NavMenu

Mladi preduzetnici imaju znanje, ideju i hrabrost, šta im nedostaje za start

Izvor: RTS Četvrtak, 17.11.2022. 12:05
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Uprkos krizi mladi u Srbiji ne odustaju od namere da pokrenu sopstveni posao. Stručnjaci kažu da ih treba podržati i savetima, ali i finansijski da bi ostali u zemlji, jer su upravo mladi preduzetnici motor ekonomskog razvoja.

Oni koji reše da uđu u preduzetničko more – ideju, znanje i hrabrost imaju. Vetar u jedra koji nedostaje je novac. Osamdeset pet odsto mladih na Zapadnom Balkanu posao pokreće ušteđevinom porodice i prijatelja.

Zajam od banaka uglavnom ne mogu da dobiju, jer nemaju imovinu kojom bi garantovali da će dug vratiti.

Igoru Sužnjeviću je od ideje za pametnu rukavicu za slepe do proizvodnje trebalo više od pet godina, dok nije dobio bespovratno novac iz Fonda za inovacije.

- Mnogo znači da imate platu iako tu platu reinvestirate, nećete kupiti auto od tih 80.000 ili ići na neko luksuzno letovanje. Sve se reinvestira, ali znate da pravite i da radite za jedan viši cilj, za jednu dalju budućnost - rekao je Igor Sužnjević, preduzetnik i inovator.

Evropska banka za obnovu i razvoj već godinama preko poslovnih banaka podstiče preduzetništvo. Ove godine Zapadnom Balkanu stavila je na raspolaganje 100 mil EUR upravo za kreditiranje mladih.

- Omogućeno je pokriće gubitaka za banke. Program je strukturiran da se uslovi finansiranja zaista prilagode potrebama preduzeća. Ako govorimo o nekim najvećim iznosima to je par desetina hiljada evra, ali to mogu biti i zaista mali iznosi od samo par hiljada evra. Nekad je zaista toliko potrebno da unapredite biznis - kaže Aleksanda Vukosavljević iz EBRD.

- Sa ovom kreditnom linijom u vrednosti od 15 mil EUR sve mlade preduzetnike starosti do 35 godine, koji imaju svoje biznise koji funkcionišu najmanje jednu godinu pozivamo da nas posete. Podržavamo i kredite za obrtna sredstva i investicione kredite do pet godina - kaže Darko Popović, predsednik izvršnog odbora banke Intesa.


U Srbiji je u protekle dve godine, registrovano više od 83.000 novih firmi, 39% osnovali su mladi od 18 do 35 godina.

- To su ugostiteljski objekti, firme koje dolaze iz konsultantskih usluga namenjenih biznisu, IT programiranja. Imamo po prvi put specifičan program koji je Fond za razvoj sproveo, a koji se tiče mladih i žena. Takođe, imamo programe podrške startapovima - kaže Vladimir Radovanović iz PKS.

Upućeni ukazuju da se davanjem podrške mladima da realizuju ideje i pokrenu poslove postiže više ciljeva - oni ostaju u zemlji, zarađuju, zapošljavaju, pri tom koriste moderne tehnologije, brže se prilagođavaju tržištu, odgovaraju konkurenciji i tako presudno utiču na ekonomski razvoj zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.