NavMenu

WBAF: Srpski IT sektor među top 3 u svetu - Tržište startapa procenjeno na 502 mil USD

Izvor: Tanjug Četvrtak, 02.07.2020. 08:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
Startap tržište u Srbiji procenjeno je na 502 mil USD, u startapove koji su u ranoj fazi razvoja je investirano 50 mil USD, zemlja je na petom mestu u svetu u oblasti blokčejn programiranja, a naša zemlja sve bolje rezultate ostvaruje i u gejming industriji.

Zbog svega toga srpski IT sektor u izveštaju Svetskog investicionog foruma biznis anđela (WBAF) svrstan je među "top 3" u svetu.

Taj izveštaj predstavljen je na globalnoj onlajn konferenciji WBAF-a, a u njemu je, takođe, navedeno da IT sektor u Srbiji beleži rast od 26,2% godišnje, dok ukupan izvoz iznosi 1, 1 mlrd EUR na godišnjem nivou.

U izveštaju se navodi i da je naša država uložila oko 100 mil EUR u inovacije, dok su Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku u toku pandemije korona virusa imale niz poziva za podršku istraživačima i inovatorima koji imaju rešenja za COVID 19.

Ocenjeno je i da je proces digitalizacije veoma prisutan u Srbiji i ujedno prepoznat kao "alat" neophodan za dalje unapređenje i inoviranje poslovanja.

- Po svemu sudeći, Srbija se nalazi na dobrom putu kada je inoviranje poslovanja u pitanju. Pandemija nije značajno usporila razvoj i međunarodnu saradnju Srbije, jer su uloženi veliki napori da se održi kontinuitet u privrednom razvoju - navedeno je u izveštaju, a saopšteno iz predstavništva WBAF-a u Srbiji.

Pohvaljeno je i uvođenje u školski program predmeta kao što je programiranje, uz objašnjenje da taj potez stvara generaciju ljudi koji će lakše moći da se spreme za poslove budućnosti.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati dobijeni istraživanjima privrednika različitih industrijskih grana iz 81 jedne zemlje sveta.


Hitne potrebe startapova

WBAF, pridruženi član Samita G20 (GFPI) uputio je, na osnovu istraživanja, i preporuke donosiocima odluka na hitne potrebe startapova.

Istaknuto je i da svaki izveštaj koji je pedstavljen - od Svetske banke, MMF-a, OECD-a, VEF-a i NASDAK-a - predviđa dalekosežne negativne efekte zbog krize izazvane virusom korona.

Podsetili su da poslednji MMF-ov globalni izveštaj o finansijskoj stabilnosti predviđa visoku nestabilnost tržišta, pad cena rizične aktive, preokret portfolija i pogoršanje likvidnosti tržišta, dok Svetska banka predviđa pad lobalnog GDP-a za 5, 2% ove godine, a izveštaj OECD-a ukazuje na masovno otpuštanje radnika.


Ključni pokazatelji WBAF-ovog istraživanja su da će 52,22% dobijenih sredstava od strane investitora trajati narednih tri do šest meseci bez ijednog dodatnog prihoda, a 41,1% ispitanika izjavilo je da je potreba za njihovom robom i uslugama opala više od 50%.

Zatim, 63,1% startapova planira da promeni biznis model u post-pandemijskom periodu, dok 36,1% planira da promeni biznis model tokom ovog poslovnog ciklusa.

Da će uticaj pandemije na poslovanje trajati najmanje šest meseci do godinu dana veruje 46,5% ispitanika, dok 11,3% veruje da će trajati duže od dve godine.

U istraživanju WBAF-a 39,90% ispitanika izjavilo je da imaju pad u valuaciji svojih biznisa, ali je 21,67% ukazalo na povećanje.

Prema rečima predsednika WBAF-a, Bajbarsa Altuntasa, pametni preduzetnici biće pobednici u post kovid periodu, a to znači da će preduzetnici koji brzo budu reagovali na promene potreba i ponašanje potrošača imati više uspeha.

Ključna je, ističe on, promena biznis modela, kako za male, tako i za velike privrednike i naglašava da bi digitalna transformacija trebala da donese pozitivne rezultate. Primećeno je i da je tradicionali novac na "dobrom putu" da postane pametan novac nakon COVID 19.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.