Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.06.2020.| 13:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren Regionalni inovacioni startap centar u Priboju - Prilika za mlade kompanije da razviju inženjerske i preduzetničke potencijale

Ilustracija
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)
U Priboju je otvoren Regionalni inovacioni startap centar, četvrti po redu u Srbiji, a prvi u Zlatiborskom okrugu. Projekat otvaranja Regionalnog inovacionog startap centra realizovali su Opština Priboj i Industrijski parkovi iz Priboja, uz finansijsku podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 42 miliona dinara, a za rad startap kompanija predviđen je na prostoru od 579 m2 u centru grada.

- Priboj je grad sa jakom inženjerskom kulturom koja je nasleđe auto giganta FAP-a. Ovde imamo i jednu od najboljih mašinsko-elektrotehničkih srednjih škola u Srbiji sa izvrsnim mladim robotičarima. Sa ovim startap centrom, mladi inovatori iz Priboja dobili su najbolje uslove da ovde razvijaju svoje inženjerske i preduzetničke potencijale - rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, a navodi se na sajtu opštine.

On je ukazao da će mladi inovatori u ovom startap centru, osim najsavremenije opreme i kreativno uređenog prostora po svetskim standardima, imati i mentorsku podršku.

- Mladi će ovde imati stalne obuke iz marketinga, preduzetništva, razvoja proizvoda i usluga, ali takođe i pravnu i knjigovodstvenu podršku kako da lako i brzo otvore svoje startap kompanije. Naš cilj je da što više startap kompanija bude otvoreno i registrovano u Priboju i da one zapošljavaju što više mladih. Želimo da mladi ostaju u Priboju i da se vraćaju u Priboj znajući da ovde imaju uslove za rad i napredovanje - rekao je Popović.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, izjavio je da je strategija ove opštine da pobeđuje znanjem.

- Priboj je grad okrenut mladima i privredi. Imamo slobodnu zonu sa kompanijama, idemo u pravcu dualnog obrazovanja, imamo podršku za školovanje inženjera u slobodnoj zoni. Želimo da pružimo šansu mladim ljudima da svojim inovacijama i energijom pokrenu Priboj - rekao je Rvović.

Jedan od stanara Inovacionog startap centra je Valentina Toković, mlada profesorka informatike i predsednik Planinarskog kluba Ljeskovac iz Priboja. Ona planira da u Startap centru osnuje svoju startap kompaniju koja će povezati IT tehnologije i planinarenje.

- Razvila sam ideju kako da se koriste kju-ar kodovi, razne vrste digitalnih "trekova" i elektronskih topografskih mapa prilikom planinarenja. To su inovacije u toj oblasti za koje mislim da mogu da imaju komercijalnu vrednost na tržištu - istakla jeValentina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.