Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Prvi ABB brzi punjač za električna vozila u Srbiji instaliran u Beogradu - Praćenje rada moguće putem internet aplikacije

Kompanija ABB ima bogato iskustvo na svim vrstama projekata, od malih instalacija na tehnički pogodnim površinama do inovativnih gradskih sistema brzog punjenja. Stečeno znanje i uspešna saradnja sa kupcima omogućavaju jednom od lidera u tehnološkim inovacijama da razvije niz novih rešenja za ekološki prihvatljive transportne sisteme.

U skladu s tim, ABB je u saradnji sa kompanijom Porsche SCG iz Beograda, instalirao i pustio u rad prvu brzu električnu stanicu za punjenje (električni punjač) u Srbiji iz svog proizvodnog portfolija. Punjač tipa Terra 53 CT, sa standardom CCS i utičnicom tipa T2, nalazi se na poslovnom lokalitetu Porsche Beograd Sever i pogodan je za punjenje električnih vozila gotovo svih proizvođača električnih automobila.

- U pitanju su električni punjači sa jednostrukom ili dvostrukom vrstom priključaka, koji isporučuju energiju snage od 50 kW i pogodni su za rad u ekstremnim vremenskim uslovima od – 35 C do + 55 C, sa veoma niskim nivoom radne buke. Daljinsko praćenje stanja i rada, kao i rešavanje problema, važne su prednosti ovih ABB električnih punjača. Naime, oni su opremljen internet aplikacijama koje pružaju korisnicima mogućnost jednostavnog priključivanja njihovih uređaja na različite softverske sisteme kao što su baze podataka, platforme za plaćanje ili sistemi energetskih mreža – navode iz kompanije ABB.

Ova pogodnost olakšava daljinsko praćenje, održavanje i nadogradnju funkcija. Povezivanjem punjača, servisnih rešenja i ljudi, ABB je u mogućnosti da dijagnostikuje više od 90% slučajeva usluga na daljinu. Ovo rezultira značajnim uštedama u vremenu zastoja rada punjača, radnom vremenu, kao i ostalim resursima.

Električni punjač Terra 53 CT je opremljen kućištem od nerđajućeg lima, jednostavan je za instalaciju, uz stepen zaštite IP 54, koji ga čini otpornim na prodor prašine i vode. Sa konstantnom isporukom potrebne snage punjenja omogućava brzo napajanje električnih automobila, uključujući i vozila naredne generacije, zahvaljujući tome što je zasnovana na tehnologiji otvorenog industrijskog interfejsa za buduća rešenja. Njegove tehničke karakteristike podrazumevaju standard punjenja CCS i utičnicu T2 za AC punjenje, maksimalnu izlaznu snagu od 50 kW za DC i 22 kW za AC, kao i izlazni napon od 50 do 500 V za DC i 400 V +/- 10% za AC, pri tom je maksimalna izlazna struja 125 A za DC i 32 A za AC i standard konekcije EN6185123 / DIN 70121 DC i EN61851 – 1:2010 AC, sa tipom konektora/utičnice Combo-2 DC u UEC62196 mod-3 tip 2 AC.

Takođe, električni punjač Terra 53 CT poseduje EMC 61000-6-3 Class B-residential sertifikat za industrijska i rezidencijalna područja zbog čega je pogodan za korišćenje na autoputevima, benzinskim pumpama, auto servisima, u kompanijama koje imaju sopstvene vozne parkove, u poslovnom prostoru operatera infrastrukture punjenja i usluga, u prodajnom prostoru uvoznika i dilera električnih automobila i javnim gradskim površinama, poput javnih parkirališta.

- Kada govorimo o električnim punjačima, uvek to činimo u direktnoj vezi sa električnim automobilima. ABB je kao proizvođač prepoznao novi razvoj auto industrije, koja je ozbiljno odlučila da elektrifikuje svoje automobile, i uveliko radi na njihovom značajnijem puštanju u širu komercijalnu upotrebu – ističu iz ABB-a.

Domet električnog vozila zavisi od kapaciteta baterije i načina vožnje. Stoga se mala gradska električna vozila mogu kretati maksimalnom brzinom od 130 km/h, automobili srednje klase brzinom od 160 km/h, a oni više klase brzinom koja prelazi 160 km/h. Ova vrsta vozila na električno punjenje je za kupce primamljiva, pre svega, svojom ekonomičnošću kako samog punjenja, tako i troškova održavanja, koji su niži čak za 50%.

- Vožnjom električnog vozila doprinosimo kvalitetu života smanjenjem emisije CO2 i ostalih štetnih supstanci, kao i smanjenje buke, posebno u gradovima. Otkad je prepoznala opštu težnju za čistijom životnom sredinom, ABB svoju veliku ekološku svest i inovativnost svojih tehničkih rešenja već dugi niz godina usmerava ka usavršavanju upotrebe električnih vozila, razvijajući sveobuhvatni portfolio rešenja za njihovo punjenje – objašnjavaju iz kompanije.

Svojim izuzetnim iskustvom u elektrifikaciji i pozicijom među liderima u rešenjima za punjenje električnih vozila, sa najvećom instaliranom bazom stanica za brzo punjenje vozila na električni pogon širom sveta, ABB je nedavno objavio svoje partnerstvo sa formulom E. Od prve trke u Pekingu, u septembru 2014, Formula E se uspostavila kao broj jedan u potpuno električnim moto sportovima. U sledećoj fazi razvoja lider pionirske tehnologije ABB upisuje svoje ime, inovativnost i tehnološko liderstvo u seriju koja će od sada biti poznata kao ABB FIA Formula E Championship.

Kompletan sadržaj biltena Saobraćaj - motor razvoja privrede pročitajte OVDE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak