Izvor: Blic | Petak, 24.04.2020.| 10:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Više od 40% mladih kompanija ili nema kapitala ili ima za još dva meseca

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)
Tačno 41% startapa na globalnom nivou je ugroženo i nalazi se u "crvenoj zoni", što znači da ima novca za tri ili manje meseci rada, ističe se u istraživanju Global Startup Ecosystems: Global Startup Survey koje je sproveo Startup Genome.

I pre proglašenja pandemije procenat startapa koji su imali slične teškoće bio je visok (29%), ali je u ovaj nezavidni položaj, zbog korona-krize sada dospelo znatno više njih.

Sada nešto više od trećine takvih tehnoloških kompanija (34%) koje su prikupile finansije kroz A, B ili kasnije runde finansiranja ima kapitala za manje od šest meseci poslovanja, navodi se u istraživanju koje je sprovedeno na globalnom nivou.

Skoro tri četvrtine startapa je prijavilo da su im prihodi opali od početka krize, dok je svega 12% prijavilo povećanje prihoda u istom periodu. Ni dobici ni gubici nisu ravnomerno raspoređeni, a najveći teret trenutno trpe firme koja nude B2B rešenja velikim klijentima.

Od početka krize, skoro tri četvrtine kompanija je otpustilo stalno zaposlene, a 39% svih startapa moralo je da otpusti 20% ili više svojih radnika. Nešto više od četvrtine startapa moralo je da otpusti 60 ili više odsto zaposlenih. Sa otkazima su se najviše suočili startapi iz Severne Amerike, a zatim iz Evrope i Azije.

Od startapa koji su se izborili za investicioni ugovor (term sheet), njih petina je izgubila svoje ulagače, dok je više od polovine prijavilo da se svi poslovi na realizaciji projekta odvijaju znatno sporije ili čak bez ikakve komunikacije sa investitorom.

Skoro 40% startapa nije dobilo pomoć države, niti je očekuje. Istovremeno, 16% njih trenutno očekuje pomoć, dok preostalih 46% trenutno dobija neki vid državne pomoći.

Osnivači i rukovodioci startapa kao četiri najbolje mere ocenjuju grantove za očuvanje likvidnosti preduzeća (29%), instrumente za povećanje ulaganja (18%), podršku za zadržavanje zaposlenih, poput grantova za dopunu plata (17%) i kredite za očuvanje likvidnosti preduzeća (12%), navodi se u istraživanju.

U istraživanju je do sada učestvovalo 1.070 kompanija iz 50 zemalja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.