Izvor: eKapija | Ponedeljak, 08.06.2020.| 16:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren Regionalni inovacioni startap centar u Užicu

(Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj / Miloš Perić)
Regionalni inovacioni startap centar otvoren je u Užicu. U njemu će budući tehnološki preduzetnici imati najsavremeniju opremu i mentorsku podršku za razvoj svojih inovacionih ideja, saopštio je kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

- Želimo da mladi u svim regionima Srbije imaju jednake mogućnosti da otvaraju svoje startap kompanije. Deca u Užicu su isto tako pametna kao i ona u Beogradu, Nišu, Novom Sadu. Samo im treba obezbediti jednake uslove da mogu da pokažu svoje inovacione potencijale - rekao je ministar Nenad Popović.

On je naveo da je Užice važan centar industrije i da u tom gradu Zlatiborskog okruga posluju velike i uspešne kompanije, koje beleže dobre rezultate i značajno doprinose razvoju lokalne privrede.

- Ovaj startap centar daće novi impuls razvoju i digitalizaciji privrede Užica. Ovde će se razvijati inovacije primenjive u kompanijama užičkog kraja, a takođe će se otvarati i nove startap kompanije koje će doprineti većem zapošljavanju mladih. Želimo da mladi ostaju u Užicu i da se vraćaju u Užice znajući da ovde imaju uslove za rad i napredovanje - naveo je Popović.

On je istakao da je jedan od njegovih prioriteta podrška otvaranju što većeg broja startap kompanija, kojih danas u Srbiji ima oko 400, dok u Izraelu, koji ima približan broj stanovnika kao Srbija, postoji oko 7.000 startapova.

U Startap centru u Užicu mladi preduzetnici će, kako je rekao Popović, pored prostora i najmodernije IT opreme, dobiti i podršku najboljih mentora koji će ih obučavati kako da uspešno nastupe na domaćem i inostranom tržištu.

Projekat otvaranja Regionalnog inovacionog startap centra realizovali su Grad Užice i Regionalna razvojna agencija Zlatibor uz finansijsku podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Vrednost investicije premašuje 60 miliona dinara, a adaptiran je i opremljen prostor od 422 m2 u centru grada.

Na osnovu Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj otvorio je devet Regionalnih inovacionih startap centara - u Užicu, Čačku, Pirotu, Zrenjaninu, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Subotici i Staroj Pazovi.

Planirano je otvaranje još pet centara - u Arilju, Priboju, Svilajncu, Kragujevcu i Zubinom Potoku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.