NavMenu

Srpski startapi privukli 21,3 mil EUR investicija u 2020, znatno manje od hrvatskih ili rumunskih

Izvor: Tanjug Petak, 23.04.2021. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Sanu As)Ilustracija
U srpske startape je u 2020. godini investirano barem 21,3 mil EUR, prema preliminarnim pokazateljima o ovim investicijama, koje je prikupio specijalizovani portal Startit iz svih javno dostupnih i privatno podeljenih podataka.

U analizi, objavljenoj na veb sajtu Startita, navodi se da je u hrvatske startape investirano 273,1 mil EUR, a u rumunske 217,4 mil EUR tokom prošle godine.

Napominje se da količina novca investirana u domaće startape i broj investicija nisu definitivni niti jedini pokazatelji vitalnosti ekosistema, ali jesu važan signal koji dobija na značaju kada se poredi sa zemljama regiona u odnosu na koje bi Srbija trebalo da bude konkurentna.

- Podaci o samim investicijama nisu i ne mogu biti savršeni, posebno za Srbiju i Hrvatsku, gde je teže doći do informacija - navodi Startit.

Dodaju da su koristili informacije od domaćih fondova, Crunchbase platforma, kao i medijske izveštaje i istraživanja organizacija i fondova iz Srbije i drugih zemalja.

Kao srpski startap su tretirali firme čiji je barem jedan osnivač iz Srbije, koji živi i radi ovde.

Prema analizi ovog portala, od srpskih starapa prošlu godinu je obeležio beogradski Orgnostic koji je uzeo 900.000 USD. Navode da je Investicioni fond South Central Ventures u 2020. imao samo tu novu investiciju u Srbiji, dok su druge investicije tog fonda bile dodatne runde finansiranja u startape koji su već dobili novac od njih.

Fond za inovacionu delatnost je u 2020. godini uložio u 42 startapa ukupno 3,1 mil EUR.

- Inovacioni fond je skoro duplirao broj grantova i ukupnu sumu, sa 1,7 mil EUR u 2019. na 3,1 mil EUR u 2020. godini - navodi Startit.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.