Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Milšped do kraja 2018. otvara poslovnice u Kini i SAD - Autsorsing logistike idealan za efikasno poslovanje kompanija

Prošlo je skoro 25 godina otkako je Milšped realizovao prvu logističku uslugu. Kompanija je prešla put od male grupe entuzijasta sa jednom adresom i jasnom vizijom do više od 2.200 posvećenih radnika na više od 60 lokacija. Od usamljene usluge carinskog posredovanja do zaokruženog portfolija logističkih usluga.

Kako ništa ne dolazi preko noći, bilo je potrebno vreme da Milšped dostigne današnji nivo kvaliteta u pružanju logističkih usluga.

- Prethodna godina bila je rekordna za poslovanje Milšped grupe. Prihodu ostvarenom u Srbiji pridružile su se i kompanije iz regiona, Albanije, Rusije i Nemačke koja će u narednim godinama činiti bazu za dalji razvoj komapije. U narednom periodu, pored Evrope, u planu je i proširenje i otvaranje poslovnice u Kini (sredinom 2018.) i SAD (krajem 2018. godine) – ističu iz kompanije.

Promene su, kako kažu u Milšpedu, prepoznavali kao šanse, a situacije su pretvarali u prilike. Najveću vrednost svake kompanije čine njeni zaposleni, tako da se i Milšped ponosi svojom kombinacijom visokostručnog kadra iz oblasti logistike (više od 100 diplomiranih inženjera saobraćaja u timu) i iskusnih operatera sa dugogodišnjim iskustvom, kao i flotom koja broji više od 600 vozila u svim zemljama Evrope.

- Rast kompanije je zasnovan na konstantnom pružanju usluga najvišeg kvaliteta i otvaranju poslovnica u regionu i Evropi, uz planove proširenja i na ostalim kontinentima. Pomoću ekspertskog delovanja, neizbežnog iskustva, temeljnim poznavanjem struke i izuzetnim profesionalizmom, idemo u korak sa savremenim trendovima, koji iz dana u dan zahtevaju promene na tržištu. Ovakvim pristupom poslovanju, prilagođenim logističkim rešenjima i inovativnim pristupom svakom procesu u logističkom lancu, Milšped podržava rast svojih klijenata u oblastima međunarodnog drumskog transporta, avio, brodskog i železničkog transporta, kao i carinskog zastupanja, skladištenja i distribucije, auto logistike – navode iz Milšpeda.

Digitalizacija i automatizacija predstavljaju bitan šraf u svakodnevnom poslovanju i omogućavaju dalji rast i razvoj kompanije. Milšped je, uz pomoć partnera i sopstvenog IT sektora, napravio stabilnu bazu koristeći WMS, GPS sistem, Track and Trace, Infor Route planning software za rutiranje - sa bazom većom od 30.000 isporučnih mesta, sa specifičnm parametrima - tip objekta, vreme rada, vreme isporuke, mogućnost isporuke određenim tipom vozila... zatim softver za inteligentnu administraciju naloga za isporuku u skladu sa ugovorenim uslovima, Document management system...

- U Srbiji se u poslednjih nekoliko godina prati trend "outsource logistike", koji je kao koncept idealan za efikasno poslovanje jednog ozbiljnog proizvodnog sistema. Nakon prepuštanja logistike provajderu, kompanija pojačava fokus na kompanijski "core business", na ono čime se zapravo bavi. Kompanija sada može da preusmeri novac sa "skupe" logistike na druge investicije i samim tim omogućuje i dalji rast. Umesto u viljuškare i vozila, interne skladišne kapacitete, sada se ulaže u kvalitetnije proizvodne pogone, projekte, nove modele za prodaju – objašnjavaju u Milšpedu i dodaju da pouzdan partner i logistička kompanija poseduje veću fleksibilnost i za isti obim angažuje manji broj zaposlenih, jer je u prilici da sabira zahteve i tokove robe, čime direktno utiče na dosadašnje troškove i ulaganja u logistiku.

Sabiranjem zahteva logistička kompanija pored adekvatne podrške klijentu dobija iskusniji i kvalitetniji kadar, obučen za rad u više sistema, sektora logističke kompanije, koji su podeljeni shodno uslugama koje pružaju.

IT podrška značajna za razvoj logistike

Kompletna podrška apsolutno nije moguća bez adekvatnog IT sistema. Milšped kontinuirano ulaže u svoj IT razvoj kroz sopstveni IT tim, koji u ovom trenutku broj više od 20 ljudi. Rastom kompanije i samim zahtevom klijenata, Milšped je razvio sopstvene i integrisao najmodernije IT alate za rad, vodeći računa o fleksibinosti i mogućnostima povezivanja, integracije sa eksternim sistemima koji koriste najsavremenije kompanije (SAP, NAVISION...). Cilj je da se procesi što više automatizuju i izbegne ljudski faktor, koji je u logistici izuzetno prisutan. Kroz integraciju najsavemenijeg WMS sistema, rešenja za rutiranje vozila (Route Pro), postignuta je efikasnost i mogućnost dnevne posete do čak 7.000 isporučnih mesta.

- Bez adekvatne logističke podrške, partnerstva, konstantnog progresa i razmene ideja, nije moguće ispratiti zahteve tržišta bez obzira na delatnost. Tržište zahteva fleksibilniji pristup rešenja dostave repromaterijala, gotovih proizvoda, podršku prodaje putem interneta... Efikasna i fleksibilna logistika uz minimalne troškove je nešto sto nije daleka budućnost, a predstavlja ključ poboljšanja konkurentnosti i alat za osvajanje novih tržišta – zaključuju iz Milšpeda.

Kompletan sadržaj biltena Saobraćaj - motor razvoja privrede pročitajte OVDE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak