Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Srpsko tržište pogodno za svetske automobilske kompanije - Raste proizvodnja delova i opreme za vozila

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Vasily Smirnov/shutterstock.com)
Proizvođači automobila, ali možda još i više auto delova i dodatne opreme danas su među značajnijim privrednim granama u Srbiji. To dokazuje kako činjenica da je veliki broj stranih kompanija otvorio svoje pogone u našoj zemlji, tako i podatak da vrhu liste najvećih izvoznika iz Srbije prva mesta već tradicionalno "drže" firme iz ovog sektora.

Na primer, najveći izvoz iz Srbije u prva tri meseca ove godine ostvarila je kompanija Fiat Chrysler Automobili Srbija (FCA) sa 225,7 mil EUR, a među prvih 12 izvoznika već neko vreme nalaze se i Leoni, koji proizvodi optička vlakna i kablove, i Yura koja se bavi proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju.

Prema podacima Razvojne agencije Srbije (RAS), tokom proteklih nekoliko godina automobilski sektor privukao je dosta stranih investicija, pa je tako izgrađeno više od 70 fabrika, a investitori su uložili oko 2,1 mlrd EUR. Takođe, u ovom sektoru je zaposleno više od 40.000 ljudi.

Proizvođači delova i dobavljači velikih kompanija odigrali su takođe značajnu ulogu u otvaranju novih radnih mesta. Kako se navodi na sajtu RAS-a, na sve to su uticali dobri projekti zajedno sa niskim operativnim troškovima, zatim razvijena infrastruktura, mogućnost slobodne trgovine, kao i finansijski podsticaji i najniže stope poreza u Evropi. Značajno je i tradicionalno fakultetsko obrazovanje i znanje srpskih radnika.

Inače, proizvodnja delova za šasije je najistaknutija, a električne komponente su druga dominantna proizvodna grupa koja obuhvata akumulatore i električne instalacije kao najvažnije proizvode.

Izvoznicima potrebna veća podrška države

Predstavnici pojedinih kompanija u Srbiji koje se bave proizvodnjom delova i opreme za automobilsku industriju ističu da su spremni za tržišnu utakmicu i za ravnopravno takmičenje sa ostalim firmama na stranim tržištima.

U kompaniji FAD Metalac, koja je specijalizovani proizvođač grupe sigurnosnih delova, kažu da je dosadašnje iskustvo i poslovanje pokazalo da se mogu naći na svetskom tržištu, rame uz rame sa ostalim dobavljačima.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock)
- Za velike kompanije nije bitno odakle ste. Bitno je da kvalitetom svojih proizvoda i ostalim performansama zadovoljite njihove kriterijume. Smatramo da bi srpske firme, pretežno izvoznici, kakvi smo mi, trebalo da imaju veću podršku države - kažu u ovoj kompaniji za eKapiju.

Kada su u pitanju nove tehnologije, u FAD Metalcu smatraju da je bitno pratiti trendove razvoja i savremenom opremom povećati efikasnost procesa, a samim tim i konkurentnost na svetskom tržištu.

Proizvodni program ove fabrike obuhvata više od 3.000 artikala, a proizvode izvoze u više od 40 zemalja. Najveći kupci FAD-ovih proizvoda su nemačke, holandske i švajcarske firme koje se bave proizvodnjom mobilnih kranova, specijalnih teretnih vozila, osovina i autobusa.

I direktor Klastera železnica za jugoistočnu Evropu Milan Vučković podseća da se privatni sektor u Srbiji, ali i u regionu, bavi proizvodnjom materijala koji su potrebni železnicama - od manjih metalnih sklopova do moderne signalizacije i kvalitetnih transportnih i putničkih vagona.

Međutim, on primećuje da takve firme u izvozu mnogo više sa državnog nivoa podržavaju u Sloveniji i Hrvatskoj, nego u Srbiji ili BiH.

Kako kaže, u celom regionu postoji samo nekoliko domaćih kompanija koje su potpuno izvozno orijentisane, jer ispunjavaju sve visokozahtevne norme inostranih tržišta - čak do Japana. S druge strane, one se svakodnevno bore da dobiju deo poslova u regionu.

- Naravno da najveće svetske kompanije u sektoru železnica dobijaju najveće poslove u Srbiji i u regionu, dok naše domaće firme uzimaju samo kao manje podizvođače. Ovo se dešava, pre svega, zahvaljujući uslovima tendera, koje naše zemlje prihvataju, a koje raspisuju strani kreditori - ističe Vučković i upozorava da domaće kvalitetne kompanije skoro da nemaju šanse za učešće na tenderima u zemljama EU.

Kompletan sadržaj biltena Saobraćaj - motor razvoja privrede pročitajte OVDE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak