NavMenu

Novosadski startap podigao investiciju vrednu 2 mil USD - Anari AI menja hardver AI industriju iz korena

Izvor: eKapija Utorak, 13.04.2021. 14:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
Novosadski startap Anari AI je za samo dva meseca podigao investiciju u vrednosti od 2 mil USD, i to od Earlybird Venture Capital, jednog od najvećih evropskih investicionih fondova fokusiranih na tehnološke inovacije, uz učešče fondova Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs, kao i Erica Ries-a, osnivača Lean Startup-a i uticajnog lidera na svetskoj startap sceni, saopštili su iz ovog startapa.

Anari AI, prva online čip fabrika na cloud-u, razvija platformu za korišćenje i dizajniranje personalizovanih AI čipova, koji će biti dostupni u samo nekoliko klikova. Na ovaj način, kompanije će biti u mogućnosti da celokupan razvoj svojih specifičnih AI rešenja vremenski svedu na nekoliko nedelja, umesto na 12-18 meseci koliko je trenutno za to
potrebno.

- Veštačka inteligencija se neprestano širi i postaje sve kompleksnija, a takva stopa rasta nadmašuje standardne CPU i GPU performanse. Postojeća rešenja sa agilnom arhitekturom su skupa, oduzimaju mnogo vremena i zahtevaju ozbiljne kapacitete kada su u pitanju razvoj i implementacija hardvera. Anari je "game changer" u dva aspekta: gradi kompromis između performansi i uloženog napora i pruža mogućnost kreiranja personalizovanih čipova na cloud-u. Uzbuđen sam zbog ovog ogromnog potencijala! - ističe Roland Manger, suosnivač i partner u Earlybird VC.

U osnovi Anari platforme je jedinstven framework za dizajn čipova baziran na Python programskom jeziku razvijenom od strane ove kompanije, uz koji softver inženjeri lako "postaju" hardver dizajneri. Prvi konfigurabilan Anari AI čip u cloud-u biće Thor X, koji će pružiti 100 puta efikasniju obradu 3D Point Cloud/Graph struktura podataka u odnosu na
high-end GPU.

Anari je globalni tim Ph.D. istraživača, inženjera za mašinsko učenje i senior softver inženjera, dok je tim osnivača kompanije novosadski, a čine ga Jovan Stojanović (CEO), Stefan Sredojević (COO) i Bogdan Vukobratović (Head of R&D).
Anari AI tim (Foto: Anari AI)Anari AI tim

- Više ne morate da prilagođavate svoj model hardver infrastrukturi koja je dostupna i dizajnirana za široke i generičke slučajeve obrade podataka. Anari cloud čip tehnologija je budućnost cloud computing-a - rekao je Saša Ostojić, član Savetodavnog odbora Anarija i partner u kompaniji Playground Global, nekadašnji VP za softver u kompaniji NVIDIA, bivši SVP u Cruise Automation i savetnik u Bordu Samsung Electronics i Zoox.

Saša Ostojić i Roland Manger će se priključiti Bordu direktora Anarija, dok Savetodavni odbor kompanije čine Christoph Auer-Welsbach (nekadašnji partner u IBM Ventures, osnivač CITY AI i osnivač Kaizo platforme) i Dejan Marković (suosnivač kompanije Flex Logix i profesor na UCLA).

- Imajući u vidu da se kompleksnost AI modela udvostručuje svaka tri i po meseca, trenutni pristupi i infrastruktura za AI nisu održivi. Čvrsto verujemo da svaka kompanija treba da ima personalizovan čip za svoj AI, koji će im biti dostupan u samo jednom kliku. Razvijamo i unapređujemo AI na način koji je dosad bio nezamisliv. Spremni smo da promenimo hardver AI industriju iz korena, naročito uz Earlybird VC fond koji je već pokazao da ume da prepozna istinski potencijal kada je reč o starapima - rekao je Jovan Stojanović, osnivač Anarija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.