Kako da uštedite energiju - Sačuvajte toplotu zimi i smanjite troškove hlađenja leti

Procenjeno je da je 54 miliona Evropljana energetski siromašno, a u Istočnoj Evropi 37% stanovnika održava u svojim domovima nižu temperaturu zimi kako bi uštedeli novac.

Energetsko siromaštvo u ovim situacijama može da se definiše kao situacija u kojima domaćinstva nisu u mogućnosti da održavaju adekvatnu toplotu zimi ili da dovoljno rashlađuju svoje domove leti, zbog toga što često ne mogu da plaćaju visoke račune za ove troškove. Prema analizama Evropske komisije, osnovni razlozi za ovu pojavu su drastičan skok cena električne energije, niski prihodi po domaćinstvu i energetski neefikasne stambene jedinice, koje dovode ljude do poražavajuće dileme - da li jesti ili se grejati?

Energetsko siromaštvo u velikoj meri kompromituje ljudsko zdravlje i opšte blagostanje. Kako stanovnici Evrope više od 90% vremena provode unutra, ovo u velikoj meri utiče na njihov celokupan život.

Kako sprečiti energetsko siromaštvo?

Jedan od glavnih pravaca smanjenja uticaja energetskog siromaštva jeste renoviranje domova u cilju povećanja energetske efikasnosti. Kvalitetno renoviranje podiže energetsku efikasnost, što smanjuje izdatke za energiju, a s druge strane poboljšava unutrašnju klimu prostorija. Oba utiču na bolje zdravlje i blagostanje onih koji u takvim prostorima žive.

Healthy Homes Barometer je istraživanje koje je obuhvatilo 14.000 Evropljana, ispitujući njihovo zdravlje i kvalitet stanovanja. Rezultati u istočnoevropskim zemljama su pokazali da je osnovni motiv za renoviranje smanjenje troškova energije (za grejanje i hlađenje). Samim tim kod renoviranja je od izuzetne važnosti upotreba kvalitetnih materijala i proizvoda koji će dugoročno obezbediti boljitak, pre svega dobre izolacije, ali i "kritičnih" tačaka kao što su prozori, a naročito staklenih površina na njima.

Kompanija VELUX je prošle godine lansirala nove, energetski efikasne krovne prozore u kategoriji Standard Plus sa trostrukim staklom, koji će obezbediti smanjenje gubitka toplote kroz staklo. Dodavanje još jednog stakla u staklenu konstrukciju, zajedno sa već postojećim ThermoTechnologyTM specijalnim, jedinstvenim izolacionim sistemom i dodatnom dihtung gumom, čini ove krovne prozore pravim izborom za rešavanje izazova sa unutrašnjom klimom, hladnoćom i toplotom u domovima u potkrovlju.

Jedinstvena termo tehnologija će od aprila ove godine biti zastupljena i u osnovnoj Standard kategoriji VELUX krovnih prozora u Srbiji, čime kompanija VELUX čini energetsku efikasnost, kada su krovni prozori u pitanju, maksimalno pristupačnom širokoj populaciji.

Kompletan sadržaj biltena Energetika: Potencijali obnovljive energije i energetske efikasnosti pročitajte OVDE.