Izdvojite članak Odštampajte vest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Marinko Ukropina, generalni direktor SGS za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Crnu Goru - Kvalitet goriva u Srbiji je zadovoljavajuć, siva ekonomija značajno smanjena

Marinko Ukropina
Marinko Ukropina
Kvalitet goriva u Srbiji u poslednjih nekoliko godina je zadovoljavajuć i na osnovu svih ispitanih uzoraka tokom 2017. samo 1,78% nije zadovoljilo potrebne standarde. Takođe, zahvaljujući programu markiranja naftnih derivata, koji je počeo u februaru 2014. godine, siva ekonomija u sektoru prometa derivata nafte svedena je već u prvoj godini na ispod jedan odsto. Kao jedan od najznačajnijih pokazatelja povećanja legalnih tokova, samim tim i kvalitetnijeg goriva, jeste činjenica da se u budžet Srbije, za četiri godine otkako je uvedeno markiranje goriva, po osnovu naplate akciza i PDV-a slilo više od 720 mil EUR.

Ovako Marinko Ukropina, generalni direktor kompanije SGS za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Crnu Goru, ocenjuje trendove na tržištu naftnih derivata u Srbiji. U razgovoru za eKapiju on objašnjava značaj kvalitetnog goriva za stepen sigurnosti i pouzdanost voznog parka, kao i glavne efekte programa monitoringa i markiranja goriva i način na koji SGS vrši testiranje i verifikaciju.

eKapija: Kakav je kvalitet naftnih derivata u Srbiji? Šta su pokazale dosadašnje kontrole i ispitivanja?

- Monitoring kvaliteta naftnih derivata sprovodi se od decembra 2015. godine. Program obezbeđuje da kvalitet goriva u našoj zemlji ispunjava visoke evropske standarde. Oba programa - i program markiranja i program monitoringa višestruko su opravdali svoju efikasnost, odnosno eliminisana je nelojalna konkurencija, povećan prihod u budžetu, osigurana kupovina proverenog goriva, ekološki uslovi podignuti na viši nivo. Jednom rečju, uveden je red na tržište naftnih derivata.

Kvalitet goriva je zadovoljavajuć. Dosadašnje kontrole su pokazale da su odstupanja parametara od zahtevanih vrednosti relativno mala, pa je tako od ukupno ispitanih 3.773 uzoraka u 2016. godini, njih 145 (3,84 %) pokazalo da u nekom od ispitanih parametara nisu ispunjeni zahtevi standarda. Tokom 2017. ispitano je 3.760 uzoraka i registrovano 67 loših (1,78%).

Od početka sprovođenja monitoringa, analizama je konstatovano da je broj parametara koji odstupaju od inicijalnih vrednosti definisanih u standardima za motorna goriva, benzin i evro dizel, EN 228 i EN 590 neznatan. Može se reći da su glavna odstupanja kvaliteta za benzine u motornom oktanskom broju i naponu pare, a za evro dizel sadržaj sumpora i tačka paljenja.

Početkom 2017. godine pravilnikom su uvedeni i limiti tolerancije vrednosti parametara kvaliteta goriva. Time je ionako mali broj neusaglašenih uzoraka nakon određenih statističkih analiza, definisanih u odgovarajućim pravilnicima, redukovan na još manji broj. Procentualno broj neusaglašenih uzoraka je manji od 2%.

eKapija: Kako se u praksi pokazala Uredba Vlade Srbije o markiranju goriva? Da li je i koliko poboljšan kvalitet goriva nakon početka njene primene? U kom obimu je smanjen promet ilegalnih derivata nafte?

- Program markiranja naftnih derivata uveden je u februaru 2014. godine sa ciljem suzbijanja ilegalnih aktivnosti u energetskom sektoru i povećanja prihoda u budžetu Republike Srbije, a na osnovu povećanja prometa u legalnim tokovima i zaštite krajnjih potrošača. Rezultati ovog programa pokazuju da je siva ekonomija u sektoru prometa derivata nafte već u prvoj godini svedena na ispod jedan odsto.

Kao jedan od najznačajnijih pokazatelja povećanja legalnih tokova, a samim tim i kvalitetnijeg goriva, jeste činjenica da se u budžet Srbije po osnovu naplate akciza i PDV-a slilo više od 720 mil EUR za četiri godine otkako je uvedeno markiranje goriva. Naplata akciza je u 2014. bila veća za 13,2% u odnosu na 2013, u 2015. za 4,8% u odnosu na prethodnu godinu, u 2016. za 13%, dok je u 2017. naplata akciza veća za 2,7% u odnosu na 2016.

Ovi rezultati nedvosmisleno pokazuju da je u nelegalnim tokovima pre početka primene programa bilo skoro 30% ukupnih količina na tržištu derivata, čime je po osnovu nenaplaćenih taksi (akciza) država bila drastično oštećena.

eKapija: Koliko je testiranje i kontrolisanje kvaliteta goriva značajno za kompanije koje imaju velike flote vozila?

- Testiranje i kontrolisanje kvaliteta goriva u generalnom smislu povećava stepen sigurnosti u same derivate, odnosno obezbeđuje krajnjem potrošaču veću pouzdanost u korišćenju goriva, smanjuje potrebu za vanrednim servisiranjem motora, a samim tim i troškove održavanja vozila.

eKapija: Koji su to standardi koje bi trebalo da ispunjava gorivo, da bi ga SGS pozitivno ocenio?

- Program koji kompanija SGS sprovodi je primena standarda SRPS EN 14274: Monitoring kvaliteta goriva. Ovaj standard je inkorporiran u odgovarajuće pravilnike Republike Srbije i on predstavlja esenciju standarda koji propisuju kvalitet: SRPS EN 228 za benzini SRPS EN 590 za evro dizel. Takođe pravilnikom o monitoringu kvaliteta kontrolišu se i dizel za poljoprivredne mašine, kao i odgovarajuća lož ulja za grejanje, mazut i ekstra lako gorivo.

eKapija: Na koji način SGS sprovodi testiranje i verifikaciju goriva i nafte?

- SGS Beograd u svom sastavu ima Multilab, akreditovanu laboratoriju koja je u potpunosti sposobna da odgovori zahtevima za testiranje odgovarajućih standarda i pravilnika vezanih za kvalitet goriva i TNG-a koji se distribuiraju na teritoriji Republike Srbije. Oprema koja se koristi je najnovije generacije. Izvrsni rezultati koje postižemo na međulaboratorijskim poređenjima i stabilnost postupaka analiza, daju nam sigurnost prilikom laboratorijskih analiza i statističkih procena - da li je rezultat zadovoljavajući ili ne i kolika su njegova odstupanja od zahtevanih vrednosti.

eKapija: Koliko traje jedan takav postupak i koji su dalji koraci korisnika u zavisnosti od ishoda analize?

- Postupci kontrole se kreću u intervalu od nekoliko sati do jednog dana. Ukoliko se ispitivanjem konstatuje da neki od parametara ne odgovara zahtevanim vrednostima, energetski subjekt koji vrši distribuciju goriva ne može da ga stavi u promet. Kvalitet neusaglašenog goriva se popravlja ili kroz odgovarajuća namešavanja ili ukoliko je to nemoguće, vraća se na doradu u rafineriju.

eKapija: S obzirom na to da je transportna industrija predmet širokog spektra striktnih propisa, standarda i zakonodavstva, na koji način SGS pomaže kompanijama koje se bave ovom delatnošću da osiguraju bezbednost, kvalitet i pouzdanost?

- Zahtevi transportne industrije se ne nalaze samo u oblasti kvaliteta goriva i njegovog laboratorijskog ispitivanja, koje SGS Beograd veoma uspešno obavlja. SGS Beograd obavlja i značajne poslove iz oblasti sertifikacije i obuke, a koji su vezani za transportnu industriju, kroz standard ISO 9001 i njegove zahteve za sistem menadžmenta kvalitetom, standard za sigurnost u saobraćaju ISO 39001, kao i brojne provere koje se obavljaju u okviru provera tehničkih servisa, kao i provere mehaničarskih servisa određenih svetskih brendova i tako dalje.

Kompletan sadržaj biltena Saobraćaj - motor razvoja privrede pročitajte OVDE.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak