Izvor: Tanjug | Subota, 27.06.2020.| 11:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veliko interesovanje evropskih investitora za novosadski startap Typhoon Hil

Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Novosadski startap Typhoon Hil učestvovao je na velikom, regionalnom finalu takmičenja PowerUp Izazov uz još 14 evropskih timova, koji su predstavili najbolja i najsavremenija rešenja iz oblasti čistih tehnologija, održivog razvoja i energetske efikasnosti.

Kako se navodi u saopštenju novosadske firme, Typhoon Hil je izazvao interesovanje najvećih evropskih investitora, a žiri je za evropski startap godine proglasio Woola iz Estonije, sa njihovim rešenjem za ekološko pakovanje za pošiljke od vune.

Nagrada je u novčanom delu, 50.000 EUR, ali najnagrada je i prilika za učešće u InnoEnergy poslovnom akceleratoru za podršku startapovima, malim i srednjim preduzećima.

Drugo mesto je pripalo startapu Viezo sa njihovim sistemom koji pretvara mehaničke vibracije u električnu energiju, dok je treće odneo Pocket Virtuality sa Fatamorgana naočarama za virtuelno mapiranje radne površine u industrijskim pogonima.

Aleksandar Kavgić iz novosadskog Typhoon Hil-a kazao je da je za njih ovo takmičenje bilo veoma važno i dragoceno iskustvo, budući da su, kako kaže, imali priliku da se takmiče sa vrhunskim, inovativnim tehnološkim rešenjima iz različitih evropskih zemalja.

- Takođe, imali smo priliku da stupimo u kontakt i da se povežemo sa investitorskom mrežom kompanije EIT InnoEnergy i očekujemo da će se naša saradnja nastaviti i da će nam ovo pomoći da naš operativni sistem UEGOS podignemo na sledeći nivo - izjavio je Kavgić.

Ovogodišnje izdanje PowerUp Izazova je uprkos aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Evropi privuklo rekordan broj učesnika, više od 360 startapa, skejlapa, malih i srednjih preduzeća iz 20 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji su se takmičili za glavnu nagradu, kao i priliku za buduće investicije.

Upravo ulazak u poslovni ekosistem EIT InnoEnergy, sa najvećom investitorskom mrežom u Evropi na polju čistih tehnologija, održivog razvoja i energetske efikasnosti je najveći uspeh srpskog Typhoon Hil-a.

Ovo je treća godina da startapi iz Srbije učestvuju na PowerUp! Izazovu, naveo je Aleksandar Arnaut iz InnoEnergy Hub Srbija i dodao da je bilo teško odabrati pobednika, ali da je slična situacija bila i na regionalnom finalu bila jer "kada imate toliko kvalitetnih i inovativnih ideja na jednom mestu, svako je pobednik na određeni način".

Kompanija InnoEnergy je evropski pokretač inovacija u oblasti održive energije, pruža podršku i investira u inovacije u svakom stadijumu razvoja - od učionice do krajnjeg potrošača. Osnovana je 2010. i ima podršku Evropskog Instituta za Inovacije i Tehnologiju (EIT).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.