Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Pametni senzori unapređuju kvalitet saobraćaja - Uređaji kompanije FLIR Systems analiziraju podatke i povećavaju bezbednost na ulicama

Danas ne postoji nijedna grana privrede koja u manjoj ili većoj meri ne zavisi od saobraćaja, a problem saobraćajnih gužvi u gradovima verovatno neće nestati ni u narednim decenijama. Da bi se izborili sa ovim izazovom, širom sveta gradske vlasti i preduzeća zadužena za puteve sve više koriste pametne tehnologije radi uvida i analize saobraćajne situacije u realnom vremenu.

Ti podaci im omogućavaju da donose ispravne odluke, prilagođavaju saobraćaj realnoj situaciji na terenu i stalno unapređuju i poboljšavaju kvalitet života svakog ko živi, radi i putuje u gradu, kao i svim učesnicima u međugradskom saobraćaju, ali i spreče nesreće.

Jedna od mera koja se već pokazala veoma efikasnom u mnogim gradovima je instalacija saobraćajnih senzora za kontrolu rada saobraćajnih signala. Naime, praćenjem saobraćaja na raskrsnicama, šeme saobraćajnih signalizacija mogu se prilagoditi obimu saobraćaja, što za rezultat ima smanjenje vremena koje vozila provedu u praznom hodu. Na taj način se povećava protočnost vozila i pešaka i olakšava gradski saobraćaj.

Kompanija FLIR Systems, jedan od svetskih lidera u proizvodnji i implementaciji termalnih kamera i drugih sistema, već godinama snabdeva preduzeća zadužena za regulisanje saobraćaja pametnim senzorima koji prikupljaju saobraćajne podatke u realnom vremenu na raskrsnicama i glavnim ulicama, koje su takozvana "uska grla" u saobraćaju.

Pametni senzori kompanije FLIR Systems baziraju se na vizuelnoj (CCTV) i termalnoj tehnologiji radi prikupljanja saobraćajnih podataka i parametara i tako pružaju uvid u tokove saobraćaja. Integrisani vizuelni senzori pružaju informacije o prisutnosti vozila koja se približavaju ili čekaju na raskrsnici, a te informacije se koriste za kontrolu saobraćajnih svetlosnih signala.

Takođe, detektori prisustva pešaka mogu da omoguće pešacima odgovarajuću dužinu trajanja zelenog signala, kao i da isti signal ne aktiviraju ako niko ne prilazi pešačkom prelazu.

Saobraćajni senzori se takođe mogu koristiti za sakupljanje različitih podataka o saobraćaju (brojanje i klasifikacija vozila, merenje prosečne brzine, zauzetost saobraćajnih traka), kao i za automatsku detekciju incidenata (vožnja u suprotnom smeru, objekti pali sa vozila, detekcija požara ili saobraćajnih udesa).

Posebno je izražena upotreba FLIR Systems smart senzora za automatsku detekciju incidenata na putevima, mostovima i tunelima. Detekcija rizičnog ponašanja učesnika u saobraćaju u realnom vremenu omogućava nadležnim službama u kontrolnim centrima da pravovremeno reaguju i primene odgovarajuće mere, na primer - da zaustave voz.

Ako su pružni prelazi uglavnom slabo osvetljeni, primena klasične vizuelne (CCTV) tehnologije može biti neefikasna. Zato se primenom FLIR Systems termalnih senzora neutrališu svi svetlosni nedostaci i omogućava efikasan rad u svim vremenskim i svetlosnim uslovima.

Posebno teške posledice po zdravlje i živote učesnika u saobraćaju predstavljaju incidenti u tunelima, gde se zbog nedostatka manevarskog prostora dešavaju teške saobraćajne nezgode. FLIR Systems termalni senzori omogućavaju pravovremenu detekciju požara u početnom stadijumu, pre nego što dođe do ozbiljnijeg širenja požara, a to omogućava pravovremenu reakciju operatera tunela pri evakuaciji ljudi, kao i pri gašenju požara.

Svake godine osiguravajuće kuće isplaćuju milijarde dolara na ime obeštećenja ljudi i robe nastalih zbog saobraćajnih nezgoda. Primenom FLIR Systems smart senzora svi navedeni rizici se mogu značajno smanjiti, uz istovremeno unapređenje kvaliteta saobraćaja.

Kompletan sadržaj biltena Saobraćaj - motor razvoja privrede pročitajte OVDE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak