Projekat tranzitno-logističke baze na Doljevačkoj petlji


NARUČILAC:
IZVOR:
Ekonometar
OBJAVLJEN: 28.06.2005.

Vlasnik firme «Polar» iz Niša Aleksandar Banić je 1990. god. napustio EI i osnovao svoju firmu. Nakon 10 god. rada u svom preduzeću, došao je na ideju da napravi projekat tranzitno – logističke baze na Doljevačkoj petlji.

Počeo je da se bavi transportom velikih tereta. Prvo je radio visokokaloričan mrki ugalj za velike potrošače u tehnološke svrhe – šećerane, toplane, sušare. Njegovo preduzeće nabavljalo je ugalj od svih velikih rudnika u Srbiji i BiH i isporučivalo ga u sve krajeve Srbije. Na istom principu kasnije su radili veštačko đubrivo – 36.000 tona godišnje. Zahvaljujući iskustvu, došao je na ideju da na Doljevačkoj petlji napravi tranzitno – logističku bazu za podršku i opremanje prevoza.

Doljevačka petlja je na raskrsnici Koridora deset, odnosno, puta Beograd – Skoplje – Solun i mediteranskog koridora, odnosno, puta koji vodi prema Kuršumliji, Crnoj Gori i Italiji preko Bara.

Baza bi tu obezbeđivala pretovar i preuzimanje robe i zamenu prevoza, osiguranje bankarske transakcije, kontrolu utovara, istovara, kreiranje transportne i skladišne dokumentacije. Imajući u vidu da je projektom predviđena prijemno – ekspediciona hladnjača i visokoregalno smestište za 80 šlepera sa kapacitetom za domrzavanje robe na svraćanju transporta koji je u toku, zatim, restoran, banka, osiguranje, servis za popravku hladnjača, servis za teška vozila. Urađeni su svi projekti, dobijene sve potrebne dozvole, plaćene takse i komunalne dažbine, za šta je do sada uloženo oko 220.000 EUR.

To je lična investicija kroz kupovinu zemljišta od seljaka, pretvaranje poljoprivrenog zemljišta u građevinsko za 10.000 m² površine, napravio je trafo stanicu i parkilalište za teška i najteža teretna vozila sa pristupnom saobraćajnicom na samoj Doljevačkoj petlji na 3.700 m². Realizacija projekta je planirana kroz 5 faza, od kojih je završio prve dve i početak rada očekuje u narednih 30 dana. Obezbedio je 56 raznih dozvola. Ostalo je još 1120 kvadrata slobodne površine namenjene zainteresovanim domaćim i stranim investitorima, što bi se radilo u preostale tri faze. Plaćeni su svi komunalni troškovi, dovedena struja, voda, izgrađena kanalizacija, priključna saobraćajnica i parkilalište, dobijena saglasnost od Republičke direkcije za puteve. Dobijena je i urbanistička saglasnost i sve to je objavljeno u Službenom glasniku od 10. nov. 2003. god. gda je detaljno opisan pomenuti plan logističke baze «Polar» urađen u skladu sa programom Svetske banke TTSFE.

Više detalja pogledajte na http://www.coridor.co.yu/