NavMenu

7 obećavajućih startapa od zdravstva do proizvodne oblasti

Izvor: Telegraf biznis Nedelja, 04.06.2023. 13:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
Kada vam neko spomene pojam "veštačke inteligencije", verovatno će vam prvo pasti na pamet OpenAI i ChatGPT, međutim tehnološko nebo je široko i za druge startape, koji polako ulaze u trku sa svojim alatima baziranim na AI.

Na osnovu nedavnih intervjua sa rizičnim kapitalistima i tehnološkim rukovodiocima u AI prostoru, sajt MarketWatch donosi sedam obećavajućih startapa koji stvaraju sopstvene tragove u Silicijumskoj dolini i šire, od zdravstva do proizvodne oblasti.


Inflection AI

Ovaj startap osnovan je od strane suosnivača LinkedIN-a Reida Hofmana i Guglovog DeepMind sousnivača Mustafe Sulejmana.

Njih dvojica predstavili su prvi AI četbot alat, nazvan PI, u maju ove godine.

ChatGPT-jev rival koristi generativnu AI tehnologiju za interakciju sa korisnicima kroz dijaloge u kojima ljudi mogu postavljati pitanja i deliti povratne informacije.


Imagene AI

U pitanju je možda i prvi startap koji koristi veštačku inteligenciju za pomoć onkološkim pacijentima. Naime, putem tehnologije molekularnog testiranja ovaj alat uspeo je da spasi barem jednog pacijenta, zbog ranog otkrivanja bolesti.

- Ova tehnologija pomogla je da spasimo pacijenta sa rakom pluća kroz mogućnost da identifikuje specifičan tip kancera kroz nekoliko minuta, navodeći adekvatnu terapiju - rekao je David Blumberg, osnivač i izvršni partner kompanije Blumberg Capital, koja je investitor kompanije Imagene iz Tel Aviva.


SafelyYou

Sa sedištem u San Francisku, SafelyYou je sistem veštačke inteligencije koji otkriva i analizira padove u staračkim centrima u više od 30 država. Naime, ovaj alat prati starije, detektuje njihov pad i obaveštava negovatelje, takođe analizira kako je do pada došlo.


DeepL

DeepL nije baš AI senzacija preko noći. Naime, ova tehnologija nemačke kompanije stara je već šest godina, a zasniva se na pretplati koja korisnicima omogućava da iskoriste prednosti interne AI tehnologije prevođenja.

Najčešće je koriste multinacionalne kompanije za operativnu upotrebu i univerziteti u svrhu istraživanja i učenja.

Ranije ove godine, kompanija je navodno prikupila više od 100 mil USD, ali su odbili da komentarišu ove navode.


Absci Corp

Ova generativna AI kompanija za istraživanje lekova nalazi se u Vankuveru. Tehnologija kompanije, koja procenjuje kombinacije proteina za medicinu, sarađuje sa Institutom za rak, oksfordskim Institutom za reumatologiju, kao i sa klijentima poput Merck-a.


Aligned AI

Ovaj startap nalazi se u Oksfordu i razvio je tehniku za moderiranje sadržaja za koju tvrdi da nadmašuje modele iz OpenAI.

U izazovu filtriranja sadržaja koje je kreiralo Google-ov odeljenje Jigsav, OpenAI-jeva moderacija sadržaja zasnovana na GPT-u je bila u stanju da precizno filtrira samo oko 32% problematičnih odgovora chatbot-a, dok je Aligned AI pronašao 97%.


Bright Machines

Ova softverska kompanija radi sa proizvođačima kako bi dodala fleksibilnost i skalibilnost njihovoj proizvodnji.

Putem inteligentne atuomatizacije, kompanija iz San Franciska pomaže svojim neimenovanim poslovnim partnerima da povećaju proizvodnju elektronskih delova različitih veličina i oblika na istoj montažnoj traci.

Ovo im je omogućilo da proizvode komponente bliže mestu gde se prodaju i na taj način izbegavaju probleme u lancu snabdevanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Srbija do Mediterana - Posle čačanskog kivija, u Obrenovcu rodila maslina

Klima u našoj zеmlji poslеdnjih godina svе višе podsеća na mеditеransku što jе, izglеda, dobro za ljubitеljе južnog i tropskog voća. Poslе kivija koji jе rodio u Čačku i dajе prinos i do 200 kg godišnjе, rodilе su i bananе. Pomorandžе i limun vеć kao da su domaćе voćkе, ali niko nijе očеkivao da

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.