Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Električni automobili sve popularniji i u Srbiji - Država planira nove punjače, vozači se nadaju olakšicama za kupovinu vozila

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Nedavno je odjeknula vest da neki od najvećih evropskih proizvođača automobila žele da poboljšaju korišćenje električnih automobila i podstaknu njihovu prodaju uspostavljanjem mreže stanica za brzo punjenje baterija automobila na putevima. Ideja je da vozači priključe automobil na punjač i pune ga nekoliko minuta umesto nekoliko sati, kako bi što brže mogli da nastave put.

Cilj je da se takva mreža uspostavi od Norveške do juga Italije i od Portugalije do Poljske, a osnovna ideja je da se utiče na stereotipe koji govore da se ta vozila polako pune preko noći, u garažama, i koriste za kratke vožnje.

Ova vest govori upravo o tome koliko su ovakva vozila u Evropi u upotrebi i koliko se pažnja poklanja novim trendovima, rešenjima i olakšicama za vozače.

U Srbiji registrovano 143 električnih automobila

Mnoge automobilske kompanije koje posluju na srpskom tržištu u svom portofiliju imaju hibridna ili električna vozila. Ono što manjka su stanice za punjenje elektro automobila, pa je zato najavljeno postavljanje novih na nekoliko lokacija u zemlji.

U Srbiji je registrovano 143 vozila na električni pogon, rekli su nedavno za eKapiju u Ministarstvu unutrašnjih poslova. To je 15 električnih vozila više nego što ih je bilo u julu 2017, a istovremeno, prema podacima MUP-a, u našoj zemlji je registrovano 223 vozila na hibridni pogon.

Iz Javnog preduzeća Putevi Srbije najavljena je nova javna nabavka, kao i instalacija još 10 elektro punjača na 10 atraktivnih lokacija na glavnim putnim pravcima. Kako prenose mediji, uskoro se očekuje raspisivanje javnog poziva.

Inače, u sklopu putne modernizacije u Srbiji, JP Putevi Srbije su u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u okviru pilot projekta od 2017. godine instalirali pet punjača za električne automobile, i to na naplatnim stanicama Preševo, Šid, Dimitrovgrad, Subotica jug i Beograd kod Bubanj potoka.

Norveška - obećana zemlja za elektromobile

Električni automobili polako ali sigurno nalaze svoje mesto na svetskim tržištima, ali nigde nisu tako popularni kao u Norveškoj. Na primer, svako treće vozilo kupljeno 2016. godine u ovoj zemlji bilo je "ekološko".

Kako prenose mediji, cilj im je da do 2025. godine svi prodati automobili u zemlji budu sa nultom emisijom zračenja štetnih gasova.

Prošle godine je udeo električnih i hibridnih vozila na automobilskom tržištu u Norveškoj bio čak 52%, a razlog su upravo poreske olakšice i državne subvencije, ali i druge pogodnosti poput besplatnog parkinga i slično.

U Srbiji je pre nekoliko godina počela da se subvencioniše kupovina vozila sa manjom emisijom ugljen-dioksida, i to sa 100.000 dinara, ali je ova akcija ubrzo prekinuta, iako se smatra da bi subvencije države uticale na veću prodaju električnih vozila.

Kompletan sadržaj biltena Saobraćaj - motor razvoja privrede pročitajte OVDE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak