NavMenu

Naučno-tehnološki park Beograd: Na jesen poziv startapovima za dodelu grantova

Izvor: eKapija Petak, 17.06.2022. 12:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
Naučno-tehnološki park Beograd (NTP) objaviće na jesen poziv startapovima za dodelu grantova, rekla je eKapiji na ovogodišnjoj konferenciji D Days Gordana Danilović Grković, direktorka NTP-a.

- Do sada imamo jako dobra iskustva, jer nam se za jedan grant javi između šest i deset startapova. Prošle godine smo razvili jako dobru mentorsku mrežu za startapove, jer to znanje koje mreža ima, je vrlo značajno za one koji žele da pokrenu svoje ideje. Pozivamo sve mlade u Srbiji, inženjere, sve one koji inovativno razmišljaju, da prate NTP od jeseni, i biće objavljen novi poziv za grantove i taj naš program Rising Stars za mentorsku i drugu edukativnu podršku - poručila je Danilović Grković.

Istakla je da je Srbija sada u fazi razvoja jednog uređenog inovacionog ekosistema, i to je dosta dobra faza, mnogo toga dobrog se izdešavalo, mnogo je različitih inicijativa.

- Stvoriti sada sistem sa zakonodavnim okvirom koji može da isprati ovaj razvoj je izuzetno važno, a ono što NTP posebno radi, između sveg ostalog, jeste akceleracija biznis ideja na početnom nivou. Kada imate ideju i želite da je plasirate, a treba vam početni kapital i znanje, onda vam treba ubrzanje, a tu smo mi kao važan partner, zajedno sa Vladom Švajcarske - poručila je ona.

Uz pomoć te vlade imaju mogućnost da podignu do 100 startapova, i to ne samo u Beogradu, već i celoj Srbiji, pogotovo uz pomoć naučno-tehnoloških parkova u Novom Sadu i Nišu.

- Iza nas je jedna faza "capacity building-a" za Niš i Čačak, kako bi mogli da postanu što bolji instrument razvoja u svojim sredinama, jer nije nam cilj da razvijamo samo Beograd, nego i regione. Pratimo i razvoj NTP parka u Banjaluci, započeli smo njegovo osnivanje, i jako se radujemo toj ideji. Oni su sad u početnoj fazi da ovladavaju metodologijom šta je to naučno-tehnološki park, kakva je to vrsta instrumenta, šta treba da urade i u fazi su pripreme za gradnju. Paralelno sa gradnjom mi ćemo sa njima raditi na razvoju kapaciteta i startap zajednice.

Za ovih šest godina 140 kompanija je razvijalo svoje inovacije u NTP Beograd, 1.300 inženjera je bilo angažovano, a kompanije sada izvoze u 50 zemalja sveta.

T. B.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.