivost našeg obimnog portfolia, kao dela globalne HR organizacije. Siemens profesionalna edukacija je komponenta koja doprinosi vrednosti konvencionalnog Siemens portfolia, standard za transparentnost sa internom i ekternom orijentacijom. Takođe je veoma važna za društvo sa snažnim aspektom korporativne društvene odgovornosti prema studentima i stažistima.

eKapija: U Srbiji je do sada uvedeno nekoliko desetina dualnih profila u obrazovanje. Kakvi su planovi Siemensa, kada je reč o dualnom obrazovanju?

- Plan je da se u ovoj oblasti još više aktiviramo. Na inicijativu kompanije Siemens u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju i Tehničkom školom "Ivan Sarić" u Subotici, 2014. godine uveden je novi obrazovni profil bravar-zavarivač u ovoj školi u sklopu projekta uvođenja novih obrazovnih profila u školskom sistemu, takođe podržan od strane Vlade Nemačke i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Već četiri godine investiramo u te učenike i njihovo znanje u želji da od njih napravimo vrsne stručnjake u budućnosti i uverenju da će naći svoje mesto u Siemensovom rastućem portfoliu. Inovacija u Siemens fabrici u Subotici je da je nedavno otvoren i "Centar za mehanizaciju metalnih delova", u kome će se primenjivati najsavremenija digitalna tehnologija. Implementacija modernih mašina i opreme zahteva viši nivo kvalifikacije u proizvodnji, jer će radnicima koji budu obavljali poslove na tim mašinama biti potrebna dodatna obuka kako bi se uskladili sa najnovijim procesima proizvodnje.

Zbog planiranog proširenja portfolia u bliskoj budućnosti, u pojedinim procesima proizvodnje javiće se potreba za povećanjem broja zaposlenih, naročito inženjera i kvalifikovanih radnika.

eKapija: Kakva su dosadašnja iskustva i da li ćete proširiti saradnju sa školama na neke nove obrazovne profile?

- U sklopu projekta dualnog obrazovanja, učenici tehničke škole "Ivan Sarić" imali su praksu u fabrici gde su mogli da se upoznaju sa specifičnim načinom proizvodnje i proizvodnih procesa fabrike. Učenici Tehničke škole su trenutno angažovani u fabrici u Subotici u okviru ovog obrazovnog programa. S obzirom na to da se ovaj projekat pokazao kao veliki uspeh, kada je u pitanju obrazovanje mladih stručnjaka, proširivanje saradnje sa drugim školama bio bi logičan sledeći korak u budućnosti, jer je Siemens u Srbiji posvećen ulaganju u buduće profesionalce pružajući im nova znanja.

eKapija: Kako ocenjujete poslovanje Siemensa u Srbiji u godini koja je na izmaku? Kakvi su planovi za narednu, 2019. godinu?

- U godini pred nama Siemens će biti posvećen daljem napretku u implementaciji digitalizacije u našoj državi. Srbija definitivno ide napred, ali činjenica da je zemlja u razvoju implicira da digitalizacija u industriji još uvek nije na visokom nivou i da je investiranje u Industriju 4.0 prioritet za dalje jačanje ekonomije zemlje. Mi smo tu da podržimo Srbiju u svakom koraku ovog procesa i s obzirom na to da je država prepoznala Siemens kao pouzdanog partnera, zajedno možemo doprineti modernizaciji infrastrukture kroz proces digitalizacije koja je glavni katalizator za rast profita u predstojećoj godini i u budućnosti.

Danas, Siemens u Srbiji zapošljava skoro 2.500 ljudi u dve fabrike – u Kragujevcu i Subotici, uključujući kvalitetan profesionalni kadar u Beogradu, što pokazuje našu predanost ovoj zemlji.

Marko Andrejić


Kompletan sadržaj biltena Pametni gradovi - digitalnom transformacijom do novih poslovnih šansi pročitajte OVDE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak