NavMenu

Više od 40% mladih kompanija ili nema kapitala ili ima za još dva meseca

Izvor: Blic Petak, 24.04.2020. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)Ilustracija
Tačno 41% startapa na globalnom nivou je ugroženo i nalazi se u "crvenoj zoni", što znači da ima novca za tri ili manje meseci rada, ističe se u istraživanju Global Startup Ecosystems: Global Startup Survey koje je sproveo Startup Genome.

I pre proglašenja pandemije procenat startapa koji su imali slične teškoće bio je visok (29%), ali je u ovaj nezavidni položaj, zbog korona-krize sada dospelo znatno više njih.

Sada nešto više od trećine takvih tehnoloških kompanija (34%) koje su prikupile finansije kroz A, B ili kasnije runde finansiranja ima kapitala za manje od šest meseci poslovanja, navodi se u istraživanju koje je sprovedeno na globalnom nivou.

Skoro tri četvrtine startapa je prijavilo da su im prihodi opali od početka krize, dok je svega 12% prijavilo povećanje prihoda u istom periodu. Ni dobici ni gubici nisu ravnomerno raspoređeni, a najveći teret trenutno trpe firme koja nude B2B rešenja velikim klijentima.

Od početka krize, skoro tri četvrtine kompanija je otpustilo stalno zaposlene, a 39% svih startapa moralo je da otpusti 20% ili više svojih radnika. Nešto više od četvrtine startapa moralo je da otpusti 60 ili više odsto zaposlenih. Sa otkazima su se najviše suočili startapi iz Severne Amerike, a zatim iz Evrope i Azije.

Od startapa koji su se izborili za investicioni ugovor (term sheet), njih petina je izgubila svoje ulagače, dok je više od polovine prijavilo da se svi poslovi na realizaciji projekta odvijaju znatno sporije ili čak bez ikakve komunikacije sa investitorom.

Skoro 40% startapa nije dobilo pomoć države, niti je očekuje. Istovremeno, 16% njih trenutno očekuje pomoć, dok preostalih 46% trenutno dobija neki vid državne pomoći.

Osnivači i rukovodioci startapa kao četiri najbolje mere ocenjuju grantove za očuvanje likvidnosti preduzeća (29%), instrumente za povećanje ulaganja (18%), podršku za zadržavanje zaposlenih, poput grantova za dopunu plata (17%) i kredite za očuvanje likvidnosti preduzeća (12%), navodi se u istraživanju.

U istraživanju je do sada učestvovalo 1.070 kompanija iz 50 zemalja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.